Storm! Extreem weer niet uit klimaatmodellen te verklaren

Pier IJmuiden

Vanmiddag in een windhoos waaide het hele dak van mijn kippenhok, de buurman verloor zijn vogelhokjes. ‘Extreem weer’heet dat, sinds een zeker segment in de samenleving ons wil doen geloven, dat het UW schuld is wanneer het meer regent of juist minder, meer waait of windstil is, warmer of juist kouder dan ‘normaal’: een gemiddelde over 30 jaar.

Nature – af en toe in haar editorials net een progressief politieke boulevardkrant- doet nu eens normaal: Het overschatte wetenschapsblad had op 19 september een editorial, na een workshop van klimaatmodelleurs over ‘extreem weer’en ‘attributie’: Kun je uitzonderlijke weerevenementen al toeschrijven aan ‘global warming’? Tot spijt van de progressief politieke activisten bij Nature constateren critici het volgende:

some speakers questioned whether event attribution was possible at all. It currently rests on a comparison of the probability of an observed weather event in the real world with that of the ‘same’ event in a hypothetical world without global warming.

One critic argued that, given the insufficient observational data and the coarse and mathematically far-from-perfect climate models used to generate attribution claims, they are unjustifiably speculative, basically unverifiable and better not made at all. And even if event attribution were reliable, another speaker added, the notion that it is useful for any section of society is unproven.

Door | 2012-09-24T20:20:13+00:00 24 september 2012|12 Reacties

12 Reacties

 1. Turris 24 september 2012 om 21:52- Antwoorden

  De wijk waar we wonen was voor 1970 gewoon Hollands kaal polderweiland met wat bomen rondom de enkele boerderijen.

  Inmiddels is er een hele stad (suburb) gebouwd dat in de straten, tuinen, plantsoenen en parken werkelijk plempvol staat met bomen, struiken en hagen. De tuinen zijn vaak juweeltjes van groene natuur.

  De vergroening kwam dus samen met de bebouwing. Eekhoorns, uilen, spechten alles is er. Diverse vogelaars in de wijk hoeven niet ver.

  We hebben overigens in Nederland 250% meer bomen en bos dan in het kale 1900, de CO2-schuldbosjes van de laatste 20 jaar ook meegerekend. Dat is een feit dat Natuur en Milieu fanaten niet graag willen horen.

  Vanavond kwam ik thuis in de bomenpracht van onze wijk met werkelijk vele natuurlijke obstakels op straat. Afgewaaide takken, waren reeds zoveel mogelijk op grote hopen verzameld door de buurtbewoners.

  We wonen midden in de natuur! Laat het gesubsidieerde gepolitiseerde Natuur en Milieu maar zaniken, dat de natuur achteruit gaat! We weten wel beter!

 2. Niek Rodenburg 24 september 2012 om 21:53- Antwoorden

  Is die Hajer gestoord of zo, met z'n klimaatverandering?

  http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/9/PBL-om

 3. Niek Rodenburg 24 september 2012 om 22:22- Antwoorden

  Vanmiddag in een windhoos waaide het hele dak van mijn kippenhok..

  Ik mag toch hopen dat kip Stientje een flinke balk op haar kopje heeft gekregen?

 4. boels069 24 september 2012 om 22:46- Antwoorden

  Is die Hajer gestoord of zo

  Niet als het gaat om de leefomgeving van hem zelf en het PBL.

  Het wordt steeds duidelijker dat er tot bijstandsniveau gesnoeid moet worden in de overwoekering door rijksadviesbureaus.

  Steeds minder mensen in handel en industrie zorgen voor potvulling, steeds meer mensen moeten er uit snoepen.

 5. Turris 24 september 2012 om 23:28- Antwoorden

  De handel in gepolitiseerde angst en alarmisme is nog steeds stijgend en lonend.

  De economie mag dan worstelen onder de oplopende (Europese en Nederlandse) staatschulden, aanzienlijke bezuinigingen op de overheid en haar burgers staan op stapel, maar geen enkele oogknippering van nerveusheid bij de subsidieslurpende milieu & Klimaat alarmistische adviesorganen van de overheid.

  Juist in deze gepolitiseerde overheidsadviessector van NGO's en Quango's kan keihard worden gesnoeid.

 6. Niek Rodenburg 25 september 2012 om 07:12- Antwoorden

  Het Staatspolitburo PBL

  Toen het Politburo voor de Leefomgeving (PBL) enkele jaren geleden zijn huidige naam kreeg moest ik onwillekeurig denken aan het voormalige Oost Duitsland waar dit soort Staatsburo's, die met steun van de overheid de bevolking murw moesten maken zodat ze zich aan het door de Staat geleide terrorisme zouden onderwerpen, schering en inslag waren.

