Ook afkoeling komt door de opwarming van de aarde

Het was vanochtend weer sneeuw vegen en ijs krabben. Tegelijk publiceerde het Reformatorisch Dagblad het artikel ‘alarmisten en sceptici in de clinch over het klimaat‘, om de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Doha niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Over Climategate, 3 jaar na dato.

Eerst even door slecht geinformeerde journalistenmeuk heenbijten
Een dagbladjournalist ontdekt in 2012 dat dit fenomeen een artikel waard is, dankzij een twijfelachtig boek ‘Na 2 dagen regen volgt maandag’van Axel Bojanowski. Bojanowski herkauwt de onwaarheden die Greenpeace en Co over sceptici de wereld in slingeren, en die hun waarheidsgehalte moeten ontlenen aan de kracht van herhaling. En het genre journalisten die dat verhaaltje slikken omdat het lekker klinkt en dus vast waar is:

De loopgraven zijn betrokken. In het ene kamp staat een relatief kleine groep invloedrijke klimaatwetenschappers. De tegenstander is een machtige industriële lobby gesteund door rechtse politici en enkele eigengereide klimaatsceptische wetenschappers. En daartussenin wordt een grote middengroep gegijzeld

De dag dat journalisten hun huiswerk doen..
Beste Bart van den Dikkenberg (auteur van artikel), dat is met alle respect: volkomen slap gelul. De tegenstander van alarmistische onderzoekers Phil Jones, Michael Mann en co was in Climategate geen ‘machtige industriële lobby’: dat was één gepensioneerde statistisch onderlegde onderzoeker en blogger, Steve McIntyre van Climateaudit, en nog een wiskundige Britse blogger.

Postmoderne journalisten’logica’: hij zegguh geel, die zegguh rood, dan schrijf ik oranjuh en ben ik genuanceerd want de waarheidliginnuhmidduh
Journalisten die geen zelfstandig feitenonderzoek doen, kiezen vervolgens voor de veilige optie. Ze gaan ‘in het midduhh’ zitten omdat het cliché luidt dat de waarheid in het midden ligt. Het klinkt heel genuanceerd, en dan kunnen ze een beetje met kritische posé, de hand onder de kin kijken als ‘iemand die het doorheeft’. Als leverancier van dagelijks amusement en het doorgeven van ANPtjes hebben journalisten toch hun maatschappelijke functie.

En ik wil toch positief zijn.
Volgens mij is Bart van den Dikkenberg een sympathieke kerel. En verder in het artikel volgt zowaar een verslag over Climategate dat de werkelijkheid geen grof geweld aandoet. Dus we zijn- 3 jaar na Climategate- nog niet blij met een dooie Reformatorische mus. Maar het gaat vooruit..

Maar bij nader inzien Bart van den Dikkenberg: wij sceptici liggen helemaal niet in de clinch met alarmisten.
Er is in 3 jaar nogal wat gebeurt enzo. Ik zou voor de gein eens kijken bij het initiatief dat onze Theo Wolters en Marcel Crok opzetten samen met alarmistische wetenschappers Climatedialogue.org. En je zou mijn liefdevolle emailwisseling met Bart Strengers eens moeten zien. Eén en al verbroedering. En op de Klimaatconferentie in Rijsoord op 8 december: ook weer één en al verbroedering.

Dus, de titel van dit blog is eigenlijk veel te positief voor je schrijfschrijf. Maar men roept wel eens dat ik ‘positief’moet doen/de werkelijkheid geweld aandoen omdat ik dan meer vrienden maak. Maar dan nog, ik mats je. Voor een dagbladjournalist is het al heel wat om 3 jaar na Climategate te ontdekken dat er iets aan de hand was. We helpen je graag verder.