Groen Minerva: ‘Wat is duurzaam’?

Met een eigen duurzaamheidscommissie: groemico

Langweer is het centrum van de wereld. Niet alleen woont de groene VVD’er Ed Nijpels bij ons in een kapitale -met publiek geld verbouwde- woonboerderij (met jachthaven) in het groen. Er komen ook veel studenten in mijn stamkroeg, waaronder van ‘Groen Minerva’.

‘Al Gore, en we willen meer duurzaam’
Terwijl ik hier de onkreukbare Crok op bezoek had, vingen wij flarden van een gesprek op met de woorden ‘Al Gore’, ‘duurzaam’en al gauw haakten we aan: het bleken Leidse studenten te zijn van Groen Minerva, Groemico. Die hadden onze Theo Wolters al een keer als spreker gehad. Zij wilden het studentenleven ‘verduurzamen’, inclusief de societeit.

  Maar, vroeg ik hun: wat ís duurzaam? Toch altijd handig te weten wat je doet en voor wie niet waar?

Dit was het antwoord, dat ik meestal krijg overigens:

‘Duurzaam, eh, je weet toch wel duurzaam’

Nee ik heb geen flauw idee, wat is duurzaam?

Nou dat is eeh, (glimlach) dat je ehh, zeg maar ehhh, dat je, met klimaat of nou, dat je met grondstoffen ehh’

Wélke grondstoffen?

Nou huhu, dat je zuiniger met…eehh, nou ehh enzo.

Het gaf niks hoor, het waren prima jongens en we zijn daarna gewoon gezellig blijven bierdrinken, CO2 opslaan zo u wilt.

Uiteindelijk komt men meestal op energiebesparing.
Waarom je energie zou besparen? Meestal voor de energierekening, die dankzij almaar groeiende (klimaat)belastingen (130 % and counting) voor grootverbruikers een pain in the ass wordt. Voor de societeit is dat knap lastig: een groot gebouw dat bij een feest met 1400 man juist warmte kwijt moet, heeft bij een vergadering met 14 man juist weer verwarming nodig. Heeft zo’n investering wel zin?

Of de winst op de energierekening opweegt tegen de investering, hangt nogal af van wat je gaat besparen. Meestal eindigt duurzaam dan ook bij: investeren in energiebesparing met een subsidie van de overheid, omdat je het anders niet zou doen.

Dat is ook in ons centrum van de wereld gebeurd: Langweer. Moai Wenjen yn Langwar, onderdeel van het overheidsklimaatsubsidieprogram Meer met Minder. Leg zelf 5000 euro in, de gemeente lapt 5000 euro subsidie bij en je huis wordt geisoleerd. Brave belastingbetaler: dank u voor mijn nieuwe kozijnen!

Door | 2012-07-20T11:30:30+00:00 20 juli 2012|10 Reacties

10 Reacties

 1. LeClimatique 20 juli 2012 om 13:06- Antwoorden

  Die oude gietijzeren coca-cola koelkast uit de jaren 50, erg duurzaam. Doet het nog steeds en gaat erg lang mee. een moderne (groen-label) koelkast houdt het vaak geen 10 a 20 jaar vol.

  Duurzaam (tijdsduur): bestendig of lang meegaand.

  Als je hout kapt, dat je dan ook weer bomen aanplant. Dan heb je over 10 tot 30 jaar, afhankelijk van de houtsoort, weer nieuwe bomen om te kappen. Een ander mooi voorbeeld is een kasteel waarbij eeuwen geleden een groot bos is aangelegd met juiste boomsoorten voor de gigantisch dikke plafond balken. Wanneer de balken aan vervanging toe zouden zijn, of moeten gerepareerd, dan staan na een jaar of 50 a 60 de bomen al klaar voor de werkzaamheden, da's vooruitzien. Natuurlijk staat tegenwoordig de groen-milieu-maffia in de weg en staat houtkap daar opeens niet toe, vanwege mooi bos, bepalend natuurgebied en zo (muts, dat bos was met dat doel aangelegd!).

  Duurzame ontwikkeling: strategie of productiemethode die rekening houdt met natuurlijke hulpbronnen en blijvende beschikbaarheid grondstoffen.

 2. Niek Rodenburg 20 juli 2012 om 14:55- Antwoorden

  Het is goed dat deze toekomstige Drs'sen en Mr's uit Leiden de betekenis van het woord duurzaam niet kennen.

  Dan kunnen ze, wanneer ze over een paar jaar zijn opgenomen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven, weinig schade aanrichten.

  Dus niet druk om maken.

 3. DWK 20 juli 2012 om 15:53- Antwoorden

  Dit is GEEN oproep tot geweld,

  maar als je Minervaleden ergens van wilt overtuigen zal je ze toch op z’n minst een flinke muilpeer moeten verkopen. Jassen heet dat geloof in jargon. Minerva is trouwens typisch zo’n godin waar je alle kanten mee uitkunt; oorlog, vrede, bliksem, wetenschap, wijsheid en dan nu dus ook DUURZAAMHEID.

  Wie trouwens ook naar een (uiteraard figuurlijke) muilpeer solliciteert is genoemde Edje-zure-regen-Nijpels. Samen met naar ik vermoed de half-Marxist (en bezorgde opa die zijn kleinkinderen besamsomt) Wineenseensemius en de marktgevoelige leperik Ben Verwaaijen komt hij met een duurzaam tien puntenplan met als uitgangspunt “Het CO2-probleem”.

