Rutte 2 investeert miljarden euro’s in groene Pil van Drion

Het miljardenlek in de Nederlandse begroting dat onbenoemd blijft: welke politicus heeft de ballen dit te dichten in naam van ons landsbelang?

De pers en ons ceremoniële parlement kakelen nu wat over een door het CPB naar buiten gebrachte mediaprikkel, die de redactiezenuwtjes beroert: tijd voor Cameravragen denk ik zo? Het gaat weer slechter: konden wij al lang voorspellen, en het allerergste komt nog omdat geen enkele politicus de kern oppikt:

Averechtse tot lastenverzwaring leidende regelgeving- zoals nu met de door Brussel opgelegde discardban bij visserij– is DEbelangrijkste reden dat onze economie slechter loopt. Het is juist een wonder dat het zo lang nog goed ging: dat gel@#$% over die woningmarkt is kinderspel vergeleken bij de verdwenen 18 miljard euro and counting die ons kabinet verbrandt in haar strijd tegen gebakken lucht/klimaatverandering, zónder toetsing rentabiliteit.

Hét taboe in Tweede Kamer en media dat onbesproken moet blijven.

Syp Winia van Elsevier blogt over het tot 3,4 procent opgelopen begrotingstekort en wijst op het feit dat ons kabinet juist te veel investeert. Dat klopt.

Miljarden uitgeven om energielasten structureel hoger te maken
Rutte 2/ Henk Kamp (VVD) investeert enkel in maatregelen die energie duurder maken als windmolens die structureel meer gaan kosten. Een groene Pil van Drion.

De staat verbrandt ook miljarden euro’s door gesubsidieerd Amerikaans bos te laten bijstoken door nutsbedrijven via de Green Deal. . Terwijl China haar uitstootGROEI in 4 jaar een twintigvoud is van de Nederlandse CO2-jááruitstoot.

Slochteren: zonder subsidies van de fossiele brandstofindustrie was Nederland allang B-land

Strijd tegen gebakken lucht met verloren 18 miljard
Laten we onze media en politici nog even herinneren: Henk Kamp rooft nu 3 miljard euro SDE+-subsidies van u, door 150 euro per burger af te pakken die zij ook konden uitgeven in winkels: maar die de staat zegt beter te kunnen investeren in de strijd tegen hete lucht. De overheid zegt met haar daden: symboolbeleid om de groene lobby te plezieren is belangrijker dan onze economie. Dus verhoog de huren maar weer, ziektekosten, de BTW enzovoort, allemaal maatregelen die burgers geld afpakken dat ze niet meer in winkels kunnen uitgeven. Geen lekkere paardengehaktballen meer bij Ikea, op zoek naar een Benny-bankstel…

Ramingen van kosten van het klimaatbeleid lopen volgens ons- gebaseerd op de Algemene Rekenkamer- op 18 verloren miljarden.

Kabinet investeert in neerwaartse spiraal
Kijk, als simpele blogger ben ik gelukkig geen ‘deskundige’en ik hoop dat ook nooit te worden. Ik kan alleen logisch nadenken. Nadat al die molens er staan wordt energie duurder, en wordt het voor middenstand en kleinbedrijf nóg moeilijker want duurder om het hoofd boven water te houden. Daar hoef je geen deskundige voor te zijn. Gewoon je verstand gebruiken is voldoende. Het kabinet doet dus 2 zaken fout

  a. zij verzwaart direct lasten, die de staats-pr-machine/het NOS-journaal verkoopt als ‘bezuinigingen’
  b. zij verzwaart indirect lasten via uitvoeren van progressief beleid dat leven duurder maakt, waardoor mensen nóg minder kunnen uitgeven aan zaken waar ze zélf voor kiezen

En vervolgens roepen ‘progressieven’ als Diederik Samsom van Greenpeace/PvdA dat de staat- omdat winkels zo slecht lopen vanwege door de staat verhoogde lasten in BTW én energiekosten- maar weer meer moet subsidiëren, eh pardon, ‘investeren’. Progressief beleid werkt zichzelf versterkend richting economische neergang. Heel lief allemaal die plannetjes, maar links werkt altijd averechts. Hoe meer investering in duurdere energie, hoe eerder meer winkels en bedrijven over de kop door hogere lasten. En dus meer ontslagen, waardoor de werkeloosheidsuitkeringen stijgen: zoiets heet een neerwaartse spiraal.

