Het Staatspolitburo PBL

De laserafstandsmeter van de TU Delft op locatie in Griekenland. De TV ploeg van de Griekse Staatstelevisie maakt opnames voor het journaal. Na bijna 25 jaar in het buitenland gewerkt te hebben, waarvan 10 jaar in Griekenland, heeft dit land mijn hart gestolen. De gastvrijheid, de vriendelijkheid van de bevolking, de schilderachtige omgeving maken een verblijf tot een onvergetelijke gebeurtenis. Zelfs nu nog, nu 'Europa' de Grieken in de verdediging tracht te drukken, blijft het volk z'n trots behouden. Hier begon immers de beschaving die veel landen schijnen te ontberen.

Op verzoek van de redactie van Climategate.nl heb ik van een eerder verschenen reactie een blog gemaakt.

Toen in 2008 het Ruimtelijk Planbureau en het Milieu- en Natuurplanbureau werden samengevoegd tot het Planbureau voor de Leefomgeving, PBL, moest ik onwillekeurig denken aan het voormalige Oost Duitsland waar dit soort Staatsburo’s, die met steun van de overheid de bevolking murw moesten maken zodat ze zich aan het door de Staat geleide terrorisme zouden onderwerpen, schering en inslag waren.

Wat er uiteindelijk van terecht is gekomen is maar al te goed bekend: Door een volksopstand zijn dit soort staatsterroristen uit hun dure gebouwen gegooid en hun kilometers lange staatsdossiers vol met plannen, in brand gestoken.

Daarom mijn oproep aan de

Boeren van Nederland

Dankzij uw inzet heeft u Nederland agrarisch op de kaart gezet en Nederland gemaakt tot wat het nu is: een zelfvoorzienend en welvarend land op voedselgebied. We hoeven ‘s winters geen sla meer uit Spanje te eten, u verbouwt het nu zelf het jaar rond. Ik hoef niet op te noemen welke andere buitenlandse groenten we nog moeten importeren, u verbouwt het allemaal zelf. Jaar in jaar uit. 365 dagen per jaar bent u bezig onze welvaart te verdedigen. Een welvaart die het Politburo voor de Leefomgeving ons nu dreigt af te nemen.
U geniet in het buitenland een zeer groot aanzien. Zó groot omdat uw agrarische werkmethode de allerbeste van de wereld is.
Vrijwel dagelijks komen uit de hele wereld collega’s kijken hoe u dat geflikt heeft in het dichtstbevolkte land ter wereld.
U mag terecht trots zijn op uw werk. U bent zó goed dat uw kennis wordt geëxporteerd, evenals miljoenen tonnen Nederlands poot- en zaaigoed.

Dat werk, boeren van Nederland, waar de hele wereld met grote bewondering naar kijkt, gaat men u afpakken. Denk nu niet het zal mijn tijd wel duren. Kijk naar de vissers die verderop ook nog even genoemd worden. Voor je het weet is een bloeiende bedrijfstak de nek omgedraaid.
Het is dezelfde tactiek die men in het vroegere Oost Duitsland toepaste, het elimineren van bepaalde bevolkingsgroepen die ‘hèt’ in de ogen van de almachtige Staat hadden gedaan. Wat ‘ze’ dan hadden gedaan was nooit duidelijk, maar men zocht gewoon slachtoffers waar de machtige Politburo’s hun lusten op konden botvieren.

Het Politburo voor de Leefomgeving vindt uw huidige werkmethode, boeren van Nederland, niet meer van deze tijd. Of u nu in de veeteelt of landbouw zit, het maakt het PBL niets uit. Het PBL vindt namelijk dat uw buitenlandse collega’s op hetzelfde hoge niveau als u dreigen te komen.
Maar daar is toch niets mis mee? Het is juist iets om trots op te zijn, immers het helpt mede het voedselprobleem op de wereld voor een aanzienlijk deel op te lossen. Mede dankzij u, de Nederlandse boeren.
Niet in de ogen van het PBL echter. Daar heeft men achter de zwaar met gemeenschapsgeld gesubsidieerde buro’s bedacht dat uw roer om moet. Desnoods onder dwang.

