Veel personeel failliete Econcern in Typhoon Capital (Bard)

Het was windmolenaar Bard, die 4,2 miljard euro SDE-subsidies beloofd kreeg van Agentschap.nl (Ministerie van ‘Economische’Zaken), om windparken boven Schiermonnikoog te bouwen. Deze parken verschijnen niet uit energiebehoefte, maar enkel om te voldoen aan papieren doelstellingen van de EU.

Bard ging failliet, en wie nam het zaakje over? Typhoon Capital (85 procent) zou met (publieke) Afvalverwerker HVC (15 procent) de boedel overnemen zoals Niek al schreef, Van Oord zou bouwen, Siemens levert de turbines. HVC kan haar aandeel niet waarmaken, Taqa zou het nu doen.

Wie werken bij Typhoon Capital?
Bijna het voltallige personeel van het in 2009 failliet gegane Econcern werkt nu bij Typhoon Capital. Zoals Edwin Berkhout. Tegen zijn bedrijf Duradero (voorheen Xaton BV) nog een vordering loopt via de rechtbank vanuit de Econcern-boedel van 686 duizend euro.(zie het laatste verslag).

Uit antwoord op Kamervragen van 16 juni, blijkt dat Typhoon Capital nog steeds géén bankgaranties kan overhandigen aan het ministerie van Economische Zaken: terwijl ze in maart al 6 weken respijt kregen. Heeft dat met het verleden te maken van het personeel van Typhoon/Econcern? Tegen Econcern staan nog voor honderden miljoen euro’s aan betwiste claims open.

Econcern was Ad van Wijk= Eneco= Q7= 850 miljoen euro subsidie Agentschap.nl.
Ad van Wijk was niet alleen ‘CEO’ van Econcern. Hij werkte voorheen ook bij subsidieverstrekker Agentschap.nl, en werd adviseur bij Eneco. Een deel van zijn failliete boedel werd verkocht aan Eneco, waaronder – naast adviesbureau Ecofys (dat tot de wortel is verweven met het voormalige Ministerie van VROM) zijn aandeel in windpark op zee Q7 van ongeveer 26 miljoen euro. Dat windpark van Eneco ontving in november 2011 ongeveer 850 miljoen euro subsidies van Agentschap.nl.

Something is rotten in the state of Denmark…
Gelukkig voor onze landsadvocaat: de subsidie zou pas gaan stromen bij oplevering van de eerste windmolens. Want laten we hopen dat HVC niet opdraait voor de investeringen, want de aandeelhouders van HVC bestaan uit Waterschappen en 55 gemeentes. Als dit park er niet gaat komen scheelt dat onze schatkist weer een slok op een borrel. En voor de energie hoeven we het niet te doen. We hebben nu al overcapaciteit.

Onze Niek schreef al

Een vreemde rol speelde het Agentschap NL, dat geen financiële risico’s bij BARD aantrof. Een mens vraagt zich af wat Agentschap NL onderzocht heeft, want de Duitse pers stond voordat Agentschap NL onderzoek deed vol met verhalen over de financiële positie van BARD en werd duidelijk dat de Aziatische eigenaar er eigenlijk vanaf wilde en druk bezig was onderdelen te verkopen.

Bij Typhoon treffen Rutger van Ommen:

Before joining Typhoon, Rutger worked for the Amsterdam office of KOTRA/Invest Korea. Besides the work for KOTRA, Rutger furthermore gained his experience during several years at the Dutch Embassy in Seoul and through various positions for Korean companies in the Netherlands.

en Niek schreef

Het is bekend dat het Zuid-Koreaanse bedrijf Korwind, dat een minderheidsbelang heeft in Typhoon Offshore, graag expertise wil opdoen in het bouwen van windparken. Korwind is een consortium van grote, kapitaalkrachtige Zuid-Koreaanse conglomeraten, waaronder Daewoo en Hyundai. Er kunnen dus Aziatische windmolens boven Schiermonnikoog komen.

Ach, beetje goegelen en je weet al meer dan je ooit van een ‘kwaliteitskrant’zou vernemen over onze ‘groene’ entrepreneurs.

Door | 2012-08-21T20:25:58+00:00 22 augustus 2012|13 Reacties

13 Reacties

 1. Niek Rodenburg 22 augustus 2012 om 05:15- Antwoorden

  Afvalverwerker HVC uit Alkmaar verkeert nu zelf in zwaar weer. Met een flinke tegenwind zelfs.

