Redactiestatuut Dagblad Trouw/Karl Marx

Hoeraaah, onze Marian Minnesma is wéér de duurzaamste van de Duurzame 100. En nu even iets kwijt over
Vincent Dekker in ons favoriete dagblad Trouw. Hoe kunnen wij zijn columns anders typeren, dan in schoolpleintermen?

Onder het Trouw-motto ‘waarheid is wat de partij vraagt’steekt Dekker de gek aan met iedere vorm van logica en zelfstandig nadenken.

Lachblad Trouw herschikt de feiten in overeenstemming met De Partij en haar Plan
Dat kan amusant zijn, alleen zijn z’n columns niet lollig maar bloedserieus bedoeld: zo ook zijn nieuwe bijdrage ‘groene energie prijst grijs uit de markt’.

Over ‘voorbeeldland Duitsland’waar Tennet vorig jaar nog 3 maal zo vaak moest ingrijpen om blackouts te voorkomen, dankzij de ‘Energiewende’.

Vincent, ik vind je grappig
Het feit negerend dat ‘groene energie’in Duitsland louter in leven wordt gehouden door de Einspeisegesatz met subsidies over 20 ct per kWh, en zonnestroom leeft van 7 miljard euro subsidie voor minder dan 3 procent basislast, dat het Duitse bedrijfsleven massaal mazen in de wet opzoekt om stijgende energielasten te ontlopen, komt onze Vincent tot de volgende eigenzinnige opvattingen:

De overgang van grijze naar groene stroom lijkt in een cruciale fase te zijn gekomen. Duurzame energie begint ‘fossiele’ energie nu echt uit de markt te prijzen………. (opmerking: kolenstroom kost 4ct per kWh zónder subsidie, ‘groen’begint bij het drievoudige mét subsidie)
Niet verwonderlijk speelt Duitsland een hoofdrol in de transitie naar groene energie. De wereldkampioen ‘zonnepanelen plaatsen’ is ook groot in windenergie en zo hét transitievoorbeeld dat wereldwijd nauwlettend in de gaten wordt gehouden. enzovoort blablabla zzz


De Dekker-theorie luidt dat zonnepanelen het meeste leveren op de momenten dat het meeste nodig is, en dus de stroomprijs drukken. Juist ja. Hoeveel heb je gedronken Vincent?

Kijk, ik kan best lachen om zulke groene jongens, zie de duurzame100.nl: maar stel dat een gereformeerd omaatje in Appingedam zijn stukjes nu leest, of een jongere van de Gristenunie die gelooft dat Trouw lezen wel intellectueel lijkt ( de doelgroep van Trouw): Ok, dan heeft dat geen impact op beleid, maar toch misleidt Dagblad Trouw het Nederlandse publiek door niet te schrijven wat controleerbaar waar is, maar wat men graag wil horen: in de hoop dat het dan vanzelf werkelijkheid wordt.

Je moet wel een ongelooflijke sukkel zijn wil je nog dagblad Trouw lezen.
Laten we wel zijn, dat oude papier is ook totaal niet Duurzaam…Bij dagblad Trouw denk ik aan gereformeerde twijfelatheisten, aangebrande spitskool, huppeltutjes met wereldverbetercomplex en een opzegging van Lucas Reijnders nu hij écht niet meer in de Duurzame 100 staat.

Toch mag je van een krant die zich profileert als kwaliteitsmedium toch een minimale vorm van waarheidsvinding vragen. En dan niet ‘De Waarheid’zoals uit de woelige CPN-jaren van hoofdredacteur Willem Schoonen. Maar dat je standpunten niet laat leiden door wat je WILT geloven om zo het Groene Avondland naderbij te brengen, maar wat je KUNT geloven.

We hebben al een parodie op de Duurzame 100: nu nog een bokaal voor de persoon met de meest geraffineerde Greenspeak. Wie verzamelt er voorbeelden?