U weet dat door toedoen van soortgelijke Staatsbureaus als het PBL, vrijwel de volledige Nederlandse vissersvloot de nek is omgedraaid en dat deze Staatsbeambten niet zullen rusten voordat de laatste kotters zijn opgelegd en de roeren zijn vastgeroest?

Boeren in Nederland

Ik kan me niet voorstellen dat u uw mooie agrarische industrie op dezelfde wijze door unterknoepels (Ned. vert. onderknuppels) als Hajer naar de slachtbank laat leiden.

Deze Hajer wil de Nederlandse overheid ertoe bewegen dat het huidige landbouwbeleid, dat u, Nederlandse boeren, in 50 jaar naar de wereldtop heeft gevoerd, drastisch op de schop gaat.

U moet duurzamer gaan werken

Kijk naar uw Duitse collega’s wat voor een mislukking het woord ‘duurzaam’ voor hen in petto had en wat voor een mislukking het is geworden. Het aantal failliete biomassavergisters is er niet meer te tellen. De Duitse Akademie van Wetenschappen heeft in een recent rapport geschreven dat biomassavergisting niet zinvol is en op geen enkele wijze een positieve bijdrage levert aan de Duitse economie.
Uw eigen bank, de Rabobank, heeft in ook diverse rapporten geschreven dat biomassavergisting op geen enkele wijze economisch verantwoord is. Met andere woorden, u gaat een megaverlies lijden waar uw koeien geen gras van lusten. Het toenemend aantal faillissementen van uw duurzame collega’s die het toch geprobeerd hebben zegt genoeg.
‘Duurzaam’ is dus geen biomassavergister.

Windmolens misschien?

Ook deze geitenharen wollen sokken speeltjes kosten zoveel geld dat ze zonder miljarden subsidie niet werken. Ook niet doen.

Velen van u, ik ken er een aantal persoonlijk, hebben in Wageningen gestudeerd. Dat is mede één van de redenen dat u in het buitenland zo goed scoort met uw werk.
Velen van u werken al duurzaam, hoewel het vanwege allerlei krankzinnige Staatsbemoeienis al bijna onmogelijk wordt gemaakt. Uw duurzaamheid bestaat er uit dat er geld op de plank komt. Méér geld dan er benodigd is om te investeren. Dat is pas duurzaam. Geld dat een substantiële bijdrage levert aan de groei van de Nederlandse economie.
De verduurzaming van uw bedrijfstak, die het Politburo voor de Leefomgeving echter voor ogen staat, maakt u armer. Het tast direct uw bestaanszekerheid, uw inkomen, aan.

Klimaatverandering

Vraag aan u, boeren van Nederland: waarom komt de heer Hajer van het PBL nu ineens met het woord klimaatverandering in relatie tot uw werk op de proppen?
Het doet vermoeden alsof u nu ineens verantwoordelijk bent voor een verschijnsel dat al honderden miljoenen jaren z’n eigen gang gaat en steeds aan verandering onderhevig is.
U, boeren van Nederland, weet als geen ander dat het klimaat van alle dag is. Dat het al miljoenen jaren aan verandering onderhevig is, ver voordat u op uw land naar de lucht keek of en wanneer u kon oogsten.

De heer Hajer, beste boeren, heeft, om in uw woorden te spreken, de ballen verstand van het klimaat.

Zijn rapport is het zoveelste bewijs dat als je maar hard genoeg iets schreeuwt over klimaatverandering, de miljoenen Euro’s subsidie’s, gemeenschapsgeld dus, vanzelf binnen stromen.
Duur geld dat u met uw noeste arbeid moet opbrengen.

Ik kan me dan ook voorstellen dat u een vraag aan de heer Hajer heeft:

“Laat ons het eelt op uw vingers zien waarmee u de kost verdient.”

Wacht even, laat ik u uit de droom helpen. Dit soort beambten heeft geen eelt op de vingers, hooguit wat bruine schroei- en nicotinevlekken.