Overschot academici
Dat is mijn simpele ondeskundige 1 + 1 = 2-redenering. Heb ik niet voor gestudeerd hoor: maar wat is een studie economie ook, behalve achteraf in academisch jargon het juiste voorspellen? Het overschot aan academici is volgens mij zelfs één belangrijke reden voor de deken aan regelgeving die de economie plaagt. Allemaal ‘deskundigen’die zelf geen waarde creëren, maar parasiteren op de productieve sector.

Zeg eens AAA? Zeg maar Bye Bye
Zonder klimaatbeleid- tenminste 18 verloren miljarden- was er géén begrotingstekort, hoefde de BTW niet naar 21 procent. Ik ga bijna utopisch klinken en heb natuurlijk volledig ongelijk als eenvoudige blogger. Stel dat blijkt dat het kunstmatig verdubbelen van energieprijzen via duurdere wisselvallige energiebronnen en belastingen wél leidt tot economische voorspoed….Dat het wél goed is voor de economie als je de maandlasten voor een legbatterijwoning verdubbelt, zodat je twee keer modaal moet verdienen om aan een huis te komen.

Dan zit ik er glorieus naast.
In een ander geval zal AAA snel veranderen in B-rating. Geholpen door de papieren last van meer dan 200.000 pagina’s Brusselse regels, een immigratiebeleid dat dankzij ‘gelijke behandeling’leidt tot import van miljarden euro’s kostende achterlijkheid en criminaliteit en tegelijk het weren van buitenlands onderzoekstalent. Om maar de zelfde regels voor iedereen te gebruiken: (je moet bedrijven eens horen, ook in nanotech, hoe de ambtenarij hun verzoeken traineert tot toelating buitenlands talent dat ze zélf willen betalen)Kunstmatig werkeloze jeugd die dankzij jaren PvdA-beleid werd beloond voor slecht gedrag en nu zelfs kadootjes moet krijgen om te doen wat vanzelfsprekend is: werken met je luie donder of opge@#$%!

Het verbaast mij dus niets, die CPB-ramingen, ik vind ze nog wel meevallen… Oh ja, wannéér gaan we de Rabobank redden?

Door | 2013-02-28T14:48:46+00:00 28 februari 2013|15 Reacties

15 Reacties

 1. Turris 28 februari 2013 om 15:23- Antwoorden

  We praten nu over 3,4% een “meevallende” tegenvaller als bestedingsoverschot door de Rijksoverheid dit jaar.

  Waar we naar toe moeten is een sluitende begroting van 0% bestedingsoverschot, zoals ook bij ieder normaal huishoudboekje.

  Terug van 3,4% of 3% naar 0% bestedingsoverschot is toch nog zo’n 20 miljard € wat we nu te veel besteden als Rijksoverheid, uit de nog steeds groter wordende staatsschuld.

  Een briljant (te weinig gehoord) idee is, de geheel gesubsidieerde groene-duurzame-religie-industrie (rond de 18 miljard) als goed begin voor verdere bezuiniging de nek om te draaien.

  Voor iedere groene (duurzaam gesubsidieerde) baan afgeschaft, daar komt 2,4 baan voor terug, gewoon door economische veerkracht als gevolg van lasten verlichting voor de burger.

 2. Niek Rodenburg 28 februari 2013 om 16:05- Antwoorden

  Waard om vermeld te worden.

  Reallocation of global manufacturing

  Een artikel over het Amerikaanse Ruhrgebied, zoals het al genoemd wordt vanwege de Duitse en andere Europese zware industrie die massaal neerstrijkt in gebieden waar goedkoop schaliegas voor handen is. Het gaat om het gebied langs de Mississippi tussen New Orleans en Baton Rouge.

  Schaliegas levert werkgelegenheid op. En hoe.

  Een voorbeeld.

  Gedurende de afgelopen 10 jaar zijn er in Texas 180.000 nieuwe banen bijgekomen dankzij de schalierevolutie.
  In Oklahoma 40.000
  In Intermountain West 30.000

  terwijl er in het zogenaamde groene bolwerk Californië in 10 jaar slechts 20.000 nieuwe banen zijn bijgekomen.

  Een staat met een gigantisch werkloosheidsprobleem en meer inwoners dan de drie genoemde staten hierboven.

  Moet je nagaan, bedrijven uit landen met van ouds veel zware en chemische industrie, Zuid Korea en Japan, trekken massaal naar staten als South Carolina, Alabama en Tennessee.

