Duitse consument 110 miljard euro duurder uit dankzij zonnestroom

Met dank aan Diederik Samsom gaat de opslag op de energierekening door: gezinnen betalen straks per jaar nog eens 120 euro extra, om dure inefficiente energie te bekostigen (duurzaam). In Duitsland komt het ‘groene’energiebeleid steeds meer onder vuur, zoals in Die Welt in het artikel ‘die krassen Fehlprognosen beim Okostrom: terwijl Angela Merkel had beloofd dat de extra kosten voor ‘groene’energie niet boven de 3,6 cent per kWh zouden komen ligt de prijs nu al op 5,6 cent, en deze blijft stijgen.

  Een gezin met 4500 kWh verbruik is zo liefst 252 euro per jaar extra kwijt om het klimaat te bezweren voor Greenpeace en vrinden.

En zoals het nu lijkt: dankzij de ruimhartige subsidiering van zonnepanelen werden er zoveel geïnstalleerd, dat dit de Duitse energieconsument tot 2020 liefst 110 miljard euro zal kosten. In Nederland lees je daar niets over, alleen bij ons dus.

Door | 2012-10-30T18:16:17+00:00 30 oktober 2012|6 Reacties

6 Reacties

 1. Niek Rodenburg 30 oktober 2012 om 21:59- Antwoorden

  Rypke schreef:

  En zoals het nu lijkt: dankzij de ruimhartige subsidiering van zonnepanelen werden er zoveel geïnstalleerd, dat dit de Duitse energieconsument tot 2020 liefst 110 miljard euro zal kosten. In Nederland lees je daar niets over, alleen bij ons dus.

  Toch heb ik iets gevonden:

  Iedere Duitser die een zonnepaneel op zijn dak plaatst, krijgt 20 jaar een gegarandeerde prijs. In totaal staat de overheid op die manier nu al voor € 100 miljard in het krijt bij eigenaren van zonnepanelen.

  Waar?

  Bijna 1 miljoen huishoudens in Duitsland zonder stroom

  Vrijdag 24 februari 2012

  op

  http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-58-bijna-1-m

  Er is in Nederland nog veel meer over geschreven:) op

  http://fibronot.nl/dossier-wind-3/#duitse%20energ

 2. TINSTAAFL 30 oktober 2012 om 23:20- Antwoorden

  In Nederland lees je daar niets over, alleen bij ons dus.

  Eh…ja toch wel Rypke, in de VK deze morgen: de subsidie voor duurzame energieopwekking wordt met 400 miljoen eurii verhoogd d.m.v. verhoogde belasting op elektriciteit en aardgas, alleen bedrijven worden gecompenseerd. Wat tijdens het lente-akkoord is overeengekomen wordt wel bezuinigd.

  Verder is overeengekomen dat in 2020 16% van de energie duurzaam moet zijn, in 2050: 100% (tja dat is pas over 38 jaar, so who carez now?)

 3. Theo Wolters
  Theo Wolters 31 oktober 2012 om 00:44- Antwoorden

  Misschien dat iemand daar meer inzicht in heeft dan ik, maar waar vind ik de uitgaven aan duurzame energie in het regeerakkoord?

  Op pagina 50 staat er wel iets maar dat begrijp ik niet.
  http://www.kabinetsformatie2012.nl/actueel/docume

  Als ik het even op een bierviltje uitreken: de extra kosten per kWu voor wind zijn 14 (netto, land) tot 30 (bruto, zee, zeer optimistische inschatting) cent per kWu. Middelen we even grofweg op 22 cent. De andere opties zijn duurder.

  16% van het elektriciteitsgebruik is 20 miljard kWu.

  maal 22 cent is €4,4 miljard per jaar. Dat is €1000 per gezin (4 personen) per jaar.

  Daarvoor krijgt dat gezin 16% duurzame elektriciteit, dat is 5% duurzaam totaal energiegebruik.

  Ik ben benieuwd hoeveel gezinnen daar uit vrije wil hun vakantiegeld aan zouden willen uitgeven!

  Op dit moment wordt ca 5% met wind opgewekt, dat zou dus op 1,4 miljard per jaar uit moeten komen,dat is €313 per gezin.

