Mitt Romney heeft Obama gefeliciteerd met zijn overwinning. Obama heeft in zijn overwinningstoespraak gezegd dat hij met Mitt Romney zal gaan zitten om samen over de toekomst van Amerika te denken. John Boehner, de house speaker en aanvoerder van de Republikeinse meerderheid in congress, nodigt Obama uit om samen te werken. Obama heeft aangegeven dat hij “across the isle” wil werken. En dan wordt Paul Ryan als voorzitter van het House Budget Comittee zeker een van zijn belangrijkste sparring partners.

De mooiste passage uit de overwinningsspeech was dat Obama iedereen bedankte die had bijgedragen aan het democratische proces. Of je nu met een Obama bordje hebt gelopen of Romney. Dat het logisch was dat er een “fierce debate” was omdat Amerika het nu eenmaal een groots land is. En dat het debat een zegening is en dat we moeten bedenken dat er landen zijn waar mensen op dit moment hun leven geven om überhaupt een debat te mogen voeren. Met die mooie woorden en de belofte dat Obama zal proberen “een betere president te zijn”, is het zowat door de vingers te zien dat Obama toch  even aanstipte dat hij de bevolking ook tegen een opwarmende aarde wil beschermen.

We moeten blijkbaar gewoon nog even op de koop toenemen dat de eschatologie van de kwetsbare planeet door de priesterorde van de milieubeweging nog niet is uitgewerkt. En misschien moeten we zelfs wachten tot na 2065 als de wereldbevolking snel gaat krimpen na de piek van 9 miljard. Best logisch eigenlijk als je het vanaf een standpunt 500 jaar later zou bekijken:

in de fase waarin de wereldbevolking explodeerde van bijna niets naar 9 miljard was de mensheid ook erg bezorgd over haar “footprint”. En toen de bevolking in 2065 weer begon te krimpen terwijl tegelijkertijd al de eerste menselijke kolonie op mars opbloeide, kwam ook dit geloof weer ten einde.

We hebben gewoon verbinding en religie nodig om het samen te doen. En als daar voor nodig is dat we iemand als president kiezen die beweert de “planeet te genezen en de zeespiegelstijging te keren”, zoals Obama in 2008 nog deed, dan so be it! En als dat betekent dat we 2,6 miljard uitgeven aan een verkiezingscampagne, dan is dat altijd nog peanuts in vergelijking met de kosten van een burgeroorlog. En zelfs de miljarden die naar het duurzame geloof vloeien zijn peanuts in vergelijking met de kosten van een oorlog.

Verder moeten we gewoon naar het systeem kijken en of dit systeem in staat is tot zelfcorrectie. De Amerikaanse politiek is dat. De Republikeinen zijn nog 2 jaar de baas in Congress. De Nederlandse politiek is dat ook. Dankzij een eerste kamer die nu wel nooit meer afgeschaft zal worden. De wetenschap is dat uiteindelijk ook. Wat is 50 jaar dwaling in vergelijking met de duizenden jaren dwaling van de traditionele religies? En verder? It’s the economy stupid. De fiscal cliff en schaliegas bepalen de komende periode het beleid. Ook in Nederland trouwens! Precies dezelfde thema’s. Er is altijd hoop! ;-)

Het mag aan het einde van de serie Radio Oranje vanzelf spreken dat ik de komende maanden niet en misschien wel nooit meer ga roepen dat ik iets in de politiek ga doen. Moge de VVD zichzelf reinigen. De eerste kamer fractie heeft al gesproken. En prachtig toch die foto van Buma, Wilders, Roemer en Pechtold gebroederlijk samen aan één tafel? Bij deze voorspel ik dat als gevolg van deze crisis Wilders zijn kans zal grijpen om – net nadat hij door vriend en vijand was afgeschreven – de weg naar een salonfähige gevestigde partij weer op te pikken. Misschien ziet hij het goed dat hij democratie binnen de partij pas kan toestaan als zijn partij een decennium ouder is. Zoals de Chinese communistische partij dat ziet. En misschien leert ook Roemer zijn les en heeft hij over 4 jaar (of eerder) een nieuwe kans.

Mijn les van dit alles is een quote van Halbe Zijlstra en die heeft het van zijn vader: “Tob niet, het loopt altijd anders!”