  Wat er uiteindelijk van terecht is gekomen is maar al te goed bekend: Door een volksopstand zijn dit soort staatsterroristen uit hun dure gebouwen gegooid en hun kilometers lange staatsdossiers vol met plannen, in brand gestoken.

  Daarom mijn oproep aan

  Boeren in Nederland

  Dankzij uw inzet heeft u Nederland agrarisch op de kaart gezet en Nederland gemaakt tot wat het nu is: een zelfvoorzienend en welvarend land op voedselgebied. We hoeven 's winters geen sla meer uit Spanje te eten, u verbouwt het nu zelf het jaar rond. Ik hoef niet op te noemen welke andere buitenlandse groenten we nog moeten importeren, u verbouwt het allemaal zelf. Jaar in jaar uit. 365 dagen per jaar bent u bezig onze welvaart te verdedigen. Een welvaart die het PBL ons nu dreigt af te nemen.

  U geniet in het buitenland een zeer groot aanzien. Zo verschrikkelijk groot omdat uw agrarische werkmethode de allerbeste van de wereld is.

  Vrijwel dagelijks komen uit de hele wereld collega's kijken hoe u dat geflikt heeft in het dichtstbevolkte land ter wereld.

  U mag terecht trots zijn op uw werk. U bent zo goed dat uw kennis wordt geëxporteerd, evenals miljoenen tonnen Nederlands poot- en zaaigoed.

  Dat werk, boeren van Nederland, waar de hele wereld met grote bewondering naar kijkt, gaat men u afpakken. Denk nu niet het zal mijn tijd wel duren. Kijk naar de vissers die verderop ook nog even genoemd worden. Voor je het weet is een bloeiende bedrijfstak de nek omgedraaid.

  Het Politburo voor de Leefomgeving vindt uw huidige werkmethode niet meer van deze tijd. Men ziet dat het buitenland op hetzelfde niveau als u komt. Maar daar is toch niets mis mee, het is juist iets om trots op te zijn, immers het helpt mede het voedselprobleem op de wereld voor een aanzienlijk deel op te lossen. Mede dankzij u, de Nederlandse boeren.

  Niet in de ogen van het PBL echter. Daar heeft men achter de gesubsidieerde bureaus bedacht dat uw roer om moet. Desnoods onder dwang.

  U weet dat door toedoen van soortgelijke Staatsbureaus als het PBL, vrijwel de volledige Nederlandse vissersvloot de nek is omgedraaid en dat deze Staatsbeambten niet zullen rusten voordat de laatste kotters zijn opgelegd en de roeren zijn vastgeroest.

  Boeren in Nederland.

  Ik kan me niet voorstellen dat u uw mooie agrarische industrie op dezelfde wijze door unterknoepels (vert. onderknuppels) als Hajer naar de slachtbank laat leiden.

  Deze Hajer wil de Nederlandse overheid ertoe bewegen dat het huidige landbouwbeleid, dat u naar de wereldtop heeft gevoerd, drastisch op de schop gaat.

  U moet duurzamer gaan werken.

  Kijk naar uw Duitse collega's wat voor een mislukking het woord duurzaam voor hen in petto had en wat voor een mislukking het is geworden. Het aantal failliete biomassavergisters is er niet meer te tellen. De Duitse Akademie van Wetenschappen heeft in een recent rapport geschreven dat biomassavergisting niet zinvol is en op geen enkele wijze een positieve bijdrage levert aan de Duitse economie.

  Uw eigen bank, de Rabobank, heeft in ook diverse rapporten geschreven dat biomassavergisting op geen enkele wijze economisch verantwoord is. Met andere woorden, u gaat een megaverlies lijden waar uw koeien geen gras van lusten. Het toenemend aantal faillissementen van uw duurzame collega's die het toch geprobeerd hebben zegt genoeg.

  U moet dus ook duurzamer gaan werken.

  Windmolens misschien?

  Ook deze geitenharen wollen sokken speeltjes kosten zoveel geld dat ze zonder miljarden subsidie niet werken.

  Vraag aan u, boeren van Nederland: waarom komt de heer Hajer van het PBL nu ineens met het woord klimaatverandering in relatie tot uw werk op de proppen? Net alsof u verantwoordelijk bent voor een verschijnsel dat al honderden miljoenen jaren z'n eigen gang gaat en verandert.

  U, boeren van Nederland, weet als geen ander dat het klimaat immers van alle dag is. Dat het al miljoenen jaren aan verandering onderhevig is, ver voordat u op uw land naar de lucht keek of en wanneer u kon oogsten.

  De heer Hajer, beste boeren, heeft geen verstand van het klimaat.

