Het is zo ver: vandaag is vanuit CERN bevestigd dat het Higgs-deeltje is gevonden en Peter Higgs die 40 jaar geleden de hypothese opstelde mag het nog meemaken. De natuurkundige klimaatscepticus Lubos Motl gaat op zijn The Reference Frame al dagen helemaal uit zijn dak over deze doorbraak. Motl voorspelt dat François Englert de Nobelprijs voor natuurkunde niet meer kan ontgaan. Die korte termijn voorspelling is zekerder dan alle loze lange termijn voorspellingen van het IPCC die zoals bekend collectief de flutnobelprijs hebben gewonnen.

Vanavond allemaal kijken Higgs – Naar het Hart van de Verbeelding om 22.45u op Nederland 2. En nu alvast even dit NRC artikel lezen met nog een video met een interview met Higgs anno nu erin. Hoe sneu dat al die collectieve klimaatkreationistische flutnobelprijswinnaars zoals Van Dorland, Vellinga, Leemans et al. over 40 jaar een dergelijk genot niet zullen smaken. Ai wat een verstokte oude baasjes zullen het zijn wel of niet altijd nog gelovend in hun cargo cult science van het niveau Stapel & Meesters.

Wat was dat ook al weer cargo cult science?

Weet je trouwens wat ook cargo cult science is? Als astronaut in het ISS gaan zitten en domme basisschoolproefjes over gewichtsloosheid doen. En dan als held te worden binnengehaald en waarbij Buma en Rutte ineens populistisch zeggen dat het ruimtevaartbudget zeker niet zal worden gekort. Je hebt natuurlijk ruimtevaart en ruimtevaart. Robert Zubin vergelijkt het ISS met de historische parallel van hoe het geweest zou zijn als de Spaanse koning tegen Columbus zou hebben gezegd: “Vaar 100km de oceaan op en blijf daar dobberen”.

Afsluitend nog even de uitleg over het Higgs deeltje…

Weten we nu weer wat wetenschap is? Nee…. ok nog een Feyman dan maar: