Tijdens de herfstvakantie in de Dordogne spotte ik in een economisch dagblad een recensie van een nieuw boek over de gigantische BTW-fraude met CO2-permits waardoor alleen in Frankrijk al “legaal” 15 miljard euro werd afgeroomd door een handvol slimmeriken. Hier een boekrecensie in Google translateHier ook in Google translate een recent interview met de auteur Aline Robert.

Ik stel vast dat dit lek al in 2009-2010 is gedicht en dat er sindsdien geen fraude meer is geweest. Nederlandse berichten uit die tijd:

Vandaag in De Telegraaf een best schokkend artikel van Herman Stam over fraude in de EU getiteld: “Miljarden EU-geld verkeerd besteed – Subsidies visserij vaak verspild“.

Hier een fragment:

Voor het 18e jaar op rij zijn miljarden euro’s van de Europese Unie verspild, verdwenen of op de verkeerde plaats terechtgekomen. De grootste fouten worden gemaakt bij de uitgaven voor plattelandsontwikkeling, milieu, visserij, gezondheid en regionaal beleid, meldt de Europese Rekenkamer in een vernietigend jaarrapport. Bij zo’n €5 miljard op een jaarlijkse begroting van zo’n €130 miljard ging het mis. 

Volgens de Nederlander Gijs de Vries, lid van de EURekenkamer, betreft het overgrote deel van de fouten een verkeerde toepassing of misverstand over de vaak complexe EU-regelgeving. Maar er zitten ook opvallende fraudezaken tussen. Zo vond in 2011 een betaling plaats aan een boer met 150 schapen op de Canarische Eilanden. Uit nader onderzoek bleek de Spanjaard helemaal geen schapen te bezitten. Dit soort fraudezaken worden door de Rekenkamer doorgespeeld aan het Europees antifraudebureau OLAF.