  Waar vind ik die kosten terug?

 4. Niek Rodenburg 31 oktober 2012 om 10:28- Antwoorden

  @Theo

  Wat ik begrijp is dat de SDE+ regeling hoofdzakelijk voor innovatie kan worden gebruikt en dat het bedrijfsleven zelf moet investeren. Daarom staan er geen keiharde getallen in het akkoord. De paar cijfers die genoemd worden vind ik niet keihard:

  De regering gaat structureel € 212 miljoen per jaar in ‘energie’ steken. De voorgestelde € 200 miljoen investering in duurzaamheid in 2013 (in het akkoord aangeduid als ‘terugdraaien intensivering duurzaamheid’) zijn met dit nieuwe regeerakkoord van de baan. Dit houdt in dat er in de periode 2013 t/m 2017 ruim € 800 miljoen is geschrapt uit de begrotingsakkoord van de Kunduz-partijen. In het Kunduz-akkoord werd er t/m 2017 jaarlijks € 375 miljoen voor duurzaamheid gereserveerd. Dat wordt nu dus € 212 miljoen.

  Voor de rest, alleen ambities om duurzaam te groeien maar de budgetten om die ambities te verwezenlijken ontbreken volledig. Daar horen we de komende jaren dus niets meer over.

  Over de extra energiebelasting die op de maandelijkse energienota komt is niets beschreven. Ook niet over eventuele verhogingen in de jaren erna.

  Niet in het regeerakkoord, maar wel bekend is dat alle aanvragen voor (offshore) windparken tot 2015 niet in behandeling worden genomen totdat er een nieuwe SDE+ regeling uit de hoge hoed is getoverd.

  Ook niet in het regeerakkoord staat wat er gebeurt met eventuele toegezegde subsidie aan windparkbouwers die de vergunningsperiode laten verlopen.

  Ik denk aan Typhoon dat al twee jaar een vergunning heeft en een toegezegd subsidie van € 4.4 miljard in de pocket heeft. Deze vergunning loopt in aug 2013 af.

  Overigens heeft Typhoon nog steeds niet aan de eis van de minister voldaan om met een bankgarantie over de brug te komen.

  Typhoon zegt dat de minister die bankgarantie niet krijgt omdat het bedrijf al genoeg goede wil getoond heeft (!).

  We zullen een eventuele rechtszaak af moeten wachten hoe dat afloopt, want de minister schakelt natuurlijk niet voor niets de landsadvocaat in.

  Verder is dit regeerakkoord een stuk papier waarin duurzame energie een ondergeschoven kindje is. Behalve dan de wens dat in 2020 alle opgewekte energie voor 16% uit 'duurzaam' moet bestaan en in 2050 alles 'duurzaam' moet worden opgewekt.

  Het 'duurzame' hoofdstuk is duidelijk geschreven door iemand die er de ballen verstand van heeft en zich niet laat leiden door problemen in onder andere Denemarken en vooral Duitsland.

 5. Niek Rodenburg 31 oktober 2012 om 12:35- Antwoorden

  Zie hoe de EU verarmt door het domme energiebeleid in Brussel.

  In plaats van de beloofde honderd duizenden nieuwe banen in de 'duurzame' energiesector, worden werknemers in die sector met tienduizenden tegelijk ontslagen en gaat het ene na de andere 'duurzame' bedrijf failliet.

  Ook sluiten vooral veel bedrijven de poorten die de hoge energierekening niet meer kunnen betalen, ook dankzij het domme energiebeleid in Brussel.

  De EU stevent in TGV vaart op het ravijn af, maar gek genoeg valt het niemand in Brussel op dat de remmen van die trein defect zijn….

  Werkloosheid eurozone stijgt tot recordniveau

  op

  http://www.nu.nl/economie/2946935/werkloosheid-eu

 6. Borisje 1 november 2012 om 20:38- Antwoorden

  Ze kenne lulle wat ze willen, maar ik ben van niemand afhankelijk voor 25 jaar met mijn bijna gratis stroom panelen!

Geef een reactie