Janez Potocnik: meer Brusselse bureaucratie leidt tot innovatie, milieuverbetering, economische groei en meer democratie

U kent de folders wel van uw bank of verzekeraar waarin verdere uitkleding van dienstverlening tegen hoger tarief wordt uitgelegd als ‘gunstige wijziging om u nóg beter van dienst te zijn‘. En meer Brusselse bureaucratie leidt tot democratie, zo blijkt nu.

Onze Groet is Meer Europa
De Europese Commissie- qua democratische legimitatie vergelijkbaar met het bewind Seyss Inquart na de warme meimaand 1940- heeft nu ook een rapport uitgebracht dat ‘de kwaliteit van media moet waarborgen’: ‘A Free and pluralistic media to sustain European Democracy’. En ze zien zelf niet eens de ironie van die titel. Wélke Europese democratie?

    Het rapport doet de aanbeveling om per land een EU-gereguleerde mediabureaucratie in te stellen die ‘kwaliteitseisen’moet hanteren en boetes kan opleggen aan journalisten die niet de juiste politieke kwaliteit hebben.

Zelf kwam ik al eens in aanvaring milieu-commissaris Potocnik, omdat ik het waagde meer dan één kritische vraag te stellen: hij citeerde de bewering uit het OECD-rapport over ‘miljardensubsidies aan fossiele energie’als feit, terwijl in dit rapport zelfs klimaatbeleid wordt meegerekend als ‘subsidie aan fossiele brandstof’. Hij beantwoordde mijn vraag gewoon niet, vulde de lucht slechts met woorden waarna ik doorvroeg. Dat mocht niet van zijn voorlichter. .

Je moet jaknikken in Brussel en in katzwijm vallen bij ieder nieuw groen vijfjarenplan, dat met een paar miljoen euro de Europese innovatie pretendeert aan te jagen als nooit tevoren: via subsidie aan een duurzame yakmelk-fabriek in Lapland waar homoseksuele academici uit Finoegrische minderheidsbewegingen – waaronder transseksuele Magyaren- samenwerken aan een beter Poolklimaat. Als we eens een typisch EU-project mogen parafraseren.

Ik ben nu niet meer welkom bij persconferenties van de EU, want anders is de democratie in gevaar. Wie niet gedwee de propaganda overpent die officiële instituten verkopen – genre Paul Luttikhuis (NRC)/urbaan socialistische dagbladjournalist zonder zelfstandig denkvermogen- krijgt straks boetes om de democratie te waarborgen.

Simon Rozendaal verplicht op stage bij Dagblad Trouw om ‘kwaliteitsjournalistiek’ te leren
Noem mij één EU-regel die democratisch tot stand kwam, met miljardenlekken als de 20 procent dure energie-doelen als voorlopig laatste dieptepunt. Alleen Simon Rozendaal in Elsevier bindt de strijd nog aan tegen deze waanzin, nu op de cover van Elsevier.

Volgens mij verdient Simon een boete van de EU-mediaraad om de democratie te beschermen tegen zelfstandig nadenken: moet hij verplicht op stage bij Willem Schoonen van Dagblad Trouw. Hét voorlopige dieptepunt in de journalistiek van de afgelopen eeuw: de duurzame 100 is de nieuwe EU-norm.

    Zeg mij na: Windmolens zijn goed, want ze zijn groen en groen is goed, dus zijn windmolens goed.

Of zoals het nieuwe EU-rapport (aan)beveelt

Media councils should have real enforcement powers, such as the imposition of fines, orders for printed or broadcast apologies, or removal of journalistic status.