Met een eigen duurzaamheidscommissie: groemico

Langweer is het centrum van de wereld. Niet alleen woont de groene VVD’er Ed Nijpels bij ons in een kapitale -met publiek geld verbouwde- woonboerderij (met jachthaven) in het groen. Er komen ook veel studenten in mijn stamkroeg, waaronder van ‘Groen Minerva’.

‘Al Gore, en we willen meer duurzaam’
Terwijl ik hier de onkreukbare Crok op bezoek had, vingen wij flarden van een gesprek op met de woorden ‘Al Gore’, ‘duurzaam’en al gauw haakten we aan: het bleken Leidse studenten te zijn van Groen Minerva, Groemico. Die hadden onze Theo Wolters al een keer als spreker gehad. Zij wilden het studentenleven ‘verduurzamen’, inclusief de societeit.

    Maar, vroeg ik hun: wat ís duurzaam? Toch altijd handig te weten wat je doet en voor wie niet waar?

Dit was het antwoord, dat ik meestal krijg overigens:

‘Duurzaam, eh, je weet toch wel duurzaam’

Nee ik heb geen flauw idee, wat is duurzaam?

Nou dat is eeh, (glimlach) dat je ehh, zeg maar ehhh, dat je, met klimaat of nou, dat je met grondstoffen ehh’

Wélke grondstoffen?

Nou huhu, dat je zuiniger met…eehh, nou ehh enzo.

Het gaf niks hoor, het waren prima jongens en we zijn daarna gewoon gezellig blijven bierdrinken, CO2 opslaan zo u wilt.

Uiteindelijk komt men meestal op energiebesparing.
Waarom je energie zou besparen? Meestal voor de energierekening, die dankzij almaar groeiende (klimaat)belastingen (130 % and counting) voor grootverbruikers een pain in the ass wordt. Voor de societeit is dat knap lastig: een groot gebouw dat bij een feest met 1400 man juist warmte kwijt moet, heeft bij een vergadering met 14 man juist weer verwarming nodig. Heeft zo’n investering wel zin?

Of de winst op de energierekening opweegt tegen de investering, hangt nogal af van wat je gaat besparen. Meestal eindigt duurzaam dan ook bij: investeren in energiebesparing met een subsidie van de overheid, omdat je het anders niet zou doen.

Dat is ook in ons centrum van de wereld gebeurd: Langweer. Moai Wenjen yn Langwar, onderdeel van het overheidsklimaatsubsidieprogram Meer met Minder. Leg zelf 5000 euro in, de gemeente lapt 5000 euro subsidie bij en je huis wordt geisoleerd. Brave belastingbetaler: dank u voor mijn nieuwe kozijnen!