Boeren van Nederland

De tijd van lijdzaam toezien lijkt het einde te naderen.
Als u uw agrarische sector van de ondergang wilt redden dan is de tijd niet ver weg meer dat u, met in de ene hand een sikkel en hooivork en in de andere hand het stuurwiel van uw 500 pk tractor met duizenden op weg gaat naar Den Haag, om te laten zien hoe en waar u de Nederlandse economie vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw op poten heeft gezet en een wereldbekende smoel heeft gegeven.

Dit werk van decennia laat u zich toch niet afnemen door een paar subsidiegraaiers van het Staatspolitburo PBL?

Trots

Ik schreef hierboven: U mag terecht trots zijn op uw werk.

Ik ben er trots op dat u voor ons werkt en naar ik mag hopen vele miljoenen Nederlanders.
Laten we het zo houden en hopen dat de Nederlandse overheid het rapport van Hajer ter kennisneming aan neemt en vervolgens in een diepe lade legt.

Ik heb persoonlijk tijdens mij jarenlange werk in het buitenland ervaren hoe men tegen de agrarische sector in Nederland op kijkt. In de praktijk bleek dat de groenten nergens zo lekker smaakt als in Nederland.

Ik geef u een voorbeeld van mijn ervaringen.

Oorsprong van de beschaving

Boeren, vissers, Griekse godinnen en…beschaving

Op Rhodos in Griekenland stonden we met een laserafstandsmeter van de TU Delft op het land van een boer met de mooie naam Triandafilos Papastamatis met een nog mooiere dochter Anastasia. Zij was het levende bewijs dat Griekse godinnen echt bestaan. Met deze boer raakte ik in gesprek over de Nederlandse agrarische sector.

Het tweede jaar dat we op zijn land stonden hebben we in de containers van ons meetsysteem 250 kilo witte bonen als pootgoed voor hem meegenomen.
Enkele maanden later hebben we gezien hoe deze boer zo trots als een pauw zijn groene land vol jonge planten aan een veertigtal boeren uit Rhodos liet zien. Hij had naast zijn perceel land nog een perceel witte bonen, met magere plantjes, waarvan het pootgoed uit een groot land afkomstig was dat je vanaf zijn land aan de overkant van de zee kon zien liggen.
Weer een jaar later hoorden we dat de importeur op Rhodos van het Turkse pootgoed een hoop boeren als klant kwijt was.
Tot op de dag van vandaag heeft deze Griekse boer een eigen bloeiende importfirma waar hij per jaar tientallen tonnen poot- en zaaigoed voor allerlei Nederlandse groenten importeert.
De kans is groot dat wanneer u een keer op Rhodos op vakantie bent u Hollandse groenten eet….

Maar dat niet alleen. Hij heeft nu ook 25 Nederlandse koeien in de wei lopen en is een fokprogramma gestart om het Nederlandse vee meer bekendheid te laten krijgen.
Deze boer was er ook trots op dat ons hele team op de bruiloft van zijn dochter aanwezig was… op het dorpsplein, te midden van de complete bevolking van het dorpje Kattavia, op een ereplaats naast het bruidspaar. Man, wat een feest.
En dan die Sirtaki, met 100 man op een rij, boeren met hun zonen, vissers met hun zonen. Snorren, leren laarzen, pet. Ze konden zo weggelopen zijn uit de opnames van de film kanonnen van Navarone die daar in 1961 in de buurt was opgenomen, maar waar ook het dorpsplein van Kattavia in voor komt. Foto’s in de diverse tavernes tonen het bewijs.
Honderd Anthony Quinn’s op een rij. Ruwe bolsters, die dansers, dat zeker, maar een gave blanke pit, met maar één doel voor ogen: werken, werken en nog eens werken. Geld verdienen, je eigen huis bouwen en dan een godin trouwen. In het wit…In die volgorde.

Het gezegde, zo trots als een boer heeft voor mij een hele speciale betekenis. Niet alleen vanwege deze bruiloft waar ik nog kippenvel van krijg, maar ook dat deze boer er beretrots op is dat zijn stukje land in een wereldwijd geodetisch netwerk is opgenomen ten behoeve van het meten van de drift van de continenten.

