Betere broedval kokkels door strengere winters op rij

Handkokkelaars mogen 2,5 procent van het bestand opvissen: ongeveer 1 miljoen kilo


Al gaat de groene leugen nog zo snel, Climategate.nl achterhaalt hem wel. Momenteel maakt Natuurmonumenten u wijs dat de uitkoop van mechanische kokkelvisserij voor 130 miljoen euro geld uit het Waddenfonds wél zin heeft gehad. Imares meet namelijk dit jaar een hoog kokkelbestand, dankzij een goede broedval in 2011.

Wat gunstig is voor de handkokkelaars. Die bleven over nadat onder dreiging van rechtszaken door Martijn de Jong van Wilde Kokkels (met vrouw van Theunis P.) de kokkelvisserij van het Wad verdween, en door politiek handjeklap van Wouter van Dieren.

Uitkoop was kapitaalvernietiging
De mechanische kokkelvisserij oogste nooit meer dan een paar procenten van de kokkels, en kwamen zelden vaker dan eens in 5 jaar op de zelfde plek. Zelfs Han Lindeboom van Imares erkende al dat die 130 miljoen euro voor uitkoop niet nodig was geweest. De handkokkelaars oogsten 2,5 procent.

EVA2: strenge winter, hoge broedval
Er is maar één dierecoloog geweest die ooit meende dat mechanische kokkelvisserij het sediment zou beschadigen. Dat onderzoek naar ‘bodemberoering’bleek statistisch drijfzand, zo bevestigde Jaap van der Meer van de EVA2 auditcommissie.

Wat wel algemeen bekend is van het onderzoek in EVA2 van 2004 van Bruno Ens: jaren met strenge winters laten daarna een hoge broedval zien. Een paar strenge winters op rij zijn dus een verklaring, die meer overeen komt met wat alle Waddenonderzoek tot nu toe weergaf. Dikke kans dat het volgend jaar wéér gunstig is. Natuurmonumenten, heeft dus andere redenen om dit nieuws van Imares rond te bazuinen.

Milieubeweging en dierecologen rijk van uitkoop kokkelvisserij
Het is Wouter van Dieren geweest die de uitkoop van mechanische kokkelvisserij via politiek handjeklap regelde- met negatie van alle beschikbare wetenschap uit EVA2- en een steekpenning van de NAM. Vervolgens profiteerden de activisten van ‘Wilde Kokkels'(van de vrouw van deze ecoloog)- nu Coalitie Wadden Natuurlijk financieel zwaar van deze deal. Ook de Groningse Dierecologie liep met miljoenen euro’s weg uit het Waddenfonds, zoals via Waddensleutels: zij zijn met de Waddenacademie relatief de grootste profiteurs van het Waddenfonds geworden dat na de uitkoop vrijkwam

Natuurmonumenten niet in feiten of wetenschap geinteresseerd.
Natuurmonumenten is niet in wetenschap geinteresseerd – ze financierden nooit een promotieplaats- maar in verkoop van zichzelf: marketing is na beheer op afstand de grootste kostenpost (en geld vergokken op de beurs).

Viswad, de soap
Natuurmonumenten claimt dat er ‘op initiatief van Natuurmonumenten afspraken zijn gemaakt met handkokkelaars’. Wie wil weten hoe zulke ‘afspraken’ tot stand komen leze mijn blog over Wilfred Alblas. De zelfde soap herhaalt zich weer onder Natura 2000-vlag.

Wat wel blijft staan: er zijn weer veel meer kokkels en de liefhebbers van Paella kunnen nu lekker dineren.

Door | 2012-09-18T17:22:21+00:00 18 september 2012|6 Reacties

6 Reacties

 1. Niek Rodenburg 18 september 2012 om 15:23 - Antwoorden

  Het wordt wel 'saai' in mijn brievenbus.:)

  Na het stoppen van de donaties aan Greenpeace en het opzeggen van het WNF lidmaatschap, zie ik me nu ook genoodzaakt per 1-1-2013 het lidmaatschap van Natuurmonumenten op te zeggen omdat deze club het ook kennelijk niet zo nauw neemt met de voorlichting.

  In ieder geval bedankt Rypke dat je de lezers op de hoogte houdt van de toestand in de Wadden- en Noordzee en de desinformatie die allerlei milieuclubs en overheidsinstellingen menen te moeten geven, met ogenschijnlijk maar één doel voor ogen, het de nek omdraaien van een eeuwenoude traditie, de Nederlandse zeevisvaart, inclusief garnalen en kokkels.

 2. Koud 18 september 2012 om 15:48 - Antwoorden

  Er is minder kabeljauw in de zee omdat we nu minder vangen dan in de 70er jaren.

  Klinkt als: Windmolens kunnen wel economisch energie opwekken want het scheelt CO2-emissierechten.

  pfff waarom wil men dat nu niet begrijpen.

 3. Leo Bokkum 19 september 2012 om 22:34 - Antwoorden

  Het blijft schandelijk en tegelijkertijd grappig om te zien hoe 1 (zegge: één) parttimer in twee jaar tijd meer gefundeerd tegengas geeft dan alle dikbetaalde visserij-organisaties in 20 jaar.

  En de visserman blijft maar doorslapen…

 4. Niek Rodenburg 19 september 2012 om 22:45 - Antwoorden

  Over stoere vissers, kreeftachtigen en fruitvliegjes. (niet negatief bedoeld hoor)

  http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/binnenlan

 5. Ook Boos 19 september 2012 om 22:47 - Antwoorden

  @Leo

  Er zijn kokkelvissers die een klassieke Bugatti gekocht hebben van de afkoopsom. Als er een rijkelijk gevulde zak met duiten i.p.v. het zwaard van Damocles boven je hoofd hangt, dan neem je soms hele andere beslissingen

 6. Leo Bokkum 20 september 2012 om 01:09 - Antwoorden

  @Ook Boos: Dat was er maar 1. Deze ondernemer heeft het spel heel slim gespeeld.

  Ik ken ook voormalige bokkenvissers die er goed zijn uitgesprongen. Dat was echter allemaal in de tijd dat er geld genoeg was om ze fatsoenlijk uit te kopen. Die tijd is echter al een heel poosje voorbij.

  Voor de huidige kleine visserij hangt geen dikke zak geld boven de markt, maar slechts een groen gekleurde strop. De lege geldzak hebben ze zelf al over hun hoofd getrokken door het Vibeg te tekenen. Ze wachten nu gelaten af wanneer de strop wordt aangelegd en het valluik open klapt.

  En van die gelatenheid krijg ik de griebels.

  Als ik milieumaffia was, zou ik me doodlachen met dat soort halfzachte tegenstand.

  Nou jah, tegenstand… Da's wel een heel groot woord voor het geknuffel en gestumper van de afgelopen jaren…

Geef een reactie