Graag feedback op snelheid en stabiliteit website hierrr

Ik zie de eerste comments over de snelheid en stabiliteit van climategate.nl al binnenkomen en ik verhuis ze even hier naartoe. Blijf deze post gebruiken om je waarnemingen te delen. Daar kunnen de broers Harry en Joep van Dijke van vdecommerce.nl, die ook tekenen voor de wordpress gebaseerde website van de Libertarische Partij, dan mee aan de slag.

Door | 2012-07-10T22:21:46+00:00 10 juli 2012|20 Reacties

20 Reacties

 1. Niek Rodenburg 10 juli 2012 om 23:33- Antwoorden

  Hajo, gebruiken jullie een cache in WordPress zoals bijvoorbeeld Hyper Cache?

 2. Niek Rodenburg 10 juli 2012 om 23:35- Antwoorden

  Zet er dan ook een cookie waarschuwing op.

  Sinds 5 juni verplicht. En upgraden naar de nieuwste versie?

 3. Hajo Smit 10 juli 2012 om 23:36- Antwoorden

  Ja…. maar de jongens waar ik morgen mee spreek zijn echt specialisten…. dus wat we hier nodig hebben zijn vooral "waarnemingen" en geen "tips". De kennis is in huis. Alleen kunnen we niet alles elke minuut zien. Dat kan de crowd wel. Dat hebben we dus ff nodig!

 4. T2000 10 juli 2012 om 23:57- Antwoorden

  Ik lees via iphone en heb met wifi geen klagen. Maar zodra ik 3g of gprs verbinding heb, kan ik de comments niet meer openen en dus ook niet lezen.
  Verder prima verbinding!

 5. Gaitj 11 juli 2012 om 00:06- Antwoorden

  Naast mijn opmerkingen over PCextreme (zie http://www.webhosters.nl/webhosting-providers/pce… ) nog een opmerking over de site zelf. Ik zie op mijn laptop regelmatig (dus niet altijd) de "mobile"-versie van de site, alsof iets denkt dat ik met een low-res smartphone aan het browsen ben. Onderaan die site kan ik dan proberen het mobile-profile op OFF te zetten maar dat helpt niet. Als ik vervolgens een van de berichten aanklik heb ik wel normale weergave.

  Ik gebruik IE9 op Windows 7. Dit komt regelmatig voor, heb nog geen oorzaak kunnen vinden. Nog nooit gehad met andere WP-sites.

  Ik ben overigens benieuwd hoeveel dataverkeer de site maandelijks verbruikt…

 6. Hajo Smit 11 juli 2012 om 01:19- Antwoorden

  @Gaitj: als je professional bent en je zou een vrijwillige bijdrage willen leveren mag je ook altijd mailen naar hajo@. Anders pikken we je feedback sowieso op. Bedenkt dat climategate zeker binnen 4 maanden een nieuw WP thema krijgt met mogelijk ook wat customizations.

 7. Niek Rodenburg 11 juli 2012 om 07:28- Antwoorden

  Hajo schreef:

  Ja…. maar de jongens waar ik morgen mee spreek zijn echt specialisten…. dus wat we hier nodig hebben zijn vooral “waarnemingen” en geen “tips”.

  Hajo, mijn 'tips' komen voort uit het feit dat climategate.nl zo traag laadt in vergelijking met bijvoorbeeld de websites van Watts, Gosselin en Jo Nova, die ook allemaal op WordPress draaien en een cache plugin gebruiken om WP te versnellen.

  Nu heb ik zelf ondervonden dat de echte specialisten allemaal als toppertje in het (internationale) bedrijfsleven werken voor minstens 180 k€ p/j ex bonus van minimaal hetzelfde bedrag en niet bij een hosting provider.

  Vraag maar aan Jo Nova, die recent ook met haar website verhuisd is. Ze klaagt steen en been en haar website is vaker niet bereikbaar dan voorheen.

  Een echte specialist had er gisteren borg voor gestaan dat climategate.nl niet minstens zes uur uit de lucht was.

  Een echte specialist had er op zijn minst voor gezorgd dat op de website van vdecommerce niet wordt geadverteerd met de laatste WordPress 3.2 versie van 6 juli 2011. En zo heb ik nog meer aan te merken op die website. Waarom wordt de cookiewet van 5 juni j.l. nog niet toegepast? In feite zijn ze in overtreding. Net als 95 procent van alle websites, maar toch…

  Ik hoop toch oprecht dat dit geen toonbeeld is van wat climategate.nl te wachten staat.

  Verder ben ik het eens met de opmerkingen van Gaitj over het mobiele thema. Dan weer is het zichtbaar, dan weer niet. Kan niet.