  Het bedrijf heeft vorige week aangekondigd dat het 10% van het vaste personeelsbestand de laan uit stuurt. Zie:

  http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-231-hvc-alkm

  Zoals te doen gebruikelijk bij dit soort zaken en naderende faillissementen krijgt de economische recessie de schuld terwijl in feite de bedrijfsvoering niet klopt.

  Wij zijn van mening dat de duurzame plannen die HVC had om Nederland ‘groen’ te maken, het bedrijf uiteindelijk de das om zullen doen.

  HVC sluit niet uit dat de bezuinigingen gevolgen hebben voor de voorgenomen bouw van een prestigieuze demo-installatie voor de vergassing van biomassa. Met deze techniek kan hout- en snoeiafval worden omgezet in gas. Het betreft een investering van tientallen miljoenen euro’s samen met energiebedrijven Gasunie en Taqa. ,,Alle projecten worden opnieuw bekeken. We kijken kritisch naar alles wat we doen.”

  Wie alles over de tot nu toe al bijna twee jaar durende vruchteloze pogingen van Typhoon om de bijna € 2 miljard die de windparken boven Schiermonnikoog kosten te vinden wil weten, kijkt even in ons Dossier windenergie:

  http://fibronot.nl/dossier-wind-3/

  Intriges, rechtszaken, you name it. Mede door dit soort bedrijven ligt de complete offshore windindustrie in de EU op z'n gat, want hiermee wil toch geen enkele bank vereenzelvigd worden?

  En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat er steeds meer wetenschappelijke onderzoeksrapporten verschijnen over de invloed van dit soort megawindparken op ons klimaat.

  Je zult je als bank maar duurzaam profileren en later blijkt dat jouw geld gebruikt is om het klimaat duurzaam te veranderen.

  Ook dit onderwerp heeft nogal wat belangstelling gewekt: De invloed van windmolens op ons klimaat.

  http://fibronot.nl/page_id1110/

 2. Niek Rodenburg 22 augustus 2012 om 09:33- Antwoorden

  De invloed van windmolens op ons klimaat is een aandachtspunt dat alle main stream media, alle zogenaamde duurzame energiebedrijven, alle duurzame banken die bij de financiering van windmolenparken betrokken zijn, alle bouwers en alle exploitanten van windmolenparken angstvallig vermijden. Misschien omdat het onderwerp hun bestaansrecht ondermijnt? Het is kennelijk in hun eigen belang er over te zwijgen.

  Totdat er meer wolkbreuken zoals bij Egmond aan Zee ontstaan.

  Op dinsdag 14 augustus, tussen de middag ontstond de op dat moment enige zware wolkbreuk boven Nederland exact op de plaats tussen het windpark Egmond aan Zee en de badplaats zelf.

  Toeval?

  Ik geloof er niets van.

  Lees en oordeel zelf:

  Windpark Egmond aan Zee oorzaak wolkbreuk op 14 augustus?

  op

  http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-239-windpark

 3. Turris 22 augustus 2012 om 10:52- Antwoorden

  'Twordt zwaar weer voor "duurzaam"-projecten, om zonder 100% dekkende overheidsgarantie de "duurzaam"-projecten door de kapitaal-risico-analyse van Investeringsbanken te krijgen.

 4. Niek Rodenburg 22 augustus 2012 om 21:31- Antwoorden

  Een must read van Pierre Gosselin. Nu even doen:

  Germany’s Great Energy-Jobs Destruction Revolution – Green Energies In Collapse

  Ik heb niets teveel gezegd.

  De PV sector in Duitsland is zo goed als dood.

  De windsector volgt op gepaste afstand, maar legt binnen enkele maanden ook het loodje.

  De zegeningen van de groene hype. Merkel moet oppassen want haar functie is nu in het geding.

  Volgende week dinsdag is er spoedoverleg tussen Merkel, Rösler (minister van Economische Zaken) en Altmaier (min. van Milieu) over de Energie(W)ende.

  De zenuwen gieren bij die drie door de keel, want het electoraat is het spuugzat om te moeten bloeden voor gratis wind en zon.

  We hoeven in Nederland niets anders te doen dan rustig met de armen over elkaar af te wachten hoe het groene huis rondom ons tot de grond toe afbrandt.

  Met de wind in de rug

 5. Niek Rodenburg 22 augustus 2012 om 21:43- Antwoorden

  Aardig stukje ook op WUWT:

  Best Michael Mann headline evah

  Iemand heeft de hockeystick van Mann fraude genoemd.

