Verhagens reactie op Le Pairs windmolenstudie niet op tijd af

Bovenstaande kiek van onze nationale windmolencowboy Maxime Verhagen is ergens genomen op de Nederlandse Antillen. In Nederland is Verhagen natuurlijk als rurale ras-CDA-er op hand van al de windmolenboeren die op kosten van de grootstedelijke medeburger windmiljonair worden. Zie deze uitzending van KRO’s brandpunt met Sven Kockelmann als luis in de pels. En dus zit hij in zijn laatste demissionaire weken aardig in zijn maag met het rapport van Cees Le Pair waarover VVD-er René Leegte recent kamervragen stelde nota bene op basis van een blogartikel hier.

Dit is wat Verhagen vandaag naar de Tweede Kamer liet sturen:

Geachte Voorzitter,

Op 12 augustus 2012 ontving ik Kamervragen van lid Leegte over het netto vermogen van windmolens naar aanleiding van een bericht over een studie van de heer Lepair. In deze studie wordt intensief gebruik gemaakt van openbare statistieken van het CBS. Daarom heb ik deze studie en de daarin gehanteerde methodologie aan het CBS voorgelegd. Ik wil het oordeel van het CBS betrekken bij de beantwoording. Het CBS heeft echter aangegeven daar wat meer tijd voor nodig te hebben. Dat maakt dat ik niet in staat ben om de vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden.

(w.g.) drs. M.J.M. Verhagen
Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Van mijn kant nog een tip aan Verhagen:

wordt na je politieke carrière geen duurzame energie bobo. Doe het zoals voormalig bondskanselier Gerhard Schröder die voor Gazprom’s Nordstream aan de slag ging. Kies fossiel! Dat is tenminste een duurzame job. Of anders hier nog deze leuke vacature van Natuur en Milieu – Adviseur Klimaat & Energie (32 uur). Graag ieders reactie hieronder!

Door | 2012-09-19T14:37:21+00:00 19 september 2012|17 Reacties

17 Reacties

 1. Turris 19 september 2012 om 16:00- Antwoorden

  Quango's / NGO's / gesubsidieerde Milieu-organisaties

  Er liggen voldoende gesubsidieerde "Duurzame" directeursbaantjes voor Maxime Verhagen in het verschiet:

  Quango's: De uitbestede overheid of "Quangocratie":bestuursvorm middels QUAsi-autonome NGO's : http://www.mindz.com/plazas/Society3_0/wiki/Lijst

  NGO's : Belangrijk issue blijft voor NGO's de democratische legitimatie: zij zijn geen, door het volk verkozen / benoemde vertegenwoordigers. Ze gedragen zich als ambtenaren maar hebben "onafhankelijke" sturing en politieke perceptie. Over de werkelijke onafhankelijkheid van NGO's zelf is discussie. het is een snel groeiende bureaucratische laag van semi-ambtenaren in de politieke samenleving, die door niemand meer wordt gecontroleerd, behalve door ambtenaren van ministeries en door zelf benoemde Raden van Toezicht. Een aantal tegenwoordige NGO's waren van oorsprong democratische verenigingen en bewegingen, maar hebben om NGO te kunnen worden ingrijpende structuurwijzigingen moeten ondergaan, waarbij hun besturen en leden op afstand werden gezet, omdat het die aan deskundigheid zou ontbreken.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_niet-gouve

  Particuliere "Duurzame" organisaties:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_particulie

  Go for it Maxime!

 2. DWK 19 september 2012 om 20:03- Antwoorden

  Hahaha!

  Uit de vacature van Natuur en Milieu:

  “Je vindt het leuk om met getallen te werken en spreadsheets en ….

  SLIMME ….

  grafieken en tabellen te maken die als communicatiemiddel kunnen worden ingezet.”

 3. Hugo Matthijssen 19 september 2012 om 20:41- Antwoorden

  Kan iemand mij vertellen wat slimme grafieken zijn zoals genoemd in de advertentie?

 4. Turris 19 september 2012 om 21:07- Antwoorden

  @ Hugo: Slimme grafiek?

  Michael Mann's / IPCC klimaat hockeystick grafiek!