  Desondanks heb ik er vertrouwen in dat het allemaal goed komt, maar weet wel wat je uit handen geeft door WordPress in derdenbeheer te geven. Afhankelijkheid van derden betekent in de praktijk vaak bergen ellende, hoe goed je ook persoonlijk met de mensen om gaat. De vele voorbeelden die ik zie bevestigen mijn mening.

  Overigens zijn dit allemaal goed bedoelde adviezen en moet je die niet als persoonlijke kritiek aantrekken hoor!

  Ik wacht dan ook met veel vertrouwen climategate.nl op de nieuwe WP versie af.

  Lang leve climategate.nl 🙂

 8. Hajo Smit 11 juli 2012 om 09:46- Antwoorden

  @Niek: deze "waarnemingen" van jou mbt vdecommerce zijn wat mij betreft zeer waardevol. En dit zal een hooffdthema zijn van het gesprek vandaag! Dank dus. En natuurlijk ben jij inmiddels ook wordpress specialist!

 9. Alex B 11 juli 2012 om 11:13- Antwoorden

  Op mijn wat oudere pc gaat het traaaaag. Ik dacht eerst dat het aan de verbinding lag (het is een stukje blazen door zo'n nauw pijpje naar Noorwegen), maar op mijn iets minder oude laptop via dezelfde ADSL verbinding gaat het beter. Maar vlot reageren bij doorklikken naar een artikel of weer terug is het niet echt.

 10. Niek Rodenburg 11 juli 2012 om 11:41- Antwoorden

  En natuurlijk ben jij inmiddels ook wordpress specialist!

  Integendeel, ik kom pas kijken. Nadat ik op 2 mei bij jou climategate.nl 'achter de schermen' pas echt zag werken besefte ik me dat onze website maar hopeloos ouderwets was.

  Toen we daar vijf jaar geleden mee begonnen hebben we Dreamweaver omarmt om de site mee op te bouwen.

  Dat was in het begin goed te doen, maar naar mate het aantal pagina's de 600 naderde merkte je dat de overhead om nieuwe pagina's te maken zo groot was dat we soms een kwartier bezig waren met het plaatsen van 1 artikel op de server. De hele opbouw was zodanig dat het ook nog eens een enorme hoeveelheid dataverkeer genereerde. Er waren maanden bij van 30 gigabyte en dat was behoorlijk veel als je tussen de 5 en 10 gigabyte gewend was.

  Onderweg van jou naar Apeldoorn heb ik vervolgens wat zitten bellen en 's avonds stond WordPress al op onze server om op 7 mei volledig operationeel te zijn.

  De meeste tijd ging zitten in het omzetten van de door Dreamweaver gemaakte pagina's naar WordPress format.

  Via een eigen gemaakte routine kon gelukkig al het nieuws van 2012 automagisch omgezet worden naar WordPress format.

  Er zijn wel plugins die Joomla en Drupal omzetten naar WordPress, iets dat ook niet altijd vlekkeloos verloopt, maar voor ons bleef er niets over dan zelfs iets te bouwen.

  En dan het moment suprême, het omzetten van de WordPress directory naar de www directory, want de oorspronkelijke website moest wel in de lucht blijven tijdens het sleutelen aan de WordPress site. Staat de index.php goed, verwijst die goed door? Staan de redirects in de.htaccess file wel goed ingesteld?

  De SEO was een geval apart, want je wilt niet alle informatie die Google heeft weggooien. Dus daar veel aandacht aan besteed. Het resultaat was dat Google de hele website na twee dagen opnieuw geïndexeerd had. Met dank aan Google Nederland.

  Vervolgens loop je tegen het probleem aan dat WordPress door de de typische PHP opbouw en het verkeer naar de database erg traag verloopt.

  Dus op zoek naar een cache die veel gelezen pagina's uit de database haalt en ze netjes in html format op de harde schrijf van de server zet, waardoor het laden een stuk sneller gaat.

  Omdat er een stuk of 10 verschillende cache plugins zijn met ieder hun eigenaardigheden, was het even uitzoeken en experimenteren welke de beste performance had. Dat was in ons geval dus Hyper Cache.

  Vervolgens op zoek naar een goed mobiel thema omdat we nogal wat iPad en smartphone lezers hebben.

  Ideaal is dat deze kijkers nu automagisch het juiste thema krijgen voorgeschoteld, terwijl we daarvoor voor zowel de iPad lezers als de smartphone lezers een eigen website hadden…

  Ik ben in die twee maanden nog lang geen WordPress specialist. Iedere dag leer je bij en ontdek je nieuwe functies en plugins, en vooral ook, wat WordPress behoorlijk vertraagt, zoals bijvoorbeeld het binnenhalen van externe links.

  Maar WordPress werkt wel ontspannend.

