Whalewatchen kan tegenwoordig dichtbij huis, zo blijkt uit de nieuwe KNNV-gids van fotograaf Martijn de Jonge ‘Walvissen kijken in Europa’. Het gaat namelijk zeer goed met vele walvissoorten. Wie de SWNM-Biodiversiteitwijzer las wist dat natuurlijk al.

Kamerleden gefopt door Stichting de Noordzee en Planbureau
Het contrast van waarnemingen met beweringen van campagneclubs kan niet groter. Zoals ik al blogde fopt Stichting de Noordzee Kamerleden door te beweren dat ’40 procent van de bioversiteit in de Noordzee over is’. Dat cijfer was zeer sterk gebaseerd op de vermeende teloorgang van de bruinvis sinds een ‘natuurlijke referentie’; een subjectief smaakoordeel van activisten.

Bruinvis nam met 41 procent TOE sinds 1990
Gelukkig stoort de bruinvis zich niet aan de campagneleuzen van fondsenwervende deeltijddames en andere subsidiebehoeftigen. Iedereen die regelmatig op zee komt – in plaats van alleen op kantoor in de Drieharingstraat of bij zwangerschapsyoga/holistische tantracursus- kan dat met eigen ogen zien. Je wordt met bruinvissen doodgegooid op het Wad.

In het KNNV-magazine Natura van de Vereniging voor Veldbiologie kan je in het artikel ‘Steeds meer Bruinvissen’lezen hoe goed het gaat met de bruinvis.Het recordaantal van bijna 900 strandingen afgelopen jaar is een goede maat voor de populatie voor onze kust volgens de auteur. Strandingen zijn normaal. Meer strandingen is een gunstig teken, het reflecteert de groeiende kustpopulatie.

Walvis spotten met nieuwe ‘Wildernis Dichtbij’-gids van KNNV
Ga dus zelf walvissen kijken in Europa’metMartijn de Jonge, die – zo mag ik vast verklappen- ook van sceptische huize is.

Wat prachtig, zo dicht bij de deur.
Ongetwijfeld zal campagnegroep’Bakvissen voor Bruinvissen’van dat positieve nieuws een milieuramp maken. Terwijl het vooral goed nieuws is, een afspiegeling van de sterk groeiende populatie. Vorig jaar toen ik ging makreel vissen zwom er ook al een bultrug in het Marsdiep bij Texel. Hoe zou het daarmee gaan? Ik kan niet wachten om de rijke achteruitgang van de Noordzeenatuur te bekijken, en ga gauw walvisspotten. Welke visser biedt me een dagje foto’s maken aan op zee?

Waarheid bestaat, de milieubeweging liegt
Gelóóf mij niet, het is controleerbaar waar: de bruinvis gaat met sprongen vooruit sinds 1990 en dus kán die ’40 procent biodiversiteit over claim niet kloppen. Waarheid bestaat, en ik heb gelijk en de deeltijddames van Stichting de Noordzee niet. Dat Han Lindeboom een wetenschapsopportunist en zeereservaat-lobbyist is heb ik al afdoende aangetoond: hoe sympathiek ik ‘m verder ook vindt.

    Maar er is geen wetenschappelijk verband tussen iemand zijn aardigheid en de populatie walvissen in de Noordzee. Behalve dan bij dat deel van de menselijke populatie dat sympathie en gevoel met feiten verwart, en iemand’s werk afkeurt omdat ‘de toon’of ‘het gevoel’niet klopt.

1+1=2, en geen 3 en als ik zeg 2 ben ik niet stellig maar heb ik gewoon gelijk.
Wanneer je dan zegt ‘nou ik denk 2,5 want dan zit ik in het midden en de waarheid ligt vast in het midden uhuhuhu (het intellectueel vedergewichtniveau van de doorsneejournalist) ben je niet slim of genuanceerd. Oerstom is de enige kwalificatie die dan opgaat.

Blauw is niet oranje, water is geen bankstel, en de Noordzeenatuur gaat ook mét eeuwen bodemberoerende visserij met sprongen vooruit, al zullen er altijd winnaars en verliezers zijn. Maar dat is altijd zo in de eeuwig veranderende natuur. Durf kortom op waarneming en gezond verstand te varen. Dát is het motto van de Verlichting, niet het blindelings volgen van zelfbenoemde autoriteiten.