Inmiddels zijn de twee kleinzoons van boer Triandafilos, een tweeling die godin Anastasia hem geschonken heeft, alweer meerderjarig en hebben ze ieder van opa een eigen stuk grond van 5 ha gekregen. Ook zij zullen weer een godin vinden. Het land waar de beschaving ooit begon, gaat onverdroten verder. De fundering voor het nieuwe huis is eigenhandig gelegd. Nieuwe godinnen stromen vanuit het noorden van het land naar het eiland, waar het leven nog goed is en als het aan de boeren en vissers ligt, zo zal blijven tot in lengte van jaren.
Waar aan het begin van de middag op het land een stuk brood gegeten wordt, gebakken uit graan van het eigen land. Met een stuk knoflook ingesmeerd, ook van het eigen land. Olijfolie er op, van het eigen land natuurlijk en compleet gemaakt met een glas wijn uit de eigen wijngaard.
Niet gestoord door op communistische leest geschoeide Staatsplanburo’s, die als enige doel schijnen te hebben het plannen van een verarmde maatschappij waarin voor iedereen een grauwe eenheidsworst klaar ligt.

Dit land heeft vrienden voor het leven opgeleverd. Maria uit Gennadi van wie we jaren achter elkaar het huis huurden. Roelien, “if it ain’t dutch it ain’t much“, twee jaar daarvoor aan Georgos blijven kleven toen ze Nederlandse toeristen weg bracht, nooit meer weggegaan, met een eigen winkeltje, de Drie Molens waar we elke dag een Telegraaf van de dag ervoor gratis kregen, en haar man Georgos, de veearts, ook uit Gennadi. Trots met zijn 7 Hollandse koeien. Onvergetelijk.

WG. Νικόλαος από Κατταβιά

Door | 2013-10-08T18:20:04+00:00 26 september 2012|20 Reacties

20 Reacties

 1. Turris 26 september 2012 om 13:20- Antwoorden

  Belangrijk citaat:

  "De tijd van lijdzaam toezien lijkt het einde te naderen."

 2. Matthijs 26 september 2012 om 14:56- Antwoorden

  Boeren krijgen dubbel subsidie;

  Voor hun vreten

  Voor hun windmolens

  Het zijn dus gewoon uitvreters. Niks helden.

  Neem het hun niet kwalijk trouwens, neem het Den Haag kwalijk die zich heeft laten beinvloeden door deze kliek.

  Verwerpelijk.

 3. Niek Rodenburg 26 september 2012 om 15:08- Antwoorden

  Ik weet niet waar je de wijsheid vandaan haalt Matthijs, maar 99% van de Nederlandse boeren heeft niets met windmolens, dus ook geen subsidie.

  De subsidie voor windenergie gaat in Nederland voor het merendeel naar een paar managers die er schatrijk van worden.

 4. Dmitri 26 september 2012 om 15:22- Antwoorden

  De boeren in Nederland. Dat is pas gesubsidieerd!

 5. Niek Rodenburg 26 september 2012 om 15:37- Antwoorden

  Je bent vast boer Dmitri dat je het zo goed weet.

  Of student, die in ieder geval zwaar gesubsidieerd wordt.

  Elke studieplaats op een uni kost de gemeenschap namelijk meer dan 3 ton per jaar.

 6. Arthur Rörsch 26 september 2012 om 16:40- Antwoorden

  Was Mansholt niet de uitvinder van de (EG) landbouwsubsidie en ligt die tijd niet ver achter ons?

  Voor zover ik me herinner staan onderdelen van de agrarische sector, sinds 20 jaar op de eerste acht plaatsen als bijdragers aan onze economie tussen de energie opwekkende en verwerkende bedrijven.