 5. Hugo Matthijssen 20 september 2012 om 08:43- Antwoorden

  Turris

  Ik dacht dat dat een hele domme was.

  Iedere middelbare scholier prikt daar zo doorheen.

  Ps

  over slim gesproken in het dagblad van het noorden een "foto" van het gesmolten noordpoolijs.

  Zo te zien zou er nu een druk bevaren route moeten zijn.

  Het lijkt een met computerdata gemanipuleerd plaatje.

  Is er iemand die aan een echte foto kan komen.

 6. Amadeus Gould 20 september 2012 om 12:01- Antwoorden

  Vergroenen gaat de Staat miljarden euro’s kosten bericht het financiele dagblad…

  klik hier

  Quotes hieruit…

  ‘De opbrengsten uit fossiele brandstoffen voor de Staat bedragen nu ruim € 35 mrd per jaar. Onze voorzichtige schatting is dat dit over vijf jaar € 5 mrd minder zal zijn’, zegt AER-bestuurslid Kees Wiechers zonder in details te treden.

  Het uithollen van de belastinginkomsten door de verduurzaming treft veel landen. Nederland wordt echter bovengemiddeld geraakt, omdat de overheid relatief veel verdient aan fossiele brandstoffen, aldus belastingexpert Arjan Lejour van het Centraal Planbureau (CPB). Het ging het afgelopen jaar om 14% van circa € 130 mrd aan belastingen.

  De daling van de belastinginkomsten wordt deels door de overheid zelf aangewakkerd doordat zij de vergroening stimuleert met zowel fiscaal beleid als subsidies. Nederland voldoet daarmee wel aan de internationale afspraken om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

  Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde gisteren dat de overheidsuitgaven voor klimaatbeleid de afgelopen jaren zijn toegenomen. Het gaat daarbij om subsidies en maatregelen om energie te besparen.

  Zoiets komt twee weken te laat.

 7. Amadeus Gould 20 september 2012 om 12:05- Antwoorden

  Of klik via dit nrc artikel naar het Finacieele Dagblad

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/20/overstap-naar

  en dan Financieele Dagblad aanklikken… (hope it works)

 8. Niek Rodenburg 20 september 2012 om 13:21- Antwoorden

  Hier ontwikkelt zich een situatie die op termijn niet houdbaar is.

  De overheid subsidieert zonne- en windenergie en krijgt als gevolg van die subsidie miljarden minder aan andere belastingen binnen.

  Dubbel verlies dus.

  Er is een alternatief: gewoon de milieu- en energiebelastingen verhogen en we graaien die paar miljard die weggewaaid zijn weer uit de zakken van de burgers.

  Ik vind René Leegte akelig stil.

 9. TINSTAAFL 26 september 2012 om 12:13- Antwoorden

  De Green Graudian publiceerde zojuist een stuk over de "mythe" dat windmolens geen carbon emissies reduceren.

  Zou hierover graag de mening van Cees le Pair willen weten.

  The assertion that wind turbines don't reduce carbon emissions is a myth, according to conclusive statistical data obtained from National Grid and analysed here in the Guardian for the first time. With a new wind generation record of 4,131 megawatts set on 14 September, the question of how far the UK's wind generation fleet can help in meeting our climate targets is increasingly controversial. Now it can be shown that the sceptics who lobby against wind simply have their facts wrong.

 10. JanWaalwijk 26 september 2012 om 13:11- Antwoorden

  Ik schrijf wel altijd over domme journalisten en gemeentepolitici maar met zo'n hard tegen hard oorlog zou ik het als politicus ook moeilijk vinden wat te geloven (het belangrijkste kenmerk van een scepticus). Wat er op tv en in de krant wordt verkondigd in "gerenomeerde kwaliteitskranten"sowieso niet want dit is een "onderzoek" om kritiek te ontkrachten zogenaamd, het is echt een vies smerig spel dat er gespeeld wordt in windmolenland en overal eigenlijk, neem nou het Nu.nl stuk over de Probo Koala waar ik over uit mijn slof schoot en waarover Niek mij terechtterechtwees dat Trafigura wel een milieudelict had gepleegd (met nul slachtoffers weliswaar) maar ik heb dit nergens teruggelezen dus waarschijnlijk volledig verzonnen door de dienstdoende Greenpeace Nu.nl redacteur. Net nu ze een "scoop" hadden met het non-issue dat je met een fake Duitse ID de Tweede Kamer binnen komt, boohhooh!!!