  Zijn rapport is het zoveelste bewijs dat als je maar hard genoeg iets schreeuwt over klimaatverandering, de honderden miljoenen Euro's subsidie's, gemeenschapsgeld dus, vanzelf binnen stromen.

  Duur geld dat u met uw noeste arbeid moet opbrengen.

  Ik kan me dan ook voorstellen dat u een vraag aan de heer Hajer heeft:

  "Laat ons het eelt op uw vingers zien waarmee u de kost verdient."

  Wacht even, laat ik u uit de droom helpen. Dit soort beambten heeft geen eelt op de vingers, hooguit wat bruine schroei- en nicotinevlekken.

  Boeren van Nederland.

  De tijd van lijdzaam toezien nadert het einde. Als u uw agrarische sector wilt redden dan is de tijd niet ver weg meer dat u, met in de ene hand een sikkel en hooivork en in de andere hand het stuurwiel van uw 500 pk tractor met duizenden op weg gaat naar Den Haag, om nogmaals te laten zien hoe en waar u de Nederlandse economie vanaf de jaren '50 van de vorige eeuw op poten heeft gezet en een wereldbekende smoel heeft gegeven.

  Dit werk van decennia laat u zich toch niet afnemen door een paar subsidiegraaiers van het Staatspolitburo PBL?

  Ik schreef hierboven: U mag terecht trots zijn op uw werk.

  Ik ben er trots op dat u voor ons werkt en naar ik mag hopen vele miljoenen Nederlanders.

  Laten we het zo houden en hopen dat de Nederlandse overheid het rapport van Hajer ter kennisneming aan neemt en vervolgens in een diepe lade legt.

  Ik heb persoonlijk tijdens mij jarenlange werk in het buitenland ervaren hoe men tegen de agrarische sector in Nederland op kijkt. In de praktijk bleek dat de groenten nergens zo lekker smaakt als in Nederland.

  Ik geef u een voorbeeld van mijn ervaringen.

  Op Rhodos in Griekenland stonden we op het land van een boer met de mooie naam Triandafilos Papastamatis met een nog mooiere dochter Anastasia. Zij was het levende bewijs dat Griekse godinnen echt bestaan. Met deze boer raakte ik in gesprek over de Nederlandse agrarische sector.

  Het tweede jaar dat we op zijn land stonden hebben we in de containers van ons meetsysteem 250 kilo witte bonen als pootgoed voor hem meegenomen.

  Enkele maanden later hebben we gezien hoe deze boer zo trots als een pauw zijn groene land vol jonge planten aan een veertigtal boeren uit Rhodos liet zien. Hij had naast zijn perceel land nog een perceel witte bonen, met magere plantjes, waarvan het pootgoed uit een groot land afkomstig was dat je vanaf zijn land aan de overkant van de zee kon zien liggen.

  Weer een jaar later hoorden we dat de importeur op Rhodos van het Turkse pootgoed een hoop boeren als klant kwijt was.

  Tot op de dag van vandaag heeft deze Griekse boer een eigen bloeiende importfirma waar hij per jaar tientallen tonnen poot- en zaaigoed voor allerlei Nederlandse groenten importeert.

  De kans is groot dat wanneer u een keer op Rhodos op vakantie bent u Hollandse groenten eet….

  Maar dat niet alleen. Hij heeft nu ook 25 Nederlandse koeien in de wei lopen en is een fokprogramma gestart om het Nederlandse vee meer bekendheid te laten krijgen.

  Deze boer was er ook trots op dat ons hele meetteam op de bruiloft van zijn dochter aanwezig was…te midden van de complete bevolking van het dorpje Kattavia, op een ereplaats naast het bruidspaar. Man, wat een feest. En dan die Sirtaki, met 100 man op een rij, boeren met hun zonen, vissers met hun zonen. Snorren, leren laarzen, pet. Ze konden zo weggelopen zijn uit de opnames van de film kanonnen van Navarone die daar in 1961 in de buurt was opgenomen. Ruwe bolsters, dat zeker, maar een gave blanke pit, met maar één doel voor ogen: werken, werken en nog eens werken. Geld verdienen, je eigen huis bouwen en dan een godin trouwen. In die volgorde.

  Het gezegde, zo trots als een boer heeft voor mij een hele speciale betekenis. Niet alleen vanwege deze bruiloft waar ik nog kippenvel van krijg, maar ook dat deze boer er beretrots op is dat zijn stukje land in een wereldwijd geodetisch netwerk is opgenomen ten behoeve van het meten van de drift van de continenten.

  WG. Nicolas από Κατταβιά

 7. Turris 25 september 2012 om 09:21- Antwoorden

  Mijn reeds bekende pleidooi voor meer geïndustrialiseerde agrarische productie is natuurlijk hier ook op zijn plaats. Dit naar voorbeeld van Israël dat in de Negev-woestijn slechts in de Wageningen University ontwikkelde methoden toepast.

