Een gezonde visserij kan failliet door fout investeerdersgedrag

We kennen allemaal het Hema-drama. Maxeda (de Vendex groep)verkocht dit gezonde oer-Hollandse bedrijf in 2007 door aan Lion Capital, een Britse investerings-maatschappij. Die nam het oergezonde Hema over door enorme schulden aan te gaan bij banken.

Gezond bedrijf ziek gemaakt
Vervolgens werden die door Lion Capital aangegane bankschulden voor het overnamebedrag – 1 miljard euro- overgedragen op het gezonde Hema-bedrijf: afgelopen jaar betaalde Hema 84 miljoen euro aan rentelasten dankzij Lion Capital.

Heijploeg, de Hema van de visserij
Europa’s grootste garnalenverwerker Heijploeg in Zoutkamp onderging eenzelfde lot, en is nu failliet ondanks een recordaanvoer garnalen in 2011 en een bloeiende handel. Het kwam als gezond bloeiend bedrijf (300 miljoen omzet) in 2005 in handen van UBS voor 260 miljoen.

UBS verkocht Heijploeg vervolgens in 2006 door aan een investeringsmaatschappij Gilde voor bijna 280 miljoen: te hoog voor een voedselverwerkend bedrijf. Saladefabrikant Johma ging voor 20 miljoen. Gilde kocht Heijploeg over met van banken geleend geld (op basis van rooskleurige pre-crisisgroeiprognoses), en droeg de bankschuld vervolgens over op haar aquisitie: Heijploeg.

Waarom leenden banken wel geld aan Gilde, maar nu niet aan ondernemers in Noordzeevisserij?
Om de door Gilde aangegane bankschulden te betalen, moest Heijploeg haar eigen machines verkopen, en weer terugleasen. Het ging -als gezond draaiend bedrijf- kunstmatig failliet door sprinkhanengedrag van de financiële sector, en is nu in eigendom van enkele bankier-aandeelhouders ABN, Rabobank en Friesland Bank.

Miljarden euro’s schade door mislukte overnames
Die aandeelhouders verkopen Heijploeg straks weer door aan de hoogste bieder, nadat het schuldenprobleem is opgelost. Moraal van het verhaal: pas op als gezond bedrijf, ruggengraat van de economie. Voor je het weet lenen banken geld aan een investeerder zonder geld, en is je bedrijf prooi van een sprinkhaan.

Mislukte bedrijfsoverdrachten kosten onze economie miljarden euro’s per jaar, zo meldde onderzoeker Lex van Teeffelen met de Kamer van Koophandel.

Dirk Duijzer durft wel
Dus waarom word ik dan een beetje onpasselijk als ik zo’n Dirk Duijzer, directeur ‘Cooperatie en Duurzaamheid’ (…) van de Rabobank op de Innovatiedag van 17 november zie preken dat DE VISSERIJ (……) over een andere boeg moet voor- hij durfde dit echt te tonen- ‘happy planet happy animals happy people happy society?

Laat banken hun verantwoordelijkheid nemen (ook voor de Noordzeevisserij)
… in plaats van zich terug te trekken en op het geld te gaan zitten. Lege woorden als ‘duurzaam’ en ‘innovatie’ klinken bij Duijzer en Wijffels als Sjamanistische bezweringsformule, bedoeld om met één toverplof het eigen bevlekte blazoen op te poetsen. Je moet het wel durven, nadat je als Rabo met een volle dochter in Subprime-hypotheken in de VS aan de basis stond van de economische crisis van nu.

Al kan de overheid als marktvervuiler er ook wat van, en daarover gaat mijn volgende Pangasiusblog.