Dagblad Trouw moet desinformatie ‘groene energie’ rectificeren

Output zonnecentrale bij Brussel in November 2011: de zon is er niet als je 'm nodig hebt in onze contreien: ergo, er moet altijd subsidie en fossiele energie bij

In ons favoriete dagblad Trouw bedrijft de Groen-redactie regelmatig propaganda voor het duurzame avondland onder het motto ‘waarheid is wat de partij vraagt’: recent nog bezong hun columnist Vincent Dekker de lof van ‘voorbeeldland Duitsland’waar ‘groene energie’fossiele energie uit de markt zou prijzen. En dat bedoelde hij niet als grap. Vandaar dat wij onze Trouw-parodie maakten: www.duurzame100.nl

Nu de realiteit in ‘Voorbeeldland Duitsland’: groene energie verdubbelt Duitse energierekening en 300 miljard euro kwijt
In Duitsland worden media wakker: dankzij het ‘groene’beleid exploderen de energieprijzen, met dit jaar de grootste prijsstijging in een decade. Die Welt am Sontag meldt dat voor 2030 de Duitse staat 300 miljard euro kwijt zal zijn aan groene energiesubsidies.

Ook het blad Focus meldde gisteren dat dankzij het groene energiebeleid de energiekosten voor Duitsers zo stijgen dat de rekening onbetaalbaar wordt.

Het is nóg erger dan we dachten, zo meldt Der Spiegel: de Energiewende kan de Duitse energierekening per huishouden verdubbelen. De Duitse consument is het groene gedoe beu volgens Der Spiegel.

Ook in Nederland: 100den euro’s ‘groene’belastingen op energierekening
In Nederland heft de overheid straks 120 euro opslag per gezin per jaar over de energierekening, om de SDE+-klimaatsubsidies te betalen. En de Leeuwarder Courant meldde al dat ook in Nederland de energierekeningen voor lagere inkomens onbetaalbaar worden. Alleen is ook deze krant zo’n slaperig sufferdje dat ze nooit een verband zullen wíllen zien.

Rypke maakt vrienden in journalistenland…
Maar dagblad Trouw is toch wel de grootste treurnis die je binnen milieujournalistiek Nederland kunt vinden. Dus bij deze een oproep aan Kameraad Willem Schoonen en groene glasnostici bij dagblad Trouw: wake up. Waarheid is niet wat de partij vraagt, maar dat wat controleerbaar waar is. Jullie zitten er gewoon grotesk naast en het wordt tijd dat in een hoofdredactioneel op de voorpagina eens toe te geven. Dat kan als volgt luiden, Kameraad Schoonen:

Geachte abonnee
‘Het spijt ons, bij het scoren van abonnees hebben wij gemeend ons met een utopistische beweging te moeten associeren, en te fungeren als gratis advertentieblad van de fondsenwervingsindustrie: dit was deel van onze marketingstrategie om het dalende lezersbestand een halt toe te roepen.
Ook voortdurende bezuinigingen ter redactie hebben de kwaliteit van het resterende journalistieke personeel geen goed gedaan, onze freelancers werden zo onderbetaald dat alleen laagwaardig personeel overbleef. Hierdoor was niet alleen ons kennisreservoir opgedroogd, maar bleven op onze redactie enkele gansjes achter gelieerd aan groene NGO’s, die advertentie schrijven met journalistiek verwarren.

De journalistieke kwaliteit van ons dagblad en objectiviteit is zo ernstig in het geding gekomen. Wij van Dagblad Trouw bieden u bij deze onze welgemeende excuses aan. Vanaf nu zullen wij weer feitelijk juist nieuws brengen dat niet waar is omdat we hopen dat een utopisch streven binnen bereik komt als we maar vaak genoeg in die richting schrijven: maar omdat dit controleerbaar waar is. ‘ WS

Tenzij we in postmodernistan leven en iemand quasi-wijsgerig roept dat waarheid niet bestaat. Dan is die bewering ook onzin en bestaat waarheid dus wel. Dus Willem, plaats ‘m, die spijtbetuiging en doe weer normaal svp.