 7. Dirk 26 september 2012 om 16:45- Antwoorden

  Akkerbouw en de rundveehouderij is gesubsidieerd in Nederland.Varkens en pluimveebedrijven niet!Ik ben het met de schrijver eens dat men de hele sector onder valse voorwendselen en met behulp van diverse actie en milieugroepen compleet aan het uitroeien is.Via allerlei grove leugens over milieu en dierenwelzijn wordt de burger/consument steeds meer opgehitst tegen de agrarische sector.Mensen die het allerbeste voor hebben met hun dieren en die gemiddeld nog geen modaal inkomen verdienen met 60-80 uur werken zouden juist in ere behouden moeten worden.Maar het kind wordt met het badwater weggegooit en niemand die er ook maar iets van zegt of het opneemt voor de sector!Het is veelzeggend dat er in ons land elke dag 5 boeren stoppen!Ook deze "handjessector"is gedoemd te verdwijnen.En vele maar denken dat men hier straks met 17 miljoen de kost kan verdienen vanachter de pc!Het lijkt wel de jaren 30,defensie was niet meer nodig en je zag wat er van kwam, in 1 dag liepen de Duitsers door tot Rotterdam.Ik zie de gelijkenis nu met dat de supermarkten toch wel gevuld blijven.

 8. Rypke 27 september 2012 om 11:46- Antwoorden

  Yep, het is tijd dat we meer met boeren, voedsel en agro graan doen op Climategate. Klimaat is uit, voedsel is in

  Idd bestaan er nogal wat subsidies voor landbouw, straks via het vernieuwde GLB moeten alle ontvangers van subsidie ook 'vergroeningsmaatregelen'nemen. Wanneer dit akkerranden enz voor wild zijn heb ik daar minder moeite mee

  Maar 80.000 eu per windmolen, en het biobrandstofbeleid in de EU zijn toch echt fikse vormen van staatssteun aan landbouw

  Ik kan me nog de gelukkig lachende maisboer in Duitsland herinneren die subsidie cashte voor biogas

 9. LCF 27 september 2012 om 12:44- Antwoorden

  Als je nu wilt beweren dat de NL landbouw van het hoogste niveau is en dat de ideeën van het PBL zeer schadelijk zijn voor de sector; akkoord. Overigens hoeven we ons over het PBL geen zorgen te maken, dat wordt binnen nu en vijf jaar opgedoekt, overbodig geworden door de oekazes uit Europa. Hooguit dat die Hajer dan in een lange lederen jas op een staats E-bike door de velden snijdt op zoek naar overtreders.

  Dat laat echter allemaal onverlet de totaal geschifte subsidiecultuur van het Europese landbouwbeleid. Die markt is ongezond en schadelijk voor handel en internationale concurrentie. Wat hebben we allemaal niet voorbij zien komen? Melkmeren, boterbergen, wijnplassen, ‘driedubbel’ gesubsidieerde bergschapen, zeeën van zonnebloemen dan weer maïsvelden en nu dan weer die idiote koozaadmeuk voor brandstof, quotahandel, gesubsidieerde braaklandnatuur, uitgekochte boeren die met een zak geld van de overheid een dikke Range Rover kochten, twee luchtballonnen en van de ene op de andere dag tot aan de oksels oneerlijk concurrerend in de leisure business stonden.

  Ik weet het niet precies, maar ik geloof dat al dat agro-heen-en-weer-schuif-geld zo’n beetje de hele Belgische begroting beloopt.

  Je schrijft het niet, maar vang ik daar ook een vleugje autarkiejubel op? Dat argument dat keer op keer (ook nu weer in het energiedebat) wordt afgestoft om de vrije markt te kunnen beteugelen.

  Hoe het ook zij; ik neem de boeren niets kwalijk. Het zijn ondernemers en zolang de overheid met douceurtjes komt zegt men geen nee.

 10. Matthijs 27 september 2012 om 13:04- Antwoorden

  @Niek Rodenburg

  Landbouwsubsidie is 40% van de uitgaven van de EU. Betekent dus dat we het ergens anders goedkoper kunnen halen, maar we het niet doen.

  Als je langs de A27 rijdt, zie ik in 1 oogopslag zo'n 100+ molens. Dat is alleen boerengrondgebied.

  Dus de boer vreet uit twee ruiven. Een EU ruif voor de landbouw en een NL ruif voor de groene stroom.

  Zijn dit de helden van nu?

  Dan wil ik de vijanden van nu wel eens zien!

