httpv://www.youtube.com/watch?v=PF-T1G8uYWs

Onze nationale overschrijfindustrie – de journalistiek- zal niet lang meer wachten met alarm slaan, nu het Australische KNMI, het Bureau of Meteorology een succesvol persbericht – special climate statement– de deur uitdeed over de hittegolf die daar plaatsvindt.

De PR Stunt: extra kleurtjes om warmte te meten die nergens is gemeten
De PR-afdeling van het Australische KNMI voegde aan hun temperatuurschaal twee extra kleuren toe om meer warmte te kunnen meten dan voorheen. De schaal gaat nu tot 54 graden, en de extensie kreeg een eigen kleurtje: paars(50-52) en roze (52-54).

    Nu heeft die daad- meer ruimte op de schaal om warmte temperaturen te meten, niet te maken met deze hittegolf. Want stel de vraag: is ergens een temperatuur gemeten van 54 graden in januari? Was, op grond van huidige metingen die extensie nodig? Het antwoord is: NEE. Kijk naar de DATA in de Climate Statement. De kleurtjes zijn vooral voor journalisten toegevoegd

Hoogste temperatuur past gewoon op oude schaal
De statement dat de temperatuur ‘off the charts’ is, klinkt dus wel overschrijfbaar voor journalisten, maar is feitelijk onwaar. De hoogst gemeten temperatuur was 48,6 graden (Red Rocks Point), een temperatuur die ruim op de oude schaal pastte. Temperaturen die ook vaker zijn gemeten sinds de records in 1910 begonnen.

Er zijn dus ándere redenen dan de huidige hittegolf om die extra kleurtjes toe te voegen: het wereldnieuws halen met hulp van verhitte urbane journalisten is een goede gooi. De hittegolf evenaart met een anomalie van 1,6 graden de hittegolf van 2002, en als je in hondersten rekent kom je er net 1 honderdste overheen: een record.

Wel erg heet.
Het zijn geen temperaturen voor mij, daar in Downunder. Kijk, dat het op een warmere aarde vaker heet is, is het zelfde als vaststellen dat het op een nattere aarde vaker nat is, zoals het op een koudere aarde vaker kouder zal zijn. Het is nu gemiddeld warmer dan een eeuw geleden, en CO2 kan daar een bijdrage in hebben. Wisten we al. Ieder zijn feestje.

Op een windigere aarde zal het- mij dunkt- vaker waaien. En de enige zekerheid bij ons weer is haar wisselvalligheid. Dus hoewel de data gewoon vertellen wat ze vertellen, is dit toevoegen van extra kleurtjes aan de temperatuur-predictorstick weer een gevalletje ‘Ik PR dus ik besta’: de wijze waarop overheidsinstituten en academici zich in een Westerse wereld vermarkten om op te vallen bij de belastingbetaler.

Conclusie
AGW-PR-vuistregel NR1: Weer is geen klimaat, behalve als het over Global Warming gaat. Geen zorgen: als u beslist bang wilt worden is er niemand die u tegenhoudt. Is Bram Schilham bij de NOS al wakker geschud? Maakt Dagblad Trouw al gereformeerde omaatjes uit Appingedam bang en Gristenuniejongeren die wereldburger willen lijken? Het hitterecord op aarde werd in 1913 gemeten in Death Valley: 56,7 graden.

Daar zou een extra nichterig kleurtje voor nodig zijn om niet ‘off the charts’ te raken.