Murphy’s law in de politiek. SPD Grüne (Rotgrün) wint met 1 zetel verschil op Gelb-Schwarz in Niedersachsen. Lees de details in BILD. Het is het Bundesland net over de grens van onze noordoostelijke provincies. Met aan onze kant 7% werkeloosheid en bij hen 3%. Daaronder ligt het economisch sterkere Nordrhein-Westfalen dat sinds mei 2012 ook met een meerderheid door Rood-Groen wordt bestuurd (zie wikipedia). De FDP – de Duitse VVD met hun geweldige klimaatcongres in Sachsen – heeft het fantastisch gedaan in Niedersachsen: 9,5%! Bijna het dubbele an de kiesdrempel en Die Linke (zeg maar onze SP ligt er daar nu uit). Maar het was niet genoeg. Eén zeteltje tekort en een teken aan de wand voor Merkel.

Het is  algemeen bekend dat zowat alles momenteel draait om de herverkiezing van Merkel. In Europa mag niet heftigs gebeuren (Griekse exit) vóór de nieuwe Bondsdagverkiezing in de komende herfst (datum nog niet bekend). En het verbod op kernenergie en de rampzalige Energiewende was verzonnen om de groenen de wind uit de zeilen te nemen. Werkt het? Niet dus. De FDP Sachsen baalde als een stekker dat men de rug niet recht had gehouden om zich als FDP te profileren als partij die niets op heeft met de groene miljardenzwendel. Misschien dat zij nog stappen gaan zetten de komende maanden. De logge CDU/CSU zal dit niet meer kunnen rechtbreien. Dan rest alleen nog de Kanzlerbonus en de bloeiende economie omdat al die Chinezen en Indiërs en Russen BMW, Mercedes of Audi willen rijden.

Trots op ontgroening
Of krijgen we toch een wisseling zoals in Frankrijk. Een nieuwe Frans-Duitse roodgroene as. Dat is net wat we nodig hebben in Europa. Wat begin ik toch weer een klein beetje trots te worden op handelsland en (schalie)gasland Nederland, dat wij misschien, heel misschien samen met de eveneens ontgroenende Britten en de Polen Europa op het rechte pad moeten gaan trekken. Weg van groen utopia! Laat de canis lupus maar komen over de grens maar laten we de Groene Wolven weren. Nu ja de komende dagen maar eens veel Duitse opiniestukken lezen.