temperatuurmetingen satelliet UAH meten 0,14 per decade: bron www.drroyspencer.com

Toen ik schreef dat satellietdata opwarming meten van ongeveer 0,1 graad per decennium, tikte het PBL met Bart Strengers mij direct op de vingers:

Niettemin, ook de satellietmetingen laten een opwarming zien van

    0,14 °C

per decennium sinds 1979, 40% meer dan “ongeveer 0,1 graad per decennium” zoals Zeilmaker beweert.

Wanneer je mag afronden op één decimaal, was mijn constatering feitelijk juist.

PBL oververhit
Dan nu de nieuwe PBL-notitie van oa Bart Strengers en Aart Minnen ‘De Achtergrond van het Klimaatprobleem die Henk Kamp en zijn EZ-ambtenaren moet vertellen dat zij vooral verder moeten met lopend beleid zonder rentabiliteitstoetsing, liefst een onsje meer:

2.2: Wat overblijft is een duidelijke temperatuurtrend in de orde van 0,20 °C per 10 jaar voor de reeksen die zijn gebaseerd op temperatuurmetingen aan het oppervlak (CRU, GISS en NCDC) en iets lager,

    ongeveer 0,18 °C

per decennium, voor de meest gebruikte satellietreeksen van het Remote Sensing Systems (RSS) en de University of Alabama in Huntville (UAH).

Betrapt!
Beste Strengers, die ongeveer 0,18 is ongeveer 30 procent meer dan de UAH-satellieten werkelijk meten, en lijkt in een context gezet om te suggereren dat de landdata van 0,2 per decennium dicht bij satellietwaarden zitten…En dat in een notitie die Henk Kamp en zijn ambtenaren beweert objectief te informeren. Terwijl ik naar beneden afrondde in een haastig gefabriceerd krantenartikeltje buiten mijn vakgebied. Foei!