Wie per sé wil somberen over de toekomst en depressies wil oplopen kan nog bij Urgenda en James Hansen terecht

Het alarmistische theekransje Urgenda van Jan Rotmans nodigt hun eigen Amerikaanse huisalarmist James Hansen uit-om elkaar op 14 november lekker bang te maken over onwaarschijnlijkheden. Ieder zijn feestje. Veel belangrijker is dat tegelijk de nieuwe website Climatedialogue.org van start gaat. Dat is niet zomaar een klimaatwebsite, maar internationaal uniek en van Nederlandse makelij.

Engelstalige site van de onkreukbare Crok
Een initiatief van de Nederlandse instituten KNMI en Planbureau voor de Leefomgeving én bovenal onze Marcel, de onkreukbare Crok. Zij gaan proberen een evenwichtig debat te organiseren met internationale wetenschappers, ‘alarmisten’én sceptici over zaken als de Noordpool, klimaatgevoeligheid voor CO2 en alle klimaatkomma’s en punten die bij ons onderbelicht bleven.

Bij totstandkoming van de website heeft Marcel’s klimaatklassieker ‘De Staat van het Klimaat’een doorslaggevende rol gespeeld, en daarmee ook ons bloggie Climategate.nl dat Marcel met Hajo oprichtte. We konden als katalysator voor Marcel werken, een hoofdstukkie meeschrijven en een uitgever regelen voor dit beste klimaatboek sinds Kroonenberg. Al met al heeft ons cluppie zo toch meer invloed gehad dan velen lief was, en dat deden we met veel plezier.

Hans Labohm: ‘Dat ik dit nog mag meemaken’
Op De Dagelijkse Standaard verbaast Hans Labohm zich al over de veranderde berichtgeving in de Volkskrant. Voor het eerst in 20 jaar verscheen hier zaterdag een evenwichtig klimaatartikel, van de hand van Maarten Keulemans. ”Dat ik dit nog mag meemaken’, schrijft hij.

Sorry Urgenda, groene prozacpropaganda is uitgewerkt.
Volgens mij zijn jullie zo stilletjes aan een beetje over datum, en ik mag dat er eigenlijk wel graag inwrijven. Al hebben jullie natuurlijk de partner in de zuurzame levensopvattingen Trouw van Kameraad Willem Schoonen nog. De trouwe hond bij verkondiging van de groene heilsleer. Wel fijn dat we via onze parodie op de duurzame 100 jullie sector alvast in kaart brengen.

Wie het wil, kan advocaat Roger Cox komende woensdag even bellen, of de stemming er al inzit bij Urgenda: 06 52411661. Is het nu echt al 5 voor twaalf, of zelfs al 5 óver twaalf, krijgen we 8 kilometer zeespiegelstijging, sterft de ijsbeer mórgen al uit tenzij we ons nú bekeren, was de windstilte vandaag een onmiskenbaar teken van DE klimaatverandering, of juist de regenbui van eergisteren? Zzzzzzzz.

Vraag de overigens uiterst sympathiek klinkende Cox meteen of hij naast zijn Daihatsu nu eindelijk een meer grote auto heeft aangeschaft, meer passend voor waar klimaatprofeten doorgaans in rijden als de profeet Al Gore in Groningen deed. Een Jaguar, stadsverbruik 1 op 5,6 of zo.

En hoe zit het met Ad Verbrugge: leeft hij nog in zijn tijd van onbehagen?
Toen ik filosoof Ad Verbrugge van Urgenda voor het eerst ontmoette in Hotel de Wereld in Wageningen 15 jaar geleden was het nog zo’n normale, bijna verstandige kerel die voor de recherche in Rotterdam onderzoek had gedaan: ook al zijn Heidegger en Hegel zijn promotiefilosofen, hij had zowaar zinnig commentaar op moderne trends.

Maar nu: Moeten moeten we Heideggers gezwatel over de onthechting van de mens in de technische samenleving niet eens kritisch bekijken? En het is toch veel leuker om Schopenhauers gescheld op Hegel te lezen beste Ad, nu de Zeitgeist is veranderd?