 11. Niek Rodenburg 27 september 2012 om 13:29- Antwoorden

  Matthijs, je zou voor de volledigheid even moeten opzoeken hoeveel van die 40% EU landbouwsubsidies er naar de voormalige oostblok landen gaat die nu bij de EU horen. Als we daar voor wat betreft voedsel van afhankelijk worden ga ik subiet weer m´n eigen groente telen. Dat ´groen´ op het land aldaar waar ze bergen subsidie voor vangen en dat bemest wordt met menselijke uitwerpselen staat stijf van de colli bacterieën en krijgt hier direct de kwalificatie Ongeschikt voor menselijke consumptie. Dus wordt het daar doorgedraaid terwijl wij het in feite betalen.

  Dat die mensen immuun zijn voor hun eigen poep, ok, maar dat hoeven ze niet hierheen te brengen omdat Brussel dat straks zo beslist.

  In Brussel valt op de landbouwafdelingen nog heel wat te bezuinigen….

  En rij eens van Amersfoort over de A1 richting Enschede. Daar barst het van het boerenland, maar geen windmolens over een afstand van 130 km op boerenland.

  Van het totale gebied dat boeren ter beschikking hebben is een verwaarloosbare kleine oppervlakte in gebruik voor windmolens. En dan bedoel ik niet de voetafdruk van de molenbasis maar de landoppervlakte.

  Natuurlijk zijn er boeren die profiteren en er zelfs misbruik van maken.

  Wat was namelijk het geval.

  Voor de bouw van meer dan 100 MW opgesteld vermogen komt een rijksbouwregeling om de hoek kijken en hebben plaatselijke besturen geen zeggenschap meer over de bouw van die molens.

  Dus wat deden de boeren. Zoveel mogelijk molens ´verzamelen´ bij de buren om meer dan 100 MW te scoren en protesten de mond te snoeren.

  Gelukkig heeft de minister daar dit voorjaar een einde aan gemaakt.

  Ik blijf bij mijn eerder opmerking dat nog geen 1% van de boeren in Nederland een windmolen heeft staan. Die 1% wordt inderdaad schatrijk.

  Ik zag laatst bij Biddinghuizen onder een afdak bij een boerderij met een stuk of tien windmolens op eigen land en nog eens 10 bij de buren, naast drie tractoren een fel witte Ferrari staan.

  En die was niet van de bakker.

 12. Niek Rodenburg 27 september 2012 om 13:41- Antwoorden

  Rypke schreef:

  Yep, het is tijd dat we meer met boeren, voedsel en agro graan doen op Climategate. Klimaat is uit, voedsel is in

  Ik sprak laatst een meteoroloog die het ook over voedsel had als de belangrijkste oorzaak van, en dat heb ik even gemist omdat z´n dochter er doorheen praatte.

  Hij had het over het gevaar van suiker.

  Misschien schrijft hij er wel een blog over.

 13. Matthijs 27 september 2012 om 14:43- Antwoorden

  @Niek Rodenburg

  Het maakt mij niet uit waar het voedsel vandaan komt. Ik ben zeker niet bang voor voedsel vanuit Afrika en vanuit de oostbloklanden. Als ze net zo goed kunnen boeren als stuken, moet het geen probleem zijn.

  Waar ik faliekant tegen ben is het subsidiëren van onrendabele business modellen. Of het nou energie, voedsel of iets anders is.

  Feit blijft dat er nu van mij met dwang geld wordt afgenomen om elders weer uitgegeven te worden. Ik ben prima zelf in staat om mijn eigen geld uit te geven. Het is dit soort denken, ik weet beter dan jij waar je je geld aan moet uitgeven, dat heeft geleid tot windmolens, bio centrales, etc. etc. De burgers weigeren hun eigen geld eraan uit te geven, lees ze vinden het niet belangrijk, en daarom doen wij het maar voor hun.

  Boeren zijn de enige groot grondbezitters in NL die nog ruimte hebben voor onshore windmolens. Dus de boeren van NL zullen de grootste verdieners aan groene stroom zijn. Kijk maar eens op google earth naar Flevoland, de hoeveelheid molens op boerengrondgebied is stuitend,.. 100.000,- per molen per jaar, waarvan de boer de helft pakt.

 14. Niek Rodenburg 27 september 2012 om 16:30- Antwoorden

  Matthijs, het is maar de vraag of alle provincies windmolens willen bouwen.

