Gisteren was de Oskar-uitreiking van de vaderlandse Duurzame intelligentsia. Marjan Minnesma, directeur van de subsidieclub Urgenda, blijft de vaderlandse duurzaamheidsqueen. De hele nieuwe lijst zie je hier en die zal in de aankomende weken opnieuw worden geparodieerd op duurzame100.nl. Al eerder heb ik betoogd dat de hele CO2-meetlat voor prestaties niets anders is dan de verwezenlijking van het angstvisioen van Michael Young die in 1958 de term “meritocratie” bedacht voor een dergelijk op ambtelijke toefta’s gebaseerd systeem.

Vanochtend focus ik even op het feit dat 2 royals in de lijst aan het opstomen zijn: Bea op 59 omdat ze zich in haar vorige Kersttoespraak opwierp als de dweepzieke Moeder Theresa van Moeder Aarde.  En Carlos de Bourbon Parma met het omgekeerde getal 95 (oeeehhh mysterieus!) omdat hij de planeet snel van fossiel wil afhelpen en hij zijn kastelen alweer op haardvuur stookt en met kaarsen verlicht. Maar oei Diederik Samsom is gekelderd naar 55 (nog net voor Bea dus) omdat hij heult met de vijand.

We lezen:

Samsom is een van de twee grootste dalers in deze duurzame top-100. Scoort redelijk tot goed op kennis, charisma en contacten, maar blijft ver achter als het gaat om daadkracht en innovatie, aldus het panel. Nu hij na zijn verkiezingsoverwinning met de VVD een kabinet in elkaar probeert te timmeren, kan hij die punten gaan bijwerken.

WTF? De 14-koppige jury (zie hieronder) maalt er niet om onze grootste democratische held, de redder van de PvdA en daarmee het sociale gezicht van onze aanstaande regering, te kapitelen en dwingend te verzoeken de Urgenda-agenda te gaan opvolgen? Om zo de middenklasse verder uit te knijpen met torenhoge energieprijzen, Europa verder op achterstand te zetten met krankzinnig klimaatbeleid en de vriendjes bij de Niet Gekozen Organisaties (NGO’s) en de leugenachtige communicatiebureautjes te bevoordelen?

Hieronder de jury van dit lachwekkende tribunaal: 

Jury van Duurzame 100 2012

De veertien juryleden van dit jaar zijn:
– Frans Berkhout (directeur Instituut Milieuvraagstukken VU)
– Natasja van den Berg (debatleider, publicist, bestuurslid Max Havelaar Nederland)
– Jan Bom (hoofdredacteur van P+, praktijktijdschrift voor maatschappelijk verantwoord ondernemen)
– Wouter van Dieren (lid van de Club van Rome, directeur Instituut voor Milieu- en Systeemanalyse)
– Jan Dirx (uitvoerend secretaris stichting Natuur en Milieu)
– Sanne Groot Koerkamp (journalist, columnist bij Trouw Groen)
– Simone Hertzberger (hoofd Product Integrity Topics bij Ahold Europa)
– Eco Matser (coördinator klimaat, energie en ontwikkeling bij Hivos)
– Folkert van der Molen (marketingmanager milieu en duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV)
– Joop Oude Lohuis (divisiedirecteur energieadviesbureau Ecofys)
– Suzanne van der Pijll (managing partner Schuttelaar en Partners)
– Matthijs Schouten (ecoloog/filosoof Staatsbosbeheer, bijzonder hoogleraar Wageningen)
– Piet Sprengers (hoofd duurzaamheid ASN Bank)
– Ineke van Zanten (directeur GreenWish, ruimte voor duurzaam initiatief)

Bron