De mannen hierboven zijn de Duitse scheikundigen Franz Fischer en Hans Tropsch. Het door hen in de twintiger jaren van de vorige eeuw uitgevonden Fischer-Tropsch procedé is jouw sleutel naar duurzaam succes aan de borreltafel. Begin met te vertellen dat de Duitsers in WWII dankzij dit procedé uit aardgas 124.000 barrels synthetische brandstof per dag konden produceren. Alleen hierdoor konden hun Messerschmidt’s de aanval op Groot-Brittannië openen.

“Dit procedé wordt nu in Amerika uit de kast gehaald om van hun gigantische schaliegasvoorraden benzine, diesel en kerosine te maken”, vervolg je. Als je tafelgenoten je dan verdwaasd aankijken, ga je voort met:

“Je weet toch wel van de schaliegasrevolutie? Dat de gasprijzen in Amerika nu 3 tot 4 keer lager zijn dan in de rest van de wereld, dat in Amerika de CO2 uitstoot met 20% is gedaald doordat gas steenkool vervangt, en dat hun steenkool nu massaal in Europa wordt verbrand omdat onze CO2 permits junk status hebben? Dat Amerikaans uit schaliegas geproduceerde plastic producten nu per kilo al goedkoper zijn dan het aardgas bij ons? En dat het niet lang zal duren tot de benzineprijs aan de pomp in Amerika zal zijn gehalveerd en dat de schalierevolutie in Amerika miljoenen banen creëert?”

Misschien willen je opponenten nog eens verwijzen naar China dat zo geweldig bezig is met duurzame energie. Nu dan kun je weer bluffen dat de InterSolar China 2012 die komende december in Bejing had moeten worden gehouden tot nader order is afgeblazen (nee en dat is geen woordgrap, want wind is nog hopelozer). Hebben ze dan nog praatjes noem je dat China heeft besloten haar schaliegasproductie op te voeren van nul nu (jawel nul), naar 6,5 km³ in 2015 en zelfs 60 km³ in 2020. Er is op dit moment een tweede ronde van biedingen gaande op 20 duizend vierkante kilometer aan exploratievelden. En Shell doet volop mee!

Misschien wisten je gespreksgenoten ook nog niet dat Siemens afgelopen maandag liet weten te stoppen met zonne-energie? Heb je ze op dat punt dan kun je ze gaan inwijden in de duurzame ontluistering die in Duitsland gaande is.

Duitsland lijkt langzaam te ontwaken uit haar duurzame sprookje. Natuurlijk het blijven altijd dromers en romantici die Oosterburen en natuurlijk torsen ze een joekel van een schuldgevoel mee. Dan krijg je natuurlijk ook nog statements in de krant zoals op 13 oktober in het gerenommeerde Die Zeit:

Der große Selbstbetrug – Fahrt weniger Auto, dämmt eure Häuser, dann wird der Klimawandel nicht so schlimm – das haben wir geglaubt. Doch unser Planet wird trotzdem heiß, trocken und lebensfeindlich werden. Selbst wenn wir radikal umsteuern.

Lees het hele doemverhaal in het Duits of dit Engelse commentaar. Maar Duitsers hebben ook een Verlichtingstraditie en dus zien we steeds meer publicaties die het Duitse volk helpen hun dwaalweg te verlaten. Het kantelpunt hierbij was zonneklaar het boek “Die Kalte Sonne” van de zwaargewichten Fritz Vahrenholt en Sebastian Lüning. Sindsdien zijn er steeds meer kritische berichten in de media zoals hier in Der Spiegel over de dubieuze rol van verzekeringsgigant Münich Re in het opkloppen van de klimaatdreiging, wat natuurlijk een smoes is om de premies te verhogen. In Nederland hebben we de Wageningse klimaatprofessor Pier Vellinga die heult met de verzekeraars.

BILD is terecht verontwaardigd over de miljoenen euro’s die vloeien naar de groene politicus en ondernemer Reinhard Christiansen die volgens de Duitse wet gewoon geld krijgt voor zijn windstroom zelfs als de grote energiebedrijven hem moeten verzoeken zijn windpark van het net te halen omdat de stroompiek niet opgevangen kan worden. En wie draait er uiteindelijk voor op: de schuldbeladen Duitse burger via zijn inmiddels verdubbelde stroomrekening. Dat het op termijn mis moet gaan met het huishoudboekje in Duitsland is steeds duidelijker. VVD politicus René Leegte maakt zich wat dat betreft meer zorgen over de Duitse economie dan over de Franse of de Spaanse!

Een tweede kantelpunt zijn de aanstaande Amerikaanse verkiezingen en vooral het doodzwijgen van het klimaatthema door zowel Obama als Romney in de presidentiële debatten. En trouwens ook door Biden en Ryan in hun vice-presidentiële debat. Hoe anders was dat in alle debatten sinds 1988! Zie de video hierboven. Duitse commentatoren hebben zich hier ernstig over verbaasd (zie Engelse analyse hier). Die Welt stelt vast dat Al Gore en zijn verhaal gewoon irrelevant zijn geworden. De Duitse alarmistische commentator Arne Jungjohann wijt het klimaatzwijgen op puur aan het feit dat swing state Ohio 78% van haar energie uit steenkool haalt. Hij hoopt dus nog dat het allemaal goed komt na de verkiezingen. Maar hoe geloofwaardig is een blog met als titel: “Klimaat-Gerechtigheid”?

Duitsland (lees: Europa) is nu nog de gekke henkie van de wereld. Maar de Duitsers zijn wel goed, en regelmatig ook gek, maar uiteindelijk ook wel weer wijs. Uiteindelijk zal geen natie en geen continent weerstand kunnen bieden aan de enorme kans om uit eigen bodem (Europa heeft 17,7 km³ aan bewezen voorraden schaliegas) de schatten te delven die beter dan wat ook helpen banen te creëren en schulden af te bouwen. Dus hebben we inderdaad een duurzame energierevolutie te pakken. Trefwoorden: schaliegas en Fischer-Tropsch!