Ontdekking Higgs deeltje herinnert ons aan ware wetenschap

Het is zo ver: vandaag is vanuit CERN bevestigd dat het Higgs-deeltje is gevonden en Peter Higgs die 40 jaar geleden de hypothese opstelde mag het nog meemaken. De natuurkundige klimaatscepticus Lubos Motl gaat op zijn The Reference Frame al dagen helemaal uit zijn dak over deze doorbraak. Motl voorspelt dat François Englert de Nobelprijs voor natuurkunde niet meer kan ontgaan. Die korte termijn voorspelling is zekerder dan alle loze lange termijn voorspellingen van het IPCC die zoals bekend collectief de flutnobelprijs hebben gewonnen.

Vanavond allemaal kijken Higgs – Naar het Hart van de Verbeelding om 22.45u op Nederland 2. En nu alvast even dit NRC artikel lezen met nog een video met een interview met Higgs anno nu erin. Hoe sneu dat al die collectieve klimaatkreationistische flutnobelprijswinnaars zoals Van Dorland, Vellinga, Leemans et al. over 40 jaar een dergelijk genot niet zullen smaken. Ai wat een verstokte oude baasjes zullen het zijn wel of niet altijd nog gelovend in hun cargo cult science van het niveau Stapel & Meesters.

Wat was dat ook al weer cargo cult science?

Weet je trouwens wat ook cargo cult science is? Als astronaut in het ISS gaan zitten en domme basisschoolproefjes over gewichtsloosheid doen. En dan als held te worden binnengehaald en waarbij Buma en Rutte ineens populistisch zeggen dat het ruimtevaartbudget zeker niet zal worden gekort. Je hebt natuurlijk ruimtevaart en ruimtevaart. Robert Zubin vergelijkt het ISS met de historische parallel van hoe het geweest zou zijn als de Spaanse koning tegen Columbus zou hebben gezegd: “Vaar 100km de oceaan op en blijf daar dobberen”.

Afsluitend nog even de uitleg over het Higgs deeltje…

Weten we nu weer wat wetenschap is? Nee…. ok nog een Feyman dan maar:

Door | 2012-07-04T15:48:38+00:00 4 juli 2012|12 Reacties

12 Reacties

 1. Turris 6 juli 2012 om 09:26- Antwoorden

  Is dit het duurste geleverde bewijs (CERN) van een wetenschappelijke theorie ooit?

  Welke is het goedkoopste bewijs ooit?

 2. […] 1 jaar ijsbeerjacht CanadaNobelprijswinnaar: “Klimaatwetenschap is pseudoscience”Ontdekking Higgs deeltje herinnert ons aan ware wetenschapVeroorzakers duur klimaatbeleid tegen betaling af te schietenMijn klimaatbuffer kostte u nietsKnut […]

 3. Boels069 6 juli 2012 om 10:27- Antwoorden

  Volgens overlevering: Newton met z'n appel.

 4. Turris 6 juli 2012 om 13:28- Antwoorden

  Boels069: Ik hoopte, dat iemand meteen ook Diederik Stapel naar voren bracht of Roos Vonk. Dat waren ook zeer "goedkope" speudo-wetenschappelijke onderzoeken (eiegnlijk frauduleus).

  Je verzint een theorie, verzamelt en verzint data, je gooit de brondata vervolgens weg en publiceert opgelucht de conclusies die je wilt hebben, om je dogma te onderbouwen.

  Een stapje verder, bij het gepolitiseerde VN-IPCC ligt het weer anders: Zeer dure pseudo-wetenschappelijke onderzoeken die een inmiddels achterhaalde AGW-theorie moeten bewijzen, maar waar tot op heden hun bewijzen te kort schieten.

 5. Niek Rodenburg 6 juli 2012 om 13:39- Antwoorden

  Turris schreef

  Is dit het duurste geleverde bewijs (CERN) van een wetenschappelijke theorie ooit?

  Welke is het goedkoopste bewijs ooit?

