Prachtig nieuws op een kille zondag: via deze link kun je online een compleet rapport lezen dat op 8 januari is verschenen onder auspiciën van de NASA. Het rapport is een vervolg op een workshop die in september in Boulder werd gehouden en wordt als volgt omschreven:

On September 8-9, 2011, experts in solar physics, climate models, paleoclimatology, and atmospheric science assembled at the National Center for Atmospheric Research (NCAR) in Boulder, Colorado for a workshop to consider the Sun’s variability over time and potential Sun-climate connections.

While it does not provide findings, recommendations, or consensus on the current state of the science, The Effects of Solar Variability on Earth’s Climate: A Workshop Report briefly introduces the primary topics discussed by presenters at the event. As context for these topics, the summary includes background information on the potential Sun-climate connection, the measurement record from space, and potential perturbations of climate due to long-term solar variability. This workshop report also summarizes some of the science questions explored by the participants as potential future research endeavors.

Het is veelzeggend dat de Huffington Post het heeft overgenomen. Met als meest opmerkelijke quote:

In fact, the sun could currently be on the cusp of a miniature version of the Maunder Minimum, since the current solar cycle is the weakest in more than 50 years. “If the sun really is entering an unfamiliar phase of the solar cycle, then we must redouble our efforts to understand the sun-climate link,” said researcher Lika Guhathakurta at NASA’s Living with a Star Program, which helped fund the NRC study.

Op de site van de NASA staat deze uitvoerige samenvatting van de theoretische kwesties. Uiteindelijk wil elke organisatie Darwiniaans evolueren van situatie A met rijkelijke funding, naar situatie B met rijkelijke funding. Geef ze eens ongelijk. Met je kids in merkkleding op de tennisclub is het leven nu eenmaal leuker.