Zeedonderpad, bijvangst van garnalenvisserij

Het Europarlement stemde afgelopen kerst voor de eis van groene protestclubs om per 2016 álle bijvangst van vis verplicht aan te landen. Hoewel ideologisch zéér juist, blijkt dit voornemen omstreden vanuit wetenschappelijk oogpunt en oogpunt van duurzaamheid. .

Dump niet-marktwaardige vis op wal door discardban
In iedere visserij is sprake van bijvangst van onbedoelde soorten én van doelsoorten die geen marktwaardige omvang hebben. Een aanlandingsplicht van alle vangst verplaatst dat probleem – visdump door te kleine selectiviteit- naar de wal, zo stelt visserijbioloog Ray Hilborn van de Universiteit van Washington desgevraagd. Volgens Hilborn moet per type visserij gekeken worden wat het beste werkt om bijvangst te minderen (het doel).

Veel ‘bijvangst’ kent juist hoge overleving, teruggooien beter
Evaluatie per type vis- en visserij is ook het standpunt van de North Sea Region Advisory Council, die in april 2012 een kritisch commentaar schreef op het rapport van Europarlementarier Ulrike Rodust (dat de bijvangstban agendeerde).

Volgens de NSRAC kan een principiële discardban juist tot extra sterfte leiden van vis. Veel ondermaatste vis van veel soorten die nu weer overboord gaat- zoals van tong overleeft gewoon de vangst. De bijvangstban zou de meest ingrijpende maatregel ooit zijn.

Although desirable, a reduction in discards is not the primary objective of fisheries Management. A level of fishing mortality consistent with high long term yields is likely to take precedence within a hierarchy of objectives and for some species where there is a high level of survival, returning the fish to the sea would be more closely aligned with this management objective than a requirement to bring all catches to shore.


Mark Recapture experimenten al een eeuw lang gedaan omdát teruggegooide vis overleeft
Dat een hoog gehalte van ‘taaiere’ vissoorten vangst met commercieel vistuig gewoon overleeft is logisch. Die overleving na teruggooi is al een eeuw lang de basis van zogenaamde mark-recapture-experimenten die ook Imares toepast: bijvoorbeeld om de migratie van schol en tong te volgen rond het windpark bij Egmond aan Zee (dat door scheuren in de fundering al weer aan reparatie toe is).

Honderd procent dood na teruggooi? Onzin
Hoewel sommige soorten snel bezwijken, is vooral tong taai: de platvis blijkt behandeling door mensen goed te overleven. Wanneer vis de vangst niet zou overleven zouden wetenschappers deze techniek niet al een eeuw gebruiken voor onderzoek naar vispopulaties. Visserijonderzoekers gebruiken voor sommige van ’s werelds meest omvangrijke mark-recapture-experimenten met tienduizenden gemerkte Engelse schollen gewoon commercieel vistuig.

Claims van groene protestclubs en sommige Imares-medewerkers dat van alle bijvangst 100 procent na teruggooi dood zou gaan, zijn dus in tegenspraak met een eeuw onderzoekspraktijk.