Zonnepark in natuurpark De Eifel. Aan 'groene'energie zit niets groens

Door | 2012-10-16T20:30:13+00:00 16 oktober 2012|26 Reacties

26 Reacties

 1. Rypke 16 oktober 2012 om 21:46- Antwoorden

  OK: Het had allemaal iets genuanceerder gekund, maar zo schrijven verhoogt mijn snelheid nu eenmaal. En het blijft vrijwilligerswerk

 2. Niek Rodenburg 16 oktober 2012 om 22:03- Antwoorden

  Informatief blog Rypke.

  Van de meeste gebeurtenissen omtrent de Energiewende in Duitsland hebben we dit jaar een uitgebreid dossier bijgehouden:

  De Duitse Energie sector, het naderend einde van de Energiewende

  Op

  http://fibronot.nl/dossier-wind-3/

  Direct onder het hoofdstuk over Typhoon Capital.

 3. TINSTAAFL 16 oktober 2012 om 22:28- Antwoorden

  Om het bodemloze Groene Gat te vullen gaat in Duitsland de "Ökostromumlage" omhoog van 3,6 cent naar 5,3 cent (47%!). Merkel verzekerde nog in 2011 dat de Umlage niet verhoogd zou worden… ja die dames en heren politici toch, uiterst betrouwbaar, nicht wahr?

  De mooiste in de Groene Hel te willen zijn mag toch wel het een en ander kosten, oder?

 4. Hajo 16 oktober 2012 om 23:18- Antwoorden

  Deze moet je zien nu we het over Duitsland hebben: http://notrickszone.com/2012/10/15/german-die-zei

  Dagblad Die Zeit gooit de handdoek in de ring. De 2 graden doelstelling is verloren. Het wordt 4 graden warmer in 2100. We gaan allemaal naar de haaien. Ergo: het Duitse energiebeleid is zinloos.

 5. TINSTAAFL 16 oktober 2012 om 23:36- Antwoorden

  Over het Groene Gat gesproken, wederom dooft er een groene ster in het land van de onbegrensde mogelijkheden: A123 Systems, dit ondanks een gulle gift van Obama: $250.000.000.

  Obama heeft toch wel een erg slechte hand met het uitkiezen van wie er uit de belasting ruif mag mee eten. In 2010 zei hij nog:

  “This is about the birth of an entire new industry in America — an industry that’s going to be central to the next generation of cars. When folks lift up their hoods on the cars of the future, I want them to see engines and batteries that are stamped: Made in America.”

  In het normale* zakenleven zou deze chief-investor allang met onbetaald verlof gestuurd zijn.

  *Met normale zakenleven bedoel ik dus niet de banken en multi-nationals die falende CEO's rijkelijk belonen voor hun falen.

 6. Turris 17 oktober 2012 om 13:50- Antwoorden

  "De twee stilgelegde kernreactoren in België zullen later worden herstart dan eerder gepland.";

  Taalkundig >> 🙂

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/13086438/__Ker

 7. Amadeus Gould 18 oktober 2012 om 13:50- Antwoorden

  We wisten het natuurlijk al … Je moet een behoorlijke misantroop persoon zijn als je al dat groene gedoe verdedigt, nastreeeft…etc.

  Nu klapt een oud-medewerkster (klinkt beter als ex-medewerkster) uit de school …De (in zijn hart o zo groene) Obama heeft het niet zo op mensen….

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-

  Je kunt excuses aanbieden zovaak als je maar wil…Maar de eerste observatie is vaak de beste…dichter bij de waarheid. 😉

 8. Martijn de Jong 22 oktober 2012 om 01:42- Antwoorden

  Dag Rypke,

  Misschien ook eens leuk om de andere kant te vertellen ? Zelfs een positief verhaal ? Of hoort dat niet thuis in de "formule" van deze website ?

  Door de enorme toename aan zonnepanelen, die gratis stroom leveren op het moment dat de meeste stroom nodig is, is de "piekprijs" in Duitsland bijna helemaal verdwenen. De prijs van stroom in Duitsland is nu zelfs vaak goedkoper dan in Frankrijk. En dit ondanks de vele kerncentrales die daar staan.