  Zo, dit was het reclameblok.:)

 11. Boels069 11 juli 2012 om 12:18- Antwoorden

  Geen idee of dit waarde heeft:

  Tracing route to climategate.nl [31.25.98.51]

  over a maximum of 30 hops:

  1 1 ms <1 ms <1 ms 192.168.2.254 [192.168.2.254]

  2 * * * Request timed out.

  3 5 ms 11 ms 11 ms nl-rt-dc2-ice-ir02.kpn.net [213.75.64.108]

  4 7 ms 11 ms 11 ms nl-rt-dc2-ice-ir02.kpn.net [213.75.64.108]

  5 3 ms 3 ms 3 ms nl-rt-dc2-gsi-cr01a.kpn.net [213.75.100.1]

  6 4 ms 4 ms 4 ms nl-asd-dc2-gsi-cr01a.kpn.net [213.75.64.65]

  7 17 ms 11 ms 11 ms nl-asd-dc2-ice-ir02.kpn.net [213.75.175.2]

  8 5 ms 5 ms 5 ms ams-ix.intouch.net [195.69.144.93]

  9 7 ms 6 ms 6 ms mpr2.ams02.pcextreme.nl [217.8.97.26]

  10 7 ms 8 ms 7 ms 10gbe-1-xg2.zone02.pcextreme.nl [31.25.96.142]

  11 6 ms 6 ms 6 ms hosted.by.pcextreme [31.25.98.51]

  Trace complete.

 12. LeClimatique 11 juli 2012 om 13:53- Antwoorden

  Climategate is bij vlagen inderdaad nogal traag. Met enkele tools is dat technisch goed op te sporen en op te lossen.

  Een groter probleem is inhoudelijk. De structuur en organisatie van de onderwerpen is erg onoverzichtelijk en ontoegankelijk. Neem een bericht als "offtopic-linkdump", in wezen een als pagina verkleed blogbericht met 400+ reacties. Een wiki-vorm met categorieen zou daar veel beter op z'n plaats zijn. Ook ontbreken dossier-pagina's voor de diverse onderwerpen en thema's (wetenschap, natuurbeleid, windhandel etc.). Een introductiepagina voor zo'n thema, bijvoorbeeld 'visserij', kan naast een korte inleiding, enkele van de beeldbepalende artikelen onder de aandacht brengen. De hele website is in de huidige blogvorm naar mijn gevoel een beetje 'de waan van de dag'. Een actueel onderwerp eindigt daarmee snel op pagina 2 of 3. Als jullie nu toch bezig gaan met templates en customizen, denk dan zeker ook over de content na. "Content is king".

  @niek, terzijde: jouw website is ook een beetje raar met je cookie melding. Als ik cookies niet accepteer stuur je me door naar google. Als ik de melding delete (via developer tools) dan kan ik de pagina gewoon bekijken. Je kunt dus ook doordraven met je cookie gebeuren.

 13. Niek Rodenburg 11 juli 2012 om 14:35- Antwoorden

  Boels, wat je met een traceroute aanvraag ziet is de weg die jouw aanvraag aflegt naar, in dit geval, climategate.nl .

  In dit geval zie je 11 routers en switches die ervoor zorgen dat jouw verzoek de juiste weg bewandelt.

  In layman terms:

  In het algemeen is het zo dat een traceroute niet direct een aanwijzing is voor de snelheid waarmee een website in je browser verschijnt, tenzij er een router/switch defect is, maar dat zie je dan direct aan de snelheid waarmee hij jouw verzoek afhandelt.

  In jouw traceroute lijstje zijn dat de getallen die genoemd worden bij alle waardes ms (millisec).

  In stap 1 zie je het IP adres van jouw router.

  In 2 t/m 7 zie je de KPN routers staan.

  In stap 8 heeft KPN router 7 je op de op de internet backbone van de Amsterdam Internet Exchange (Ams-ix)gekoppeld die je in stap 9 weer doorzet op de lijn van pcextreme.

  Je kunt wel de snelheid van de response van de webserver waarop climategate.nl draait zien als je in een DOS box intikt: ping climategate.nl . Je meet dan de snelheid van de server waarop climategate.nl wordt gehost.

  In het geval van websites die werken onder WordPress, zoals onder andere climategate.nl ligt de snelheid waarmee de server dus reageert min of meer vast. In Nederland zo tussen de 20 en 40 milliseconden.

  Het probleem bij WordPress websites is de programmastructuur waarmee WordPress is opgebouwd. Dit is gedaan in de PHP programmeertaal.

  Een WordPress website bestaat in feite uit honderden, soms wel duizend afzonderlijke files, programmabestanden dus, die voor een aanzienlijk deel ook nog eens onderling communiceren. Op zich gaat dat razendsnel en merk je daar niets van.

  Alle data zoals de afzonderlijke blogs plus de reacties, plaatjes, foto's, advertenties, de informatie in de linker en rechter sidebar worden echter in een database opgeslagen. De communicatie tussen de 'PHP afdeling' op de server en de database verloopt wat stroever dan onderling tussen de PHP files.