  Je weet van Noord Holland. Bouwstop.

  Utrecht gaat ook die kant op. Wil alleen nog op beperkte stukken langs een paar snelwegen en industrie gebieden wat windmolens plaatsen.

  In Flevoland, waar nu 600 windmolens staan worden ze allemaal op termijn vervangen door 300 grotere modellen om het landschap minder aan te tasten.

  Dat zegt me genoeg. Flevoland wil er uiteindelijk niet meer dan 300 stuks hebben staan.

  Gelderland vergeet ik ook omdat het enige grote aaneengesloten nationale natuurgebied dat Nederland rijk is er in hoge mate door aangetast gaat worden.

  Drenthe dan. Wil ook inzetten op windenergie. Ik zie het niet gebeuren. Teveel maatschappelijke weerstand en die is goed georganiseerd.

  Groningen staat al propvol. Misschien hier en daar nog een molen, maar zeker geen honderden.

  Wat houden we dan over.

  Friesland. Tja, een lastig probleem. De plannen liggen er maar ik denk dat ze afwachten wat er uiteindelijk in Noord Holland gaat gebeuren. Daar komen rechtszaken aan, dus interessant.

  Zuid Holland zit met het het Groene Hart in de maag en wil de structuur daarvan niet verpesten met tientallen windmolens.

  Op de Maasvlakte staat een hele serie en ik denk dat daar nog het nodige bijgebouwd gaat worden.

  Zeeland dan. Hmm, Zeeuwen zijn een verstandig volk. Bovendien is de bodem totaal ongeschikt om windmolens van 100 meter of hoger met een totaalgewicht van een paar honderd ton in de Zeeuwse klei te stampen.

  Brabant. Te weinig wind, misschien in het westen van de provincie een kleine kans, maar het oostelijk deel weinig kans.

  Limbuuurrrggg dan. Te weinig wind, Vergeten we. Misschien een paar Ricochet windmolens om de plaatselijke fabrikant te steunen en omdat de broer van André Rieu er directeur is. Maar niet om massaal energie op te wekken.

  Overijssel vergeet ik helemaal. Ook weinig kans op massale inzet van windmolens.

  Alleen een paar op industriegebieden, maar dat is meer symbolisch om te laten zien, kijk eens hoe duurzaam we zijn. In Deventer en Zutphen bijvoorbeeld.

  Al met al gaat Nederland dus niet voldoen aan de EU doelstellingen.

  Weet je wat ik stellig geloof.

  Dat Nederland extra sterk uit de huidige economische crisis tevoorschijn gaat komen, juist omdat ons land het minste aantal miljarden heeft uitgedeeld aan een enkele visionair en entrepreneur.

 15. Matthijs 27 september 2012 om 16:44- Antwoorden

  Ok, valide punt.

  Dan stel ik mijn originele punt bij;

  Boeren die niet aan subsidie en biostabiel teelt doen zijn wat mij betreft ook helden!

  🙂

 16. Niek Rodenburg 27 september 2012 om 17:11- Antwoorden

  haha. Je krijgt zelfs een staatklinker gaar als je er maar genoeg olie bij gooit.

  Lees ik net dat een Duits bedrijf in Coevorden de grootste biomassavergister van Nederland wil bouwen.

  Het keteltje zou meer dan 40 miljoen kuub biogas moeten opwekken. Ze vergeten er even bij te zeggen dat wanneer die hoeveelheid opgewerkt gaat worden naar aardgaskwaliteit het een stukje minder dan die 40 miljoen kuub wordt. Kniesoor die over een 8 miljoen kuub minder valt.

  Opvallend, want Coevorden ligt nog aan de beademing vanwege de stank van de huidige biomassavergister. De boer is het zat en heeft z´n gasfabriek plus boerderij plus woonhuis te koop staan en vertrekt naar rustiger oorden. Maar eerst nog even de dwangsommen afrekenen hoor!

  En nu komt er dan het Duitse Regenerative Energie Münster(REM).