  Speciaal voor mensen zoals jij, die altijd "openbaarheid" willen, is er een mooie site geopend door de Duitse netwerkbeheerders, waar je kan zien dat zonnepanelen ook in de winter stroom opleveren. En: beter nog: de productie is heel goed te voorspelen.

  De site heet zelfs "transparency":
  http://www.transparency.eex.com/en/

  Leuk als openingspagina in je webbrowser.

  Vervolgens kan je op deze website:
  http://www.epexspot.com/en/market-data/intraday/i

  de prijs van electriciteit tussen Frankrijk en Duitsland vergelijken. En dan zie je, met wat spelen met de data, dat bv tijdens de beroemde mei-maand 2012, met zijn piek aan zonnestroom, de prijs gedurende de middag 12.23 euro bedroeg in Duitsland, en 28.65 euro in Frankrijk. Meer dan een halvering dus.

  Dat de grote bedrijven vrij zijn gesteld van een bijdrage aan de "energiewende", terwijl ze wel profiteren van de lagere stroomprijs, is natuurlijk een "gate" op zich.

  Als je ooit genoeg hebt van schrijven over het klimaat kan je misschien eens uitzoeken hoe deze bedrijven dit voor elkaar hebben gekregen.

 9. Niek Rodenburg 22 oktober 2012 om 07:19- Antwoorden

  Mooi verhaal allemaal Martijn, maar ik geloof er geen snars van.

  Een positief verhaal, noem je jouw commentaar. Je noemt zelfs een 'transparante' Duitse website die grappig genoeg nauwelijks door de Duitse bevolking zelf bekeken wordt omdat zij niets van deze 'lage' prijzen snappen.

  De website wordt wel altijd aanbevolen door de voorstanders van zonne-energie. Vreemd.

  Deze website was pas echt transparant geweest als alle Duitse consumenten er direct hun energieprijs konden zien die hen mede dankzij de zonnecellen nu door de strot geduwd wordt. Dat noem ik pas transparantie.

  Nu is het niets anders dan een slechte persiflage op de oude communistische propaganda machines: Bei uns ist alles besser.

  Je kent vast wel het verhaal van EU Commissaris Oettinger en zijn mening over de Duitse PV secte?

  Je legt nogal de nadruk op gratis stroom en goedkopere Duitse stroom dan in Frankrijk.

  Kun je me ook uitleggen waarom de energieprijzen voor de Duitse consument de pan uitrijzen?

  Waarom in Duitsland de energieprijs voor de consumenten vanaf 1 januari a.s. de hoogste in Europa is? Nog hoger dan in Denemarken dat nu nog de twijfelachtige eer heeft de hoogst energieprijs te hebben. Ondanks jouw lagere prijs en gratis stroom?

  Waarom er bijna 1 miljoen Duitse huishoudens van energie zijn afgesloten omdat ze hun maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen? Ondanks jouw lagere prijs en gratis stroom?

  Waarom de Franse energieprijs voor de consumenten ongeveer de helft is van de prijs in Duitsland? Ondanks die door jou geroemde hogere Franse prijs? Door het feit dat 80% van de Franse stroom wordt opgewekt door kernenergie misschien?

  Allemaal leuk en aardig jouw lage prijs verhaal.

  De praktijk wijst uit dat je volstrekt ongelijk hebt.

  Aan al deze zaken besteedt de 'formule' van deze website juist veel aandacht.

  Alleen wil jij graag lezen wat je wilt lezen….wat niet in jouw straatje te pas komt sla je over.

  Je bent wat dat betreft geen haar beter dan al die klimaatalarmisten die de hen niet welgevallen data in hun flutrapporten weglaten teneinde een voor hen betere uitkomst te krijgen.

 10. boels069 22 oktober 2012 om 10:10- Antwoorden

  @Martijn de Jong:

  De aap komt al snel uit de mouw als je zijdelings "de grote bedrijven" aanhaalt: je bent groener dan groen.

  Alleen handel en industrie zorgen ervoor dat de staatsruif gevuld wordt.

  De misleidende truuk om het eten uit die ruif ook als productief te bestempelen doet daar niets aan af.

  Onderwijs, wetenschap, kunst en cultuur zijn kostenposten die je als diepte-investering moet beschouwen.

  Groene energie doet noch de economie, noch het milieu goed.