  Nota Bene het PBL, die een omslag naar verduurzaming propageert, terwijl ze de cijfers van 9 miljard aardbewoners in 2050 door Wouter van Dieren (van de Club van Rome, en kind aan huis bij het PBL) hebben aangereikt hebben gekregen.

  Het PBL/Hajer heeft bepaald niet opgelet tijdens de openingsrede bij het academisch jaar 2012 van de Wageningen University door bestuurvoorzitter prof. Aalt Dijkhuizen.

  Dijkhuizen stelde dat niet-biologisch, maar juist slimmer en geavanceerdere methoden in de toekomstige landbouw moeten worden toegepast om met een veel hogere opbrengt per ha de 9 miljard te kunnen voeden in 2050.

  We kunnen vaststellen dat het PBL/Hajer voor de mensheid a-sociale beleidsvoorstellen prepareert ten behoeve van onze regering.

  Politiek zuivering / ontslag binnen het PBL/Hajer zou een logische stap zijn.

 8. Turris 25 september 2012 om 09:29- Antwoorden

  vergat: http://documents.plant.wur.nl/wur/speechaalt12.pd

  De speech van Prof. Aalt Dijkhuizen!

 9. Niek Rodenburg 25 september 2012 om 09:41- Antwoorden

  Turris, voor mij staat vast dat het rapport van Hajer niets anders is dan een laffe achterbakse trap onder de gordel van de bestuursvoorzitter van 'Wageningen', waar, met de inhoud van de rede ter gelegenheid van de opening van het nieuwe academisch jaar, Hajer het duidelijk niet eens is.

  Laat Hajer zelf het voorbeeld geven.

  Laat zijn PBL duurzaam gaan werken, dus zelf geld verdienen in plaats van elk jaar tientallen miljoenen belastinggeld bij de Nederlandse burgers weg te graaien.

  Pas als het PBL zelf geld verdient en het daarna uitgeeft zal het mij een zorg zijn wat ze schrijven, omdat ze dan in de grauwe op communistische leest geschoeide duurzame maatschappij zijn afgegleden naar een nietszeggend niveau waar geen hond brood van lust.

 10. Amadeus Gould 25 september 2012 om 11:49- Antwoorden

  Bovendien houd je met de meest geavanceerde landbouwtechnieken, die een hoge opbrengst geven, veel meer natuur over dan met „gekeuterboer“ dat door een aantal duurzaamheidsprofeten wordt verkondigd. Maar die natuur heeft men natuurlijk al grotendeels onder bescherming geplaatst dan wel mag niet meer aan landbouw opgeofferd worden.

  Dus denk ik dat ze …..eigenlijk….. een soort „neo-feodalisme“ propageren. Waarbij grote bevolkingsgroepen mogen creperen. Want daar draait deze gepropageerde vorm van landbouw natuurlijk op uit.

  Dat ze zelf ook nog van staatswege geld toegeschoven krijgen, waarvoor hardwerkende burgers (steeds meer – lijkt het wel) moeten ophoesten, past ook goed binnen dat „neo-feodalisme“. Evenals die ademocratische trekjes (dat er noodzakelijke maatregelen genomen dienen te worden onder het mom van dat het 5 voor 12 is).

  Dat duurzaamheids- en club van Rome geneuzel zo veel weerklank vindt onder adelijke lieden (Duke of Edinborough, Prince of Wales) en grootgrondbezitters is eigenlijk ook niet zo verwonderlijk.

 11. JanWaalwijk 25 september 2012 om 12:12- Antwoorden

  Greenpeace is overduidelijk op het oorlogspad (zie Nu.nl) het Spook van de Probo Koala is weer voor de kust van West-Afrika gesignaleerd en nu heeft ook Amnesty International zich gemengd in dit non-issue en men EIST een onderzoek naar deze verborgen ramp die zo verborgen is omdat de genoemde 100000 slachtoffers er nooit waren…….hoe stop je deze mind terroristen???

  En waarom heeft Trafigura nooit teruggevochten n.a.v. de boete van 1 miljoen??? Waarom laat je je slaan door de rechter op advies van dit ongewassen krakerstuig???

 12. Niek Rodenburg 25 september 2012 om 12:16- Antwoorden

  Jan schreef:

  En waarom heeft Trafigura nooit teruggevochten n.a.v. de boete van 1 miljoen???

  Ho ho ho Jan.:)

  Niet zo ongenuanceerd.

  Ik ken het onderzoek dat de Rijksrecherche in deze zaak heeft gedaan en het ligt iets anders dan jij veronderstelt.

Geef een reactie