 11. Ivo 26 september 2012 om 13:12- Antwoorden

  De Guardian beschrijft de hoeveelheid energie die geleverd is door wind of gas. Maar de CO2 belasting van gascentrales is meer afhankelijk van de hoeveelheid gas die ze verstoken dan van de hoeveelheid energie die gevraagd wordt. Cees le Pair betoogt dat het steeds op- en afschakelen van de gascentrales het rendement naar beneden haalt. De vraag is of minder energie maar met een ongunstiger rendement netto voordeel heeft. Le Pair beantwoord die vraag negatief. Die vraag wordt in het verwezen artikel niet behandeld en dus ook niet beantwoord.

 12. TINSTAAFL 26 september 2012 om 15:52- Antwoorden

  Op de Bishop Hill website gaat Lynas, de schrijver van bovenstaand artikel in the Graudian, verder in op Le Pair's onderzoek:

  In reply to Matt Ridley, and further to Leo's response, the Dutch paper is talking about an idealised mini grid with only gas and wind working together (and a very high wind penetration). This is not how a real grid works, like in the UK, with a much larger combination of plant types operating together. If we were to turn off all other sources, including coal, nuclear, hydro (PS and non) and interconnectors, then the le Pair study might have more relevance, and only then if we had truly massive amounts of wind and a single large gas power station to run the entire country.

  What no-one seems to understand is that the grid is balancing all the time (they are legally mandated to keep the frequency of AC power within 0.2Hz of 50Hz), and that doing so does not require *every* CCGT plant to be running in half-mode and load-following. Most run on full power when they're on – and small variations will be followed by Dinorwig or interconnectors more likely than large amounts of gas coming on and off. So the efficiency loss of CCGT to 'back up' wind is really a non-argument in the real world, particularly as wind is quite forecastable hours in advance. You can watch the wind numbers change in realtime over at bmreports – you get a few tens of MW every few minutes, but nothing extreme.

  Remember – demand changes are much greater and more sudden than supply changes from the likes of wind wind. When I was recently at National Grid control centre, I spoke to the person who forecasts what they call "TV pickups" in demand at commercial breaks in shows like EastEnders and Coronation Street. They get schedules from ITV of the exact second a commercial break is scheduled in order to plan. But they don't know exactly how demand will respond. Eg. in a recent Downton Abbey episode, they got the expected TV pickup in demand at the 3rd commercial break wrong by 300MW – and that happened within 3 seconds. No-one's lights went out, and no extra gas stations had to sit there at half power just because Downton was on the telly. Otherwise Downton would be a very CO2-intensive show!

  Ben toch wel benieuwd naar le Pair's antwoord.

 13. Ivo 26 september 2012 om 16:18- Antwoorden

  De redenatie lijkt overtuigend, maar de essentie is er slechts één: gasverbruik. Toon het aan met (actuele) meetgegevens en verlies je niet in mooi klinkende verhalen.

 14. Turris 26 september 2012 om 22:24- Antwoorden

  2 mythes en één realiteit: 'Ben benieuwd of LePair in debat treed.

  De mythe van de "grote getallen" bij voldoende windparken, waarbij het ene windpark de uitval van het andere windpark overneemt. Het is baarlijke nonsens. Windenergie is niet in staat ineens harder te draaien indien dat nodig blijkt.

  De mythe van het Intelligent Grid ( http://en.wikipedia.org/wiki/Smart_grid)……., waarbij "the current flow or related effects across the network exceed the limits of any particular network element, it could fail, and the current would be shunted to other network elements, which eventually may fail also, causing a domino effect."

  En de realiteit van een onvermijdelijke aanstaande Power Outage door massaal wegvallende of massaal opstekende wind ( http://en.wikipedia.org/wiki/Power_outage)……. waarbij "there are many causes of power failures in an electricity network. Examples of these causes include faults at power stations, damage to electric transmission lines, substations or other parts of the distribution system, a short circuit, or the overloading of electricity mains."