  Volgens mij met stip, het goedkoopste dat ik ooit heb gezien:

  (tromgeroffel………..trompetgeschal)

  Boe geroep

  <blink>De klimaatbrochure van de KNAW</blink>

 6. TINSTAAFL 6 juli 2012 om 15:36- Antwoorden

  Ik snap de euforie niet, er is iets gevonden wat theoretisch al voorspeld was en het is nog maar het begin. Als het niet gevonden was zou dat veel spannender geweest zijn. Het Standaard Model verklaart materie maar voor 4%, de rest is donkere materie (22%) en donkere energie (74%), dus de heilige graal (aka "God Particle") is nog lang niet gevonden.

 7. Hajo Smit 6 juli 2012 om 16:16- Antwoorden

  @TINSTAAFL: als het niet gevonden was zou het OOK spannend zijn geweest… zoals een van de wetenschappers toegaf in de docu op NL2. Hij zei: "Als het niet gevonden wordt hebben we een revolutie" en hij zei dit met groot Popperiaans enthousiasme….

  Kunnen wij ons een Phil Jones voorstellen of een James Hansen die roepen: "als AGW gefalsificeerd wordt zou dat pas echt fantastisch zijn, dan hebben we een revolutie…."

  Natuurlijk niet! Want het eerste is wetenschap het tweede een politieke agenda.

  Maar toch is het geweldig als een door een theorie voorspeld deeltje ook echt wordt gevonden… pas daarna weet de wetenschap weer in welke richting verder te zoeken…

  Dus snap ik jouw onderkoelde reactie ook niet…

 8. Turris 6 juli 2012 om 18:40- Antwoorden

  @ Niek. De KNAW-brochure is tot op heden de origineelste. 🙂 LAUWERKRANS!

 9. Niek Rodenburg 6 juli 2012 om 19:05- Antwoorden

  Het is natuurlijk fantastisch wat er met die LHC gepresteerd is.

  Amper een jaar geleden waren de neutron- en proton alarmisten er van overtuigd dat de LHC bij de eerste de beste test een zwart gat zou genereren…en er zelf door opgeslokt zou worden….plus de rest.

  Staan die even in hun hemd.

 10. Niek Rodenburg 6 juli 2012 om 20:36- Antwoorden

  Turris, hier geef ik ook geen cent voor:

  De drie commissies die de publicaties van hoogleraar Diederik Stapel onderzoeken op fraude, hebben vandaag, vrijdag 6 juli opnieuw een deel afgekeurd. Van de in totaal 17 artikelen die ditmaal bekeken zijn, kwamen er 10 niet door de keuring.

  De commissie-Levelt bekeek tien artikelen uit de tijd dat Stapel aan de Universiteit van Tilburg werkte. Zes bleken frauduleus. Van de eerder onderzochte 41 artikelen werden er ook al 26 als vervalst bestempeld.

  De commissie-Noort, die de Groningse publicaties van Stapel onderzoekt, keurde voor het nu gepubliceerde deel drie van de zes artikelen af. Bovendien bleken drie van de vier hoofdstukken in een boek vervalst.

  Jammer dat er niet een dergelijke commissie bestaat die het klimaatonderzoek van sommige 'wetenschappers' eens gaat doorlichten op fraude.

 11. Turris 7 juli 2012 om 15:40- Antwoorden

  @ Niek: Een dergekijke Commissie is er. Het NIPCC is de Non-Gouvernementele Climate Panel en geniet meer onafhankelijkheid, objectiviteit en transparantie en heeft een schoner blazoen dan de bezoedelde politiek verziekte Gouvernementele tegenhanger (IPCC). Het IPCC kan daarom beter afgeschaft worden.

  De website van de NIPCC is zeer onthullend, schokkend en zeer confronterend voor de blinde of dogmatische volger van het klimaatalarmisme. Het NIPCC zou VN-status moeten krijgen.

  http://nipccreport.org/

 12. Niek Rodenburg 7 juli 2012 om 16:16- Antwoorden

  @Turris

  Interessante website.

  Ik kan de klimaatbrochure van de KNAW er niet terug vinden.

  Lijkt me niet zo verwonderlijk, want dat was geen wetenschappelijke literatuur, maar meer een politiek manifest met de bedoeling angst onder politici en bevolking te creëren in de hoop dat de geldkraan richting wetenschap voorlopig open blijft.

Geef een reactie