Co2 verrijkings experimenten in open lucht tonen bij verdubbeling 40 procent meer groei

Een nieuwe (model)-studie in Nature van Steven Higgins van Goethe Universitat in Frankfurt toont dat de stijging van CO2 boomsoorten op Afrikaanse savannes aanzet tot betere groei. Zoals gebruikelijk, wordt in de studie iets potentieel positiefs louter negatief uitgelegd in de huidige academische mode van ‘catastrofic regime shifts’. Anders trek je geen media-aandacht en Nature heeft tegenwoordig op milieugebied veel gemeen met Duitse sensatiekrant Bild.

Wat iedereen met een beetje kennis al lang wist
Iedereen die een beetje kennis heeft van plantenfysiologie en bekend is met de FACE-experimenten (free air carbon enrichment), en decennia labexperimenten weet: CO2 vergroent de planeet, verdubbeling van de concentraties ten opzichte van pre-industriele condities kan tarweoogsten met 20 procent vergroten (journal of cereal science 2009), groei van bos met 40 procent (Elisabeth Ainsworth et al, in bv Journal of Experimental Botany). Een studie van David Lapola, die Co2-fertilisatie meerekende bij het Amazonewoud- vond al dat CO2 het bos tegen verdroging beschermt.

Ik heb Higgins daarom gemaild over de wonderlijke claim in het persbericht:

Experimental studies have generally shown that plants do not show a large response to CO2 fertilization.

Met alle respect, dat is slap gel..
Ik vind extra groei van 40 procent toch behoorlijk. Higgins verwijst waarschijnlijk naar een meta-analyse van Face-experimenten uit 2004 die een magere 8 procent extra tarweoogst gaf. Om zijn eigen studie meer relevant te doen lijken negeert hij de karrenvracht literatuur met andere uitkomsten, die eerder zelfs al in Nature werd besproken. Zie ook deze bespreking.

“However, most of these studies were conducted in northern ecosystems or on commercially important species” explains Steven Higgins, lead author of the study from the Biodiodversity and Climate Reseach Centre and Goethe-University.

“In fact, only one experimental study has investigated how savanna plants will respond to changing CO2 concentrations and this study showed that savanna trees were essentially CO2 starved under pre-industrial CO2 concentrations, and that their growth really starts taking off at the CO2 concentrations we are currently experiencing.“

Zoals gewoonlijk vind je in een persbericht van een universiteit meestal enkel slap gel… En worden positieve effecten van CO2 enkel negatief ‘geframed’omdat dit onderzoeksgeld oplevert en slecht geinformeerde collegae het idee geeft dat dit nieuws dan plots de moeite waard is.

Je vindt geen informatie over de gebruikte methode en betrouwbaarheid van gegevens. Daarom eindigt ook zoveel slap gel… over biologie in kranten, omdat de meeste journalisten wat persberichtjes kopieren met alarmistische draai om voor 5 uur weer bij moeke de vrouw te kunnen zijn. Of moeke de vrouw bij haar kids.

Terwijl het om bij wetenschapsjournalistiek om de keuring van methode, aannames en gegevens draait. In mijn optiek is dit weer de zoveelste modelwichelarijstudie die evenveel als niets zegt, ontstaan in de druk tot impactfactor, in een lange traditie van slappe onzinpapers die Nature doorlaat rond grote milieufonferenties.

Maar laat ik hopen dat ik niet gelijk heb