 15. Amadeus Gould 27 september 2012 om 08:43- Antwoorden

  Wat wil die man nu eigenlijk zeggen.

  Leuk hoor die anecdote dat ie bij de National Grid is geweest. De schrijver geeft daarmee zelf toe dat aanbod en vraag in balans moeten zijn.

  De schrijver merkt op: , the Dutch paper is talking about an idealised mini grid with only gas and wind working together (and a very high wind penetration). This is not how a real grid works, like in the UK, with a much larger combination of plant types operating together.” En daarmee geeft ie eigenlijk ook aan dat wind geen grote rol speelt in de UK. Als wind zo marginaal moet blijven (of als er bijna nooit wind is…moet ik dat verstaan onder high wind penetration)…waarom moet het dan zonodig.

  M.a.w. je kunt best zonder windenergie. Het landschap blijft er schoner bij. Vleermuizen en roofvogels worden niet fijngehakt. Je blijft niet na ca. 20 jaar zitten met windturbine bladen waar je niet meer mee kunt. Je hoeft mensen niet halsbrekende toeren te laten uitvoeren om ze te plaatsen of in bedrijf te houden.

  Waarom zou Le Pair in debat moeten treden tegen zo'n zwetser?

 16. Harry van Schalkwijk 30 september 2012 om 03:11- Antwoorden

  TINSTAAFL verwees hierboven naar de Guardian en naar de website van Bishop Hill waar de argumentatie van Le Pair en aanverwante bezwaren tegen windenergie werden besproken. Die discussie gaat nog door, onder meer hier door Gordon Hughes die de gebreken van de argumenten van Goodall en Lynas cs bespreekt.

  Ik ben het niet eens met Ivo dat Lynas' argumentatie, aangehaald door TINSTAAFL hierboven, overtuigend lijkt.

  What no-one seems to understand is that the grid is balancing all the time (…)

  Lynas bespeelt hier het publiek, maar mij houdt hij niet voor de gek. Het is geen argument in de discussie. De producenten van electrische energie passen zich voortdurend aan een snel veranderend gebruik aan, dat wisten we al en Lynas moet niet doen alsof hij een kleuterklas toespreekt. Het feit dat deze voortdurende aanpassing nodig is, maakt de stroomvoorziening toch ook zonder windenergie al minder doelmatig. Wanneer er dan ook nog eens wisselvallige stroomleveranciers bij komen in de vorm van grote windenergieparken dan wordt de grilligheid van de energievraag die door fossiele brandstoffen opgevangen moet worden, toch des te groter! En dus het rendement slechter. Verder is in de grafieken van Lynas volgens Gordon Hughes (zie punt 5) niet het gasgebruik van de gasgestookte eenheden meegenomen die losgekoppeld waren van het elektriciteitsnet maar als spinning reserve op de achtergrond staan te draaien en onmisbaar zijn voor het opvangen van pieken in de vraag en problemen met de produktie van stroom, niet alleen in windenergieparken.

  Remember — demand changes are much greater and more sudden than supply changes from the likes of wind (…)

  Zegt Lynas. Dat kan zo zijn zolang het aandeel van de windparken in de electriciteitsvoorziening in Engeland nog relatief gering is zoals Lynas zelf meedeelt! Dat gaat dus veranderen wanneer figuren als Lynas hun zin krijgen. Dit argument doet zichzelf te niet na verloop van tijd.

  Verder rapporteert Lynas in dit artikel in de Guardian volgens Gordon Hughes over de situatie gedurende de zomermaanden voorafgaande aan zijn publicatie, wat een vertekend beeld geeft omdat de vraag naar elektrische energie dan minimaal is en de wind ook relatief zwak. Een onderzoek naar de situatie in hartje winter met stormen en een hoge vraag naar elektrische energie zou leerzamer zijn.

 17. Niek Rodenburg 30 september 2012 om 09:56- Antwoorden

  Een goede analyse Harry.

  De heer Lynas is het schoolvoorbeeld hoe in deze sector getracht wordt mensen zand in de ogen te strooien.

  Op dezelfde wijze waarop Mann en vele anderen dachten dat ze een stel randdebielen tegenover zich hadden die je van alles wijs kunt maken.

Geef een reactie