  Het is wel een kweekvijver voor groengraaiers.

 11. Turris 22 oktober 2012 om 11:00- Antwoorden

  @ Marijn de Jong: Wat een ongelooflijk prutverhaal van je…..pffff!

  Het wachten is nu op de onvermijdelijke Strohmnetz Bruch (Black out) in Duitsland, Oostenrijk, maar ook in Nederland.

  Dan worden/zijn de echte kosten van "duurzame" (Wind-. Zonne-)energie ineens weer duidelijk.

  http://www.welt.de/wirtschaft/article13384558/Bei

  http://www.format.at/articles/1224/930/331134/e-w

 12. Ivo 22 oktober 2012 om 11:04- Antwoorden

  Ik ben benieuwd of de prijzen na aftrek van de feed-in tarieven zijn en dus de gesubsidieerde [prijzen of de werkelijke kostprijs. Zou dat laatste te achterhalen zijn met alle verschillende subsidiestromen voor bouw en exploitatie?

 13. Turris 22 oktober 2012 om 11:30- Antwoorden

  @ Martijn de Jong: vervolg!

  Er is volgens Wiki 6% windenergie ("installed Wind power capacity") binnen Europa.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_the_Eu

  Bij installed windcapacity is het zo, dat de effectieve geproduceerde energie slechts ca. 10% van de windmolen capaciteit oplevert. http://climategate.nl/2012/08/20/netto-vermogen-v

  Het huidige netto vermogen aan windenergie in Europa (is dus 0,48%) veroorzaakt nu al dermate grote kostbare beheersproblemen in de stroomnet stabiliteit, dat een honderden miljarden € kostend compleet nieuw "Smart Grid" moet worden aangelegd.

  In Duitsland zijn inmiddels 1,3 miljoen mensen in de laagste inkomensklasse afgesloten van het stroomnet, omdat ze de "groene" dure stroomrekening niet meer konden betalen. Duitsland bouwt verder met grote spoed 23 nieuwe (bruin-)kolencentrales omdat de Atomwende zo "duurzaam succesvol" is.

  Bovendien stoot windenergie indirect CO2 uit door de backup snelle-reactie gastcentrales, die achter elk windmolenpark moet staan, bij winduitval.

  Conclusie: Geheel stoppen met gesubsidieerde windenergie!

  Geen domme dingen meer beweren Martijn!

 14. Niek Rodenburg 22 oktober 2012 om 12:25- Antwoorden

  Martijn, lees even mee:

  Siemens stapt uit zonne-energie

  op

  http://www.nu.nl/economie/2939356/siemens-stapt-z

  Zonne-energie levert volgens Siemens niet op wat het bedrijf ervan had verwacht.

  De zonne-energietak leed in 2011 een verlies dat groter was dan de omzet van nog geen 300 miljoen euro.

 15. TINSTAAFL 22 oktober 2012 om 12:44- Antwoorden

  De prijs van stroom in Duitsland is nu zelfs vaak goedkoper dan in Frankrijk.

  Echt Martijn?

  Retail (end-user) energy prices for households:

  Reference month: May 2012.

  Consumption: 3,500 kWh/year (± 25%)

  Country € per kWh Electricity

  Austria € 0.1988

  Belgium € 0.2134

  Bulgaria € 0.0829

  Cyprus € 0.2850

  Czech Republic € 0.1480

  Denmark € 0.2982

  Estonia € 0.0989

  Finland € 0.1566

  France € 0.1412

  Germany € 0.2541

  Greece € 0.1265

  Hungary € 0.1708

  Ireland € 0.1920

  Italy € 0.2031

  Latvia € 0.1187

  Lithuania € 0.1200

  Luxembourg € 0.1707

  Malta € 0.1695

  Netherlands € 0.2208

  Poland € 0.1488

  Portugal € 0.1689

  Romania € 0.1095

  Slovakia € 0.1677

  Slovenia € 0.1447

  Spain € 0.1959

  Sweden € 0.2098

  United Kingdom € 0.1419

 16. Turris 22 oktober 2012 om 13:07- Antwoorden

  Siemens stapt uit zonne-energie:

  De 90% van de installed capaciteit géén-stroomleverende Siemens-windturbine langs de A12 bij de Siemens vestiging in Zoetermeer omzagen graag!