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/gerard-bastia

  Zo zie je maar; anti-Europeanen waarschuwen voor de centralistische anti-domocratie terwijl Nederland gewoon onder je ogen richting éénpartijenstaat marcheert.

 4. Niek Rodenburg 20 juli 2012 om 16:06- Antwoorden

  De kosten voor het oplossen van het CO2 probleem moeten worden neergelegd bij degene die het veroorzaken.

  Zegt de VVD.

  Wèlk CO2 probleem?

  Zeg ik.

  Ik heb het al eerder gezegd, de CO2 belasting voor het uitademen komt in zicht.

  Over CO2 uitademen gesproken.

  Vorig jaar september organiseerde de ABNAmro bank een Singelloop in Utrecht:

  De ABN AMRO Singelloop Utrecht wordt voor het eerst volledig klimaatneutraal gelopen. In samenwerking met hoofdsponsor ABN AMRO zorgt organisatie niet alleen voor elektrische auto's, schone aggregaten en een locatie die met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken is, ook de resterende CO2-uitstoot van het evenement wordt volledig gecompenseerd.

  Van belang was dat de atleten schone lucht zouden inademen, wel 2000 liter per uur. Want dat doet een atleet kennelijk.

  Ik heb op het stuk gereageerd met een tot op de kilogram nauwkeurige berekening van de CO2 uitstoot van de atleten.

  Dat was even schrikken.

  Daaruit bleek dat deze Singelloop helemaal niet CO2 neutraal was.

  Denk je dat mijn reactie geplaatst werd?

  Nee dus.

  Ik heb gelukkig geen rekening meer bij DE BANK die naar bedorven zalm stinkt.

  En denk ook even aan deze VVD actie op 12 september.

 5. Rypke 20 juli 2012 om 18:48- Antwoorden

  Nogmaals, het waren prima aardige lui en ze merkten op dat de meeste studenten niets met 'duurzaam'hebben, en al helemaal niet met de doemverhalen van Al Gore. Dat klopt ook wel. Jongeren hebben ook niets met 'duurzaam', niemand eigenlijk behalve dan bij dagblad Trouw en haar linkse zweetsokcommune, mensen die in subsidieprojecten van de overheid belegden en die vrijgevigheid in stand willen houden enz

  Of in van die lobby-enquetes waar het Wereld Natuur Fonds op basis van ANTWOORD-gedrag verklaart dat iedereen 'duurzaam'wil. Vraag de Nederlandse mannenpopulatie in het bijzijn van hun vrouw of ze ooit vreemd gingen en dan zeggen ze ook allemaal NEUHHH.

  Of men waarde aan 'duurzaam'hecht zie je aan consumptiegedrag. Nee dus. Sinds de komst van de SUV wisten we dat al, en morgen na mijn fotosessie van de villa van Ed Nijpels zien we dat nogmaals

  Dus andermaal: prima jongens, het zat helemaal niet zo diep bij ze, ik herkende er iets van mijn eigen gedrevenheid in als student (ik organiseerde op hun leeftijd in Wageningen cursussen filosofie, wijn drinken en sigaar roken met iemand die later is vervallen tot de SP) en het was de rest van de avond gewoon gezellig

 6. DWK 20 juli 2012 om 21:14- Antwoorden
 7. Niek Rodenburg 20 juli 2012 om 21:19- Antwoorden

  Aangenaam!

 8. Turris 20 juli 2012 om 21:42- Antwoorden

  Belangrijkste constatering is, dat aanstaande "intelligentsia" niet kan definiëren wat "Duurzaam" betekent. Zelfs niet met enige creativiteit als gevolg van een paar biertjes. 🙂

  Dat zegt tevens iets over het wetenschappelijk gehalte van "Duurzaam", dat feitelijk slechts gesubsidieerde politieke propaganda is. Inderdaad, onder de jeugd is "Duurzaam" bepaald geen aantrekkelijke materie. Is voor dopies, zo luidt het. Het is het Kramer-Duijvendak-Vos effect.

  Maar opgelet, als de aanstaande "intelligentsia" eenmaal gearriveerd is als manager of opiniemaker in de maatschappij of politiek zullen ze "Duurzaam" sterk aanhangen, vanwege de zeer aantrekkelijke Rijkssubsidiestromen. Het worden dan ineens overtuigde "Duurzame ondernemers".

 9. Janwaalwijk 21 juli 2012 om 07:01- Antwoorden

  Het blijft verbijsterend hoeveel miljoenen mensen in dit land zijn blijven hangen in Al Gore's sprookjes, en wel fanatiek als voetvolk heeft willen fungeren maar eenvoudig uit de buitenlandse media op te pikken dingen als beide Climategates en Donna Lafromboises otmaskering van het IPCC dat peer reviewed werkt met activisten of net voor het atheneum geslaagden volkomem negeert sterker nog er niet eens bekend. Fijn dat je Minerva hier dan ook publiciteit geeft dan gaan de toekomstig ministers eens kunnen zien wat voor parallelle dimensie er bestaat buiten Nederland waar men miljarden uitgeeft aan dijkverzwaring gebaseerd op de gekleurde mening van 1 iemand en potentieel destructieve dingen als 100% zonne- en windenergie en halve opbrengst landbouw nastreeft en er zoals bij mij steeds meer ongebruikte electrische auto oplaadpunten.

 10. Klaas Fokkema 21 juli 2012 om 18:21- Antwoorden

  Duurzame ontwikkeling: codewoorden voor (nationaal-)socialimse.

Geef een reactie