‘Goedkope kolen VS concurreren gas weg’

De Verenigde Staten beleeft een schaliegas-revolutie en houdt kolen over, die ze nu goedkoop naar Europa exporteren. Volgens analisten van het IEA wordt de prijs van steenkool daardoor zo laag, dat steenkool gas uit de Europese markt zal duwen tot 2017.

Groene banenmythe in VS verpulverd
Tegelijk lezen we in Businesssweek dat de ‘5 miljoen groene banen’van Obama – waarvoor de VS 90 miljard euro investeerde- net als bij ons een groene mythe zijn. Na 4 jaar zijn er nog 4,5 miljoen te gaan.

De wereldeconomie is niet te dirigeren met eco-communistische 5-jarenplannen in Duurzame 100-stijl: nieuwe marktrealiteiten en techniek bepalen de wereld, en moraalfilosofen mogen daarover reflecteren nadat alles al in de steigers staat.

Door | 2012-10-12T20:53:48+00:00 12 oktober 2012|5 Reacties

5 Reacties

 1. TINSTAAFL 12 oktober 2012 om 22:38- Antwoorden

  Als ik dat statistiekje in Bloomberg goed begrepen heb dan heeft dat scheppen/redden van "groene" die 28.854 banen (ipv $18.000) maar liefst gemiddeld ruim $600.000 per baan gekost?

  Slaat dat "groen" soms op de kleur van de dollars? Of is men gewoon van de pot gerukt… geez… Wanneer wordt men eens wakker uit die groene nachtmerrie?

 2. TINSTAAFL 12 oktober 2012 om 23:05- Antwoorden

  Zonder twijfel is een fors gedeelte weggegooid in faillissementen zoals zonnepaneel fabrikanten Solyndra, Beacon en Abound. Het is ongelooflijk dat als er maar duurzaamheid, CO2-vrij, Global Warming etc wordt geroepen er letterlijk honderden miljoenen belastinggeld, verkregen door het uitpersen van hardwerkende mensen/bedrijven, zonder dat er maar enig serieus onderzoek vooraf wordt gepleegd en naderhand controle wordt uitgeoefend, wordt uitgestort over bedrijven wiens verkooppraatjes door snelle jongens voor zoete koek worden geslikt door de politici en ambtenaren die allemaal verblind zijn door de wens de aarde te redden.

  De heren politici en hun ambtenaren (én banksters) moeten eens rekenschap geven van het feit dat men andermans zuurverdiende geld als goed huisvader dient te beheren.

 3. Niek Rodenburg 13 oktober 2012 om 16:25- Antwoorden

  Uit het FD van vandaag:

  De Verenigde Staten gaan de export van olie mogelijk fors opschroeven. Een aantal grote oliemaatschappijen, waaronder Shell en BP, hebben exportvergunningen aangevraagd, meldt de Britse krant FT. Die export wordt mogelijk omdat er steeds meer olie gewonnen wordt dankzij nieuwe technieken. Ook bij de winning van schaliegas komt vaak olie mee naar boven. Amerika wordt hierdoor steeds minder afhankelijk van het buitenland voor zijn energiebehoefte.

  Kortom, ook de olieprijzen gaan zakken.

  Wim Kan zei meer dan 50 jaar geleden dat de Arabier nog eens langs onze huisdeur zou komen of we alsjeblieft nog wat olie van hem willen kopen….

 4. LCF 13 oktober 2012 om 23:02- Antwoorden

  Tinstaafl,

  Dat het creëren van ‘groene jobs’ vreselijk duur is (en ‘gewone’ banen vernietigt) weten we natuurlijk al heel lang. Het is gewoon een grote leugen en politici van zekere signatuur bedienen zich er graag van. Ons eigen socialistische maatpak beloofde voor de verkiezingen nog 11.000 banen door windmolens. Wat zeggen wij dan: hahahahahaha! Samsom meulenaar!

  De SPD in de vorige campagne: Werkloosheid op NUL met groene banen! Zwendel.

  Maar laten we niet vergeten dat ook los van het groene het creëren van werkgelegenheid bij de overheid niet werkelijk in goede handen is. Ik herinner me nog een documentaire over een project waarin men per arbeidsloze maar liefst 1 miljoen Europiekies spendeerde. Het resultaat: van de 10 deelnemers vond één een baan, maar wel op eigen kracht dus buiten het project om. De rest bleef zitten waar het zat. Het was nog ten tijde van het gak gak gak gak gak!

  Ikzelf ben een van de duizenden ondernemertjes die er niet over piekeren iemand in vaste dienst aan te nemen omdat ze weten dat ze zichzelf opknopen op het moment dat het wat minder gaat. Overheden zouden zich iets dienstbaarder kunnnen maken aan de ondernemende stand i.p.v. steeds maar weer dat 19e eeuwse beeld van de ondernemer-uitbuiter in stand te houden.

 5. Turris 14 oktober 2012 om 11:45- Antwoorden

  Goed voor Rotterdam en Duitsland die goedkope kolen! Kunnen ze in Duitsland nog meer kerncentrales sluiten! 🙂

Geef een reactie