Knut Löschke was een van de sprekers op het FDP klimaatcongres van 30 juni

Nooit zal ik de indringende toespraak vergeten van Knut Löschke, de man die in 1950 in Duisterste DDR dagen werd geboren en die in de tachtiger jaren probeerde binnen het communistische bestel toch een zelfstandige IT-onderneming op te zetten. Na de wende kon deze natuurkundige helemaal los als ondernemeren schopte hij het ook tot bijzonder hoogleraar en commissaris van de Deutsche Bahn. Zie verder Wikipedia en say no more.

Schokkend
De climax van de klimaatlezing van Löschke was zonder meer het moment waarop hij vertelde dat zijn zoon van school thuis kwam met de mededeling dat het misdadig was om twee auto’s te hebben – ook als je in een gezin woont waar beide ouders ondernemer zijn. So much for the bright European future! Maar dit was nog van een clichématig anekdotisch niveau. Niet clichématig, maar gewoon ronduit schokkend was wat Löschke vervolgens citeerde uit Integriertes Energie und Klimaschutzkonzept für die Stadt Leipzig – Analyse und Handlungsempfelungen (download pdf– Seite 83, Maßnahme 7.3.

Dit is zo schokkend dat ik het pas onder de streep zet…

Maßnahme 7.3 – Informationsveranstaltungen, Motivation von Schülern
Analog zu der Maßnahme 7.1 sollte für die Motivation von Schülern eine gesonderte Kampagne gestartet werden. Durch die Institution der Schule ist es möglich, Kinder besonders für den Klimaschutz zu sensibilisieren. Es wird als wichtig angesehen, dass bestimmte Verhaltensmuster (Stichwort Nutzerverhalten) bereits in jungen Jahren geprägt werden. Aufgrund der differenzierten Wissensaufnahme und -verarbeitung von Kindern gegenüber Erwachsenen sollten spezielle Kampagnen auch unter Mithilfe von Pädagogen ausgearbeitet werden. Der große Vorteil kann hier sein, dass Kinder ihr erlerntes Wissen mit nach Hause nehmen und auch dort ihre Eltern beeinflussen können.

Deze tekst in een strategiepaper voor een Oost-Duitse stad amper een kwart eeuw na de val van de muur? Is Duitsland niet het land waar de Hitlerjugend en in het Oosten na WWII de Freie Deutsche Jugend (FDJ) precies op die manier opereerden? Wat zeggen onze alarmistische huistrollen hiervan? Hoeveel tekenen van een bepaalde signatuur moet een beweging hebben voordat mensen de schellen van de ogen vallen?

Ik denk dat we hier echt alleen maar tegen kunnen strijden door de parodiewebsites klimaatjeugd.nl en klimajugend.de in te richten of gaan we daarmee net zo ver over de schreef als de 10:10 alarmistische videocampagne even terug? En moeten we het serieus houden zoals de zojuist opgerichte Scottish Climate & Energy Forum dat meteen aan het begin het produceren van deugdelijk onderwijsmateriaal bovenaan de agenda heeft geplaatst!

Löschke had nog veel meer goede noten op zijn zang dus download vooral de volledige lezing.