httpv://www.youtube.com/watch?v=ZPRqgC6YgT0

Met dank aan een oplettende lezer die de expositie bezocht: ‘We putten de aarde uit, dit kan zo niet langer doorgaan’. We zien een projectie van een verdorde wereld met enkel rokende schoorstenen. Dergelijke panische beeldtaal is wat u tot zondag 6 januari nog in het Universiteitsmuseum Utrecht aan uw kindjes mag laten voorschotelen bij de expositie ‘Reset the Future’. Met het regenbooglogo, gefinancierd door de staat. Ben ik de enige die dit een beetje eng vindt?

    Welke groene Leni Riefenstahl heeft dit filmpje in elkaar gezet?

Ecofascisme 2.0
Neo-Malthusiaanse ‘de aarde raakt op’-ideologie verkocht als ‘De wetenschap’. Ik schreef al over Peak Farmland als één van de vele bewijzen tegen dit ‘koek is op denken’: was er geen klimaatbeleid geweest en run op biobrandstof, dan was door technische vooruitgang de hoeveelheid landbouwgrond mondiaal al áfgenomen, terwijl we steeds meer mensen voedden. De ecologische werkelijkheid is geen zero sum game, waar alles dat mensen méér consumeren ten koste móet gaan van iets anders op aarde.

Bij de Universiteit Utrecht gelooft men blijkbaar dat het zaaien van irrationele angsten tot innovatie leidt.