Het was windmolenaar Bard, die 4,2 miljard euro SDE-subsidies beloofd kreeg van Agentschap.nl (Ministerie van ‘Economische’Zaken), om windparken boven Schiermonnikoog te bouwen. Deze parken verschijnen niet uit energiebehoefte, maar enkel om te voldoen aan papieren doelstellingen van de EU.

Bard ging failliet, en wie nam het zaakje over? Typhoon Capital (85 procent) zou met (publieke) Afvalverwerker HVC (15 procent) de boedel overnemen zoals Niek al schreef, Van Oord zou bouwen, Siemens levert de turbines. HVC kan haar aandeel niet waarmaken, Taqa zou het nu doen.

Wie werken bij Typhoon Capital?
Bijna het voltallige personeel van het in 2009 failliet gegane Econcern werkt nu bij Typhoon Capital. Zoals Edwin Berkhout. Tegen zijn bedrijf Duradero (voorheen Xaton BV) nog een vordering loopt via de rechtbank vanuit de Econcern-boedel van 686 duizend euro.(zie het laatste verslag).

Uit antwoord op Kamervragen van 16 juni, blijkt dat Typhoon Capital nog steeds géén bankgaranties kan overhandigen aan het ministerie van Economische Zaken: terwijl ze in maart al 6 weken respijt kregen. Heeft dat met het verleden te maken van het personeel van Typhoon/Econcern? Tegen Econcern staan nog voor honderden miljoen euro’s aan betwiste claims open.

Econcern was Ad van Wijk= Eneco= Q7= 850 miljoen euro subsidie Agentschap.nl.
Ad van Wijk was niet alleen ‘CEO’ van Econcern. Hij werkte voorheen ook bij subsidieverstrekker Agentschap.nl, en werd adviseur bij Eneco. Een deel van zijn failliete boedel werd verkocht aan Eneco, waaronder – naast adviesbureau Ecofys (dat tot de wortel is verweven met het voormalige Ministerie van VROM) zijn aandeel in windpark op zee Q7 van ongeveer 26 miljoen euro. Dat windpark van Eneco ontving in november 2011 ongeveer 850 miljoen euro subsidies van Agentschap.nl.

Something is rotten in the state of Denmark…
Gelukkig voor onze landsadvocaat: de subsidie zou pas gaan stromen bij oplevering van de eerste windmolens. Want laten we hopen dat HVC niet opdraait voor de investeringen, want de aandeelhouders van HVC bestaan uit Waterschappen en 55 gemeentes. Als dit park er niet gaat komen scheelt dat onze schatkist weer een slok op een borrel. En voor de energie hoeven we het niet te doen. We hebben nu al overcapaciteit.

Onze Niek schreef al

Een vreemde rol speelde het Agentschap NL, dat geen financiële risico’s bij BARD aantrof. Een mens vraagt zich af wat Agentschap NL onderzocht heeft, want de Duitse pers stond voordat Agentschap NL onderzoek deed vol met verhalen over de financiële positie van BARD en werd duidelijk dat de Aziatische eigenaar er eigenlijk vanaf wilde en druk bezig was onderdelen te verkopen.

Bij Typhoon treffen Rutger van Ommen:

Before joining Typhoon, Rutger worked for the Amsterdam office of KOTRA/Invest Korea. Besides the work for KOTRA, Rutger furthermore gained his experience during several years at the Dutch Embassy in Seoul and through various positions for Korean companies in the Netherlands.

en Niek schreef

Het is bekend dat het Zuid-Koreaanse bedrijf Korwind, dat een minderheidsbelang heeft in Typhoon Offshore, graag expertise wil opdoen in het bouwen van windparken. Korwind is een consortium van grote, kapitaalkrachtige Zuid-Koreaanse conglomeraten, waaronder Daewoo en Hyundai. Er kunnen dus Aziatische windmolens boven Schiermonnikoog komen.

Ach, beetje goegelen en je weet al meer dan je ooit van een ‘kwaliteitskrant’zou vernemen over onze ‘groene’ entrepreneurs.