  Windturbine subsidie stopzetten!

 17. Amadeus Gould 22 oktober 2012 om 14:39- Antwoorden

  Mooi lijstje Tinstaafl…

  En Denemarken natuurlijk trots bovenaan met het hoogste stroomtarief

  En die Deense Eu-commissaris mevrouw Hedegaard maar denken dat we binnen de Europa de weg van Denemarken moeten volgen.

  ….Something is rotten in the state of Denmark…liet Shakespeare Marcellus al verzuchten in zijn "Hamlet".

  Dus voortaan noem ik mevrouw Hedegaard maar "Something rotten from the state of Denmark".

 18. Niek Rodenburg 22 oktober 2012 om 15:31- Antwoorden

  Martijn, nu je toch aan het lezen bent geslagen, lees deze ook even.

  Over de zotheid van het Duitse energiesysteem en de nog zottere prijzen:

  http://notrickszone.com/2012/10/22/german-windpar

 19. Ook Boos 22 oktober 2012 om 15:52- Antwoorden

  Nu we toch met Sinterklaasverhaaltjes bezig zijn, even het volgende.

  Ik heb een pepernotenfabriekje. Er zijn periodes in het jaar dat ik de vraag niet aan kan en er zijn periodes in het jaar dat ik geen pepernoot kan slijten.

  In de periodes dat ik de vraag niet aankan, verschijnen er allerlei handelaren en "deeltijd" producenten ten tonele. Het enige wat ze voor elkaar krijgen is dat ze de prijzen drukken en wat mee kunnen profiteren van "de grote pepernotenkoek". Gelukkig bederven pepernoten niet zo gauw. Ik moet er alleen niet aan denken om producent van elektriciteit te zijn.

  Uit: Cursusje handel en fabricage voor Martijn 0.5

 20. Niek Rodenburg 22 oktober 2012 om 18:10- Antwoorden

  Nog een sinterklaasverhaaltje?

  Deense Dong legt Duits offshore windpark op sterk water

  op

  http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-301-deense-d

 21. DWK 23 oktober 2012 om 00:24- Antwoorden

  Martijn schrijft:

  “Dat de grote bedrijven vrij zijn gesteld van een bijdrage aan de “energiewende”, terwijl ze wel profiteren van de lagere stroomprijs, is natuurlijk een “gate” op zich.”

  Alweer zo’n handig onnauwkeurigheidje waarmee de groene oplichters de mensen zand in de ogen trachten te strooien. Grootverbruikers worden vrijgesteld van de NIEUWE bijdrage EEG. Binnen de oude regelingen dragen zij wel degelijk bij en zullen dat ook moeten blijven doen. Alleen de Duitse staalindustrie dokt jaarlijks 280 miljoen EEG-bijdrage. Alle Duitse grootverbruikers betaalden in 2012 1,7 miljard. Deze bijdrage blijft gehandhaafd maar zal beslist minder worden omdat ondanks de vrijstelling van de extra bijdrage delen van de Duitse industrie met de huidige stroomprijzen de concurrentie niet meer aankunnen. In luttele jaren is de Duitse aluminiumindustrie op deze wijze al zo goed als de nek omgedraaid.

  Martijn moet namelijk weten dat Duitsland als industrienatie op – ik meen Italië na – de duurste industriestroom ter wereld heeft.

  Bij dit alles dient opgemerkt dat “grootverbruik” een relatief begrip is / wordt omdat steeds meer bedrijven het eenvoudigweg niet meer trekken en een aanvraag voor vrijstelling indienen. Zo zijn er al tientallen middelgrote maar vooral kleine brouwerijen die met sluiten worden bedreigd door de hoge energiekosten.

  De kleintjes gaan uiteraard eerst. Daar gaat je brouwodiversiteit. De groene gekte vergroot ook in ondernemersland de kloof tussen arm en rijk en maakt mensen werkloos.

  Tot besluit een kort gedicht (want ik ben tegenwoordig ook dichter)

  Martijn

  Weet

  De

  Verkeerde

  Dingen

 22. Martijn de Jong 24 oktober 2012 om 00:12- Antwoorden

  Wat een leuke reacties weer.

