In Dresden op de Klimakonferenz van de FDP verklapte de liberale europarlementariër ons al dat men in Brussel stilletjes bezig is het blijmoedig geïmplementeerde klimaatbeleid langzaam maar zeker weer terug te draaien. Welnu als we Peter Ehrlich (nee, ik moest ook 2x lezen of het niet Paul E. was) van de Duitse redactie van de Financial Times mogen geloven heeft Günther H. Oettinger, voormalig minister president van het industriële powerhouse Baden-Würtemberg, ironisch genoeg door de Fukushima bonus opgevolgd door de eerste Groene minister-president in Duitsland, en nu energie commissaris van de EU in Berlijn een opmerkelijke Brandrede gehouden waarin hij 4 opmerkelijke dingen zegt:

Komen ze:

  • Tussen 2007 en 2009 waren er te veel “Gutmenschen” in het europarlament en was het klimaatpolitieke elan “overtrokken”
  • Europa moet niet verder gaan dan de waarschijnlijk haalbare 20% in 2020 CO2-targets om niet failliet te gaan
  • Europa moet überhaupt af van de klimaattargets en in plaats daarvan een target zetten om de huidige 18% van BNP industriële productie op te krikken naar 20%
  • Nokia was in 2010 het laatste Europese bedrijf dat mondiaal een topplaats had qua R&D, maar Nokia zal het waarschijnlijk niet gaan redden

We vergeven Oettinger dat hij ons ASML even vergat en anders misschien ook Philips nog wel, maar verder zeg ik: wat een vent! Ik bedoel met zo’n kerel met ballen aan het roer en congé voor de boomknuffelende Connie Hedegaards van deze wereld offer ik de Nederlandse mediacratie graag voor een Brusselse technocratie. Maar we vertrouwen het nog niet helemaal natuurlijk… Wel een mooi staaltje framing natuurlijk om het loze klimaattarget van 20% te vervangen door een wel zinnig industrieel target van 20%. Bring it on!