Jan Paul van Soest preekt voor eigen parochie in een radiointerview bij Vara’s Vroege Vogels, waar hij het nieuwste rapportaan de Club van Rome toelicht: 2052: A Global Forecast for the Next Forty Years van Jorgen Randers.

http://media.vara.nl/player/popupplayer.php?id=93135

(Het interview start op 1uur 36 minuten)

Alarmist Jorgen Randers voorspelt in 2052 2 graden opwarming, dat is vergelijkbaar met een warm ipcc scenario voor de A1 scenario set, het IPCC komt niet verder dan 1.75 graden voor het warmste scenario. Van Soest vind de berekeningen van Randers nog gematigd.

Naast gepsychologiseer over “in een rouwproces ontken je ook eerst dat je geliefde overleden is”, laat Van Soest zich van zijn paranoiakant horen op 1:44:52.

En er komt een tweede factor bij: Er is, met name in de verenigde staten, een actieve door belangen gevoedde ontkenningsindustrie, een hele serie van zogenaamde denktanks en instituten die gesponsord door fossiele brandstoffen een hele serie van rapporten, pseudostudies, en pseudoexperts in stelling brengen (… enkele voorbeelden …) Dat moeten we niet onderschatten. Er is een enorme serie van activiteiten die een soort parallel universum heeft geschapen waardoor de psychologie van het toch al moeilijk kunnen zien wat er aan de hand is, nog eens extra gevoed wordt door ogenschijnlijk wetenschappelijke rapporten, studies analyses noem het allemaal maar op

Van Soest is verder niet onder de indruk van de aanbevelingen van Randers, ongeveer een half paginaatje in het boek.