  Laten we met de stroomprijs beginnen:

  mijn vergelijking ging over piekprijzen. In Duitsland is de stroomprijs (wat je er dus als afnemer voor betaald, zonder belasting etc) in de middag vaak lager dan in Frankrijk. Dankzij de zonne-panelen, welke zelfs goedkoper produceren dan kerncentrales.

  TINSTAAFL komt met een gemiddelde prijs per maand, neem ik aan.

  Retail (end-user) energy prices for households:

  Reference month: May 2012.

  Consumption: 3,500 kWh/year (± 25%)

  Country € per kWh Electricity

  Belgium € 0.2134

  Germany € 0.2541

  Netherlands € 0.2208

  Spain € 0.1959

  Duitsland gaat aan kop, maar is maar een klein beetje duurder dan gasland Nederland, en kernenergie-land Belgie. Spanje is duidelijk goedkoper. En laat Spanje nu net het land zijn waar windmolens 15,9% van de electriciteit verzorgen…
  http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_Spain

  En zie deze eens, titel spreekt voor zich:
  http://cleantechnica.com/2012/02/29/wind-energy-o

  Siemens gaat zich volledig richten op windmolens en waterenergie, omdat daar hogere marges worden gehaald.

  En over het de nek omdraaien van de Duitse aluminiumindustrie: ook in 'kolen- en gasland Nederland" is recent een alu-bedrijf (Zalco) failliet gegaan door de hoge stroomprijs.

  En Thermpos, strategisch gebouwd naast de kerncentrale van Borselle, volgt binnenkort:
  http://www.pzc.nl/regio/zeeland/11764171/Surseanc

  De echte energie-intensieve energie wijkt immers uit naar plaatsen met zeer goedkope waterstroom, zoals Ijsland:
  http://www.alcoa.com/iceland/en/info_page/home.as

  Daar kan je met een windmolen, maar ook niet met een kolencentrale, tegenop concurreren.

 23. JanWaalwijk 24 oktober 2012 om 00:31- Antwoorden

  Blijft altijd aandoenlijk die verwijzingen naar Wikipedia…"wat een reacties weer" dat komt, beste Martijn, omdat de meeste mensen hier inhoudelijk op trollen als jij reageren omdat ze te onbekend zijn met het fenomeen trol, een uit zijn nek kletsende intrigant met gefakete cijfers, waarom jullie dit doen blijft me trouwens een volslagen raadsel, waarschijnlijk dus uit het aloude trol motief: andersdenkenden narren met onzincijfers van Wikipedia en de Jan Rotmansen van deze wereld.

 24. Martijn de Jong 24 oktober 2012 om 01:02- Antwoorden

  Dag Jan Waalwijk,

  Ik wil ook best een link geven naar de officiele site van de spaanse netwerkbeheerder: http://www.ree.es/ingles/operacion/curvas_eolica….

  Kan je ieder moment met eigen ogen controleren hoeveel windenergie er in Spanje wordt opgewekt. Op dit moment 13% van de vraag….

 25. DWK 24 oktober 2012 om 14:28- Antwoorden

  @ Niek

  over de problemen van Tennet. Gisteren maakt Handelsblatt bekend dat T in het Amerikaanse Anbaric een investeerder voor 4 miljard Euro heeft gevonden.

  Zojuist bij de oogarts viel mijn oog een stukje waaruit blijkt dat burgers stukjes draad kunnen kopen vanaf 500,- met vanaf 5% rente gegarandeerd door de staat. Wie betaalt dat? …. juist.

  Eerder meldde ik al dat verzekeraars + een andere Amerikaanse partij interesse hebben om de Noord-Zuid verbinding te financieren tegen vanaf 8%.

 26. Rypke 11 december 2012 om 12:31- Antwoorden

  De positie van Cyprus tussen Duitsland en Denemarken is eenvoudig verklaarbaar: ze moesten in 2008 liefst 98 procent van hun energiebehoefte per schip importeren, en tegelijk kwam 60 procent van de elektrische energie van één centrale en één uitbater die de tarieven kon bepalen
  http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Cyprus

Geef een reactie