  Opvallend ook, omdat de Duitse Akademie van Wetenschappen recent in een rapport schreef dat biomassavergisting in Duitsland op geen enkele wijze aan een gezonde economie bijdraagt en de subsidie weggegooid geld is. De wijze Akademie hoogleraren geven dan ook het advies er maar mee te stoppen.

  En nu komen de Duitse bedrijven dus massaal naar Nederland omdat er hier kennelijk nog wat subsidiepotten gevuld klaar staan.

  Ik zie in Coevorden Griekse toestanden ontstaan zoals gisteren op het Syntagma Plein in Athene.

  En dat de failliete biodieselfabriek BioValue in de Eemshaven toch een doorstart maakt. Het bedrijf is gekocht door het Oostenrijkse bedrijf Bio Oil.

  Wordt vervolgd op fibronot.nl

 17. Niek Rodenburg 28 september 2012 om 08:47- Antwoorden

  Ook bij de EU zijn de Nederlandse boeren ´kampioenen´

  Alleen mag het best wat ´groener´. Dus wordt de geldbuidel getrokken om de nog niet groene boeren over de streep te trekken.

  'Wij zijn er niet op uit om kampioenen te bestraffen. We willen boeren stimuleren die al de goede maatregelen nemen voor water, bodem, klimaat en natuur.'

  op

  http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/eleni/nie

 18. Niek Rodenburg 28 september 2012 om 08:58- Antwoorden

  De Belgische mevrouw Alma De Walsche, journaliste bij het extreem linkse Belgische online magazine MO zegt: “Het huidige landbouwsysteem botst op zijn grenzen“.

  Ineens schijnt iedereen verstand te hebben van boeren.

  Een pleidooi voor ecologische landbouw.

  op

  http://www.mo.be/opinie/pleidooi-voor-een-ecologi

  Het kan toch niet anders dan wanneer je

  een diversiteit aan modellen, aangepast aan de sociale en ecologische omgeving en bestand tegen onvoorziene omstandigheden.

  toepast, de opbrengsten minder worden?

 19. Niek Rodenburg 28 september 2012 om 09:09- Antwoorden

  Het Nederlandse Politburo voor de Leefomgeving heeft ook aan het volgende rapport meegewerkt:

  Nederlandse energiebeleid niet afgestemd op energietransitie

  Als ik de grafiek in de link hieronder bekijk dan stoot de wereld, als het aan het nationale Politburo ligt en enkele anderen ligt, helemaal geen CO2 meer uit.

  http://www.energieoverheid.nl/2012/09/27/ecn-nede

  Eén van de uitdagingen waar de schrijvers voor staan:

  De energievoorziening betaalbaar maken voor de 9 miljard mensen op de wereld in 2050 en als zodanig bijdragen aan economische ontwikkeling

  Dat zal best lukken met al die duurzame energie. Zie Denemarken en Duitsland waar de energietarieven tot de hoogste in de wereld behoren.

  Arme bewoners van deze aarde in de volgende eeuw.

  In dubbel opzicht. Niet alleen vanwege het feit dat plantenvoedsel nummer 1, CO2 niet meer uitgestoten mag worden, en de prijs voor energie wordt voor hen betaalbaar.

  Als het niet zo droevig was zou je er om kunnen lachen.

 20. JanWaalwijk 28 september 2012 om 09:52- Antwoorden

  Je vraagt je tegenwoordig wel eens per uur af "waarom doen die mensen dit, denken die niet na, of hebben ze ergens financieel belang bij?" maar hebben de overheids actiegroepen bureau's en die Belgische dame belang bij het vernietigen van de landbouw en diens prima opbrengsten? Ik denk het niet, dus is het idealisme, van het soort dat de wereldbevolking dan wel richting de door de club van Rome zo gewenste decimering van de bevolking gaat helpen.

  Potato famine II wegens plantenziektes wegens "biologische landbouw", Spanjaarden en Grieken in moderne slavernij levend in plaggenhutten zonder electriciteit. Er moeten toch wel voor rede vatbare mensen zijn bij het PBL/EU en andere overheidsactiegroepen die weten dat dit reële, als ik zo'n Guy Verhofstadt zie op de BBC?? Europa dit Europa hallelujah EU regering hosannah die man moet toch wel beter weten??????????

Geef een reactie