  Er zit soms een behoorlijke vertraging op en die vertraging is er de oorzaak van dat de website soms wat 'langzaam' lijkt. De response van jouw 'klik' op climategate.nl en de tijd dat de pagina geheel op je scherm staat kan soms wel in de enkele seconden lopen, vooral als het druk is met bezoekers.

  Nu kun je bij WordPress een deel van die vertraging opvangen door het toepassen van een plugin die een cache (een soort hulpgeheugen database) op de harde schijf van de server maakt, dus buiten de normale database om.

  Daar worden dan veel gevraagde pagina's automagisch in HTML code opgeslagen. In HTML omdat dat vaak wat sneller is dan PHP.

  Vraag je dus een bepaalde pagina op en deze pagina staat al in de cache, dan laadt die pagina aanzienlijk sneller dan wanneer je eerst moet wachten op het antwoord dat uit de database moet komen.

  Sommige cache programma's versnellen de laadtijd van een webpagina met wel 800%.

  Een website waarvan de afzonderlijke webpagina's alleen uit HTML zijn opgebouwd en geen gebruik maakt van een database is daarom razendsnel. Het punt is en dat is mijn ervaring, dat wanneer een dergelijke website erg groot wordt, de overhead die je moet plegen om alles mooi te laten werken, erg toeneemt.

  En dan komt WordPress om de hoek kijken.

  Ik heb vijf jaar lang enkele website's onderhouden die waren opgebouwd uit HTML pagina's. De grootste uit bijna 600 webpagina's.

  Sinds twee maanden draaien ze op WordPress en ik moet je eerlijk zeggen, ik zou niet meer terug willen, zoveel werk neemt WordPress je uit handen.

  Het leuke is nu om die plugins te vinden, of desnoods zelf te maken, dat je van die tragere snelheid bijna niets meer merkt.

  De WordPress website is dan klaar, maar dan begint het fine-tunen pas.

  A never ending story.:)

 14. Niek Rodenburg 11 juli 2012 om 14:41- Antwoorden

  LeClimatique schreef:

  @niek, terzijde: jouw website is ook een beetje raar met je cookie melding. Als ik cookies niet accepteer stuur je me door naar google. Als ik de melding delete (via developer tools) dan kan ik de pagina gewoon bekijken. Je kunt dus ook doordraven met je cookie gebeuren.

  Ik zei al, ik ben geen expert.:)

  In ieder geval bedankt voor de info. Ik ga ernaar kijken. (en aanpassen, want het mag niet).

  Overigens hoef je niet bang te zijn voor mijn cookies omdat we geen reclame op de website hebben die je hinderlijk kan achtervolgen bij een bezoek op andere websites. (via de cookies)

  Ik had je in plaats van naar Google ook kunnen doorsturen naar de laatste pagina op het Internet 🙂

  Of de eerste pagina, maar dan kom je weer bij Google uit.

 15. LeClimatique 11 juli 2012 om 15:08- Antwoorden

  @niek ik hoop niet dat jij (of climategate) de website nog verder gaat afsluiten voor mensen die de cookies niet willen hebben. Cookies die nodig zijn voor de werking van de website hebben trouwens ook geen toestemming nodig.

  Zie met cookies trouwens het bewijs hoe regulering dingen steeds verder kapot maakt. In plaats van een goede simpele handleiding voor alle gebruikers van browsers over wat cookies zijn, hoe ze werken en wat je kunt doen, moet er weer van overheidswege gereguleerd worden, omdat het kan. pfft.

 16. Niek Rodenburg 11 juli 2012 om 15:33- Antwoorden

  Ik heb het cookies monster voorlopig even gedeactiveerd LC.

  Ik ga eerst maar eens even de wet er op nalezen. Op een regenachtige zondag, dus binnenkort….

 17. Niek Rodenburg 11 juli 2012 om 17:10- Antwoorden

  Tussen 15.00 uur en 16.10 uur is climategate.nl uit de lucht geweest.

 18. boel069 11 juli 2012 om 19:40- Antwoorden

  @Niek Rodenburg:

  Dank voor de info!

  (Ping http://www.climategate.nl -> 6 à 7ms)

 19. Marc van Oppen 12 juli 2012 om 02:31- Antwoorden

  Een en ander komt soms wat langzaam in beeld. Dan wacht ik geduldig omdat ik wil weten of er iets nieuws valt te lezen.

 20. Paul 14 juli 2012 om 16:18- Antwoorden

  Ik verblijf regelmatig in het buitenland en het valt me op dat climategate slecht of niet bereikbaar is. Waarschijnlijk ligt dit aan jullie hosting.

  De website is helaas niet altijd goed leesbaar op mijn iphone, deze is dan onscherp.

Geef een reactie