gretig door de Russen verspreid: angst-PR tegen schaliegas met brandend kraanwater

Ons eigen Slochteren kan nog een jaartje of 40 mee, en zo kunnen wij met de huidige aardgasbaten precies de rente over onze staatsschuld betalen, met 12 miljard euro per jaar. Vele andere Europese landen hebben die luxe niet, zoals Polen. Wat zouden zij blij zijn met technische vooruitgang die het boren naar schaliegas mogelijk maakt op twee kilometer diepte in de bodem. TNO maakte al een ‘argumentenkaart’voor/tegen schaliegas Energieonafhankelijkheid!

Njet EUSSR tegen schaliegas kan door Russen komen’
De ‘fraccing’-technieken zijn nog in ontwikkeling. Dit houdt in dat je kleizandsteenlagen ‘breekt’met onder hoge druk toegevoerd water met chemicalien. Is die vooruitgang er, dan heb je in potentie voor minstens een eeuw schone brandstof. Dit artikel van Martin Zijp in Gea, is informatief over de Nederlandse geologische situatie.

Er is één groot land, dat als laatste op nieuwe megagasvoorraden in Europa zit te wachten: Rusland, zo beschrijft de Washington Times. Dikke kans volgens deze Amerikaanse krant, dat een eventueel Njet van de Europese Commissie tegen schaliegas, tot stand komt door lobbie van Gazprom en de Russen. Vele ‘pseudorisico’s van fraccing zoals exploderend kraanwater en vervuiling van drinkwater zouden volgens de Times actief door de Russen worden verspreid, met veel effect: daardoor noemde de linkse krant The Guardian de methode al controversieel.

De hand aan de gaskraan is voor de Russen nu een politiek machtsmiddel.
Plotseling hebben de Russen ‘het milieu’als mogelijk argument gevonden om zelf de energievoorziening van Europa in de hand te houden. Terwijl realpolitik de grondslag is, zijn onze economisch suicidale politici van het kaliber Gerben Jan Gerbrandy zeer gevoelig voor de groene lokroep.

Volgens TNO ligt in onze bodem een winbare voorraad schaliegas van maximaal 10 gemiddelde jaarverbruiken (=500 miljard kuub). Maar winbaarheid en ‘voorraad’zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de techniek. De meest geschikte laag, zou kleizandsteen uit de Posidonialaag uit de Jura zijn. Die loopt van Brabant richting West Nederland.