  Nu dreigt Mann met een rechtszaak tegen de persoon.

  Laat dit in deze 'week van de wind' het begin zijn van meerdere rechtszaken, ook in Nederland, waar we gisteren ook over fraude spraken.

  Ik ruik bloed. Een frisse wind.

  Laat Clingendael, de KNAW en nog een paar van die alarmistische instituten gewaarschuwd zijn.

 6. Niek Rodenburg 22 augustus 2012 om 21:48- Antwoorden

  Oppassen Rypke:

  Haai keert terug in Waddenzee

  op

  http://www.nu.nl/algemeen/2890658/haai-keert-teru

 7. Niek Rodenburg 22 augustus 2012 om 21:52- Antwoorden

  En bij Bishop Hill ook al een rechtszaak, over windmolens.

  See you in court

  Het lijkt erop dat mensen hun schroom verliezen en eindelijk de groene maffia gaat aanpakken. Laat de Nederlandse regering dit ook even lezen, want het gaat ook Nederland aan.

  Binnenkort in dit theater?

  Rechtszaak tegen KNAW, Clingendael, PBL en nog een paar van die Stalinistische cultuurtempels.

 8. Niek Rodenburg 22 augustus 2012 om 22:12- Antwoorden

  Minister Verhagen zegt: Het gaat helemaal niet zo slecht met Mep-vergisters.

  Ik nodig de minister van harte uit.

  Dan gaan we, met camera's erbij want anders komt u niet, bij een stuk of tien failliete mep vergisters langs en net zoveel eigenaren van mep vergisters die het water tot aan de lippen staat.

  En dat allemaal binnen een straal van 60 km rond Apeldoorn.

  Meneer Verhagen, wie is uw adviseur in deze zaak?

  Hij mag ook mee. Ik weet nog wel ergens een container met zwaar verontreinigd digestaat te staan. Dan kunnen we ook even de fraude bij vergisters en de toeleveranciers van bijproducten bespreken.

 9. TINSTAAFL 22 augustus 2012 om 22:13- Antwoorden

  Komt nauwelijks als een verrassing, Niek, als de subsidie stopt gaat de produktie gewoon naar China of Korea waar de windmolentjes en zonnepaneeltjes nog steeds worden gemaakt voor de luchtkastelen zoals bv ene heer Paul van Son, alleen goedkoper. Tsja en wat zijn nu helemaal 400 miljard in deze crisistijden?

  Zodra de subsidie op het vergoeden van groene stroom wordt ingeperkt zal een totale ineenstorting van het duurzame circus plaatsvinden. Over het algemeen hebben de heren luchtkasteel bouwers goede connecties bij de dames en heren politici, dus even in de gaten houden waar de parasieten naartoe kruipen, want dat is de volgende subsidie-ruif.

  Theo geeft aan dat men op regeringsniveau inmiddels in gaten heeft wat zonne- en windenergie nu werkelijk kan brengen. Ambtelijke molens draaien langzaam vanwege contracten en afspraken tussen EG staten, maar ik bespeur langzaam een kentering.

  Totdat blijven we beuken op Climategate.nl BANZAI(aka 万歳)!

 10. Niek Rodenburg 22 augustus 2012 om 22:21- Antwoorden

  Paul van Son.

  Ook al ex Econcern en Ecofys….

  In Nederland komt hij al niet meer aan de bak, dus probeert hij nu de Duitsers een loer te draaien.

  Zal ik je eens wat vertellen?

  Toen ik in 1973 bij de TU Delft begon zat hij als student bij ons in de kelder energietechniek.

  Als ik toen had geweten wat ik nu weet dan had ik hem gezegd: Niet doen.

 11. TINSTAAFL 22 augustus 2012 om 22:24- Antwoorden

  En bij Bishop Hill ook al een rechtszaak, over windmolens.

  See you in court

  Uit de ruling blijkt:

  "Furthermore in the 27 Member States the renewable programme has now to undergo proper assessment to provide the necessary information to the public, this then has to be followed by proper public participation,"

  Zou dus ook voor Nederland gelden.

 12. Niek Rodenburg 22 augustus 2012 om 22:24- Antwoorden

  Goeie relatie met Google.

  zoek: wolkbreuk egmond aan zee

 13. […] als John Geijp kosten de Nederlandse burger miljarden euro's per jaarDe hier reeds besproken kapitaalcowboys van Typhoon Capital, afkomstig van het failliete Econcern en Horizon Solutions in Leiden krijgen van Henk Kamp (VVD) […]

Geef een reactie