  Ik ben benieuwd wat DOW uit Terneuzen gaat doen….

  En wat doet Nederland onder leiding van Pinokkio in het Torentje?
  Die laat minister Kamp, als boodschapper van de Greenpeace activisten in de Tweede Kamer, de vuile klusjes doen.

  Nederland maakt, voordat er nog ooit een proefboring naar schaliegas is verricht, ruzie op het hoogste niveau over een in juli a.s. te verschijnen rapport, dat in de ogen van milieugroeperingen niet welgevallig is.

  Ik weet één ding zeker, dat de werkeloosheid in Nederland dit jaar sterk gaat oplopen en dat het CPB de groeicijfers van de economie nog minstens drie keer naar beneden gaat bijstellen.

  O ja, voor een peer reviewed artikel over het schaliegas in de VS, lees het Waalstraat Journaal:

  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323549204578315714070017932.html

 3. Rob B 28 februari 2013 om 16:17- Antwoorden

  Er is een grote noodzaak voor een gigantische politieke en bestuurlijke NIEUWBOUW.

  Geen systeem meer waar brallende, blunderende en falende politici & bestuurders de door hen “gerealiseerde” schade ongehinderd kunnen doorschuiven aan de belastingbetaler.

  Geen systeem meer waar als het weer qua financiën uit de hand loopt simpelweg de belastingpers wordt aangedraaid onder de noemer van “bezuinigingen”.

  Een inzichtelijk systeem waar contracten die niet blijken te werken per direct beëindigd kunnen worden en waar contracten alleen maar afgesloten worden als die voor het grotere geheel ten voordeel zijn.

  Een systeem met INTEGERE politici & bestuurders die verre blijven van het promoten van hun eigen zelfbelang.

  Een systeem waarin zoveel mogelijk het belang van IEDEREEN centraal staat.

 4. Amadeus Gould 28 februari 2013 om 17:51- Antwoorden

  M.i. heeft de situatie een beetje weg van een patient, die met „aggressieve chirurgie“ gered kan worden, maar in plaats daarvan heeft men het over hoe mooi het zo kunnen als men apparaat x of y had.
  Soms moet je met de riemen roeien die je hebt (en welbeschouwd moet je dat altijd).

  Dat besparen op die zogenaamde duurzame 18 miljard is zo gek nog niet. Mooi idee Turris. De olievlekwerking, die er bovendien van uitgaat door zoiets aan de orde te stellen. De oosterburen die eens wakker geschud worden.

  En zo bang hoeft men toch niet meer voor Brussel te zijn….als men in Italie gewoon stemt op wie men wil stemmen.

  Nu kun je de deals maken in een wellicht pervers EU system, dat een gemeenschappelijke munt wil redden en mijns inziens op zijn retour is.

  En wanneer dat EU systeem zoals we het nu kennen vroeg of laat implodeert, heb je mooi geld bespaard op iets dat dan zeker niet meer hoeft.

  Tactiek is dus…uitstellen van die duurzame plannen, zodat we de begroting op orde hebben, etc. de burgers te vreden blijven, de EU munt helpen redden etc. een meer van die politieke bla.

  En dan wachten op de knal. Maar dan sta je er wel veel beter voor.

  Just my two cents..

 5. DWK 28 februari 2013 om 20:04- Antwoorden

  Of de Oosterburen al wakker zijn betwijfel ik maar er wordt zachtjes een beetje aan het bed geschud http://www.bloomberg.com/news/2012-12-13/german-lawmakers-reject-ban-on-shale-gas-fracking-in-parliament.html Stel je van de rest van het Duitse gekrabbel niet te veel voor: het is strooigoed om de kiezer tot aan de verkiezingen mak te houden. Daarna gaat de zweep er weer vol overheen.

  Maar er ligt behalve de halve gare uitgaven aan nutteloze klimaatredding wel meer geld op straat. Om te beginnen hebben we daar de jaarlijkse 11 miljard aan subsidies allerlei. De Algemene Rekenkamer heeft daar tot twee maal toe een vernietigend rapport over geschreven dat behalve tot oorverdovende stilte in de media slechts leidde tot de uitspraak van onze vorige Minfin JkdJ: Subsidies, het is een kwestie van gunnen; ik heb momenteel geen enkele behoefte aan een instrumentarium waarmee de Kamer kan meten of het welbesteed geld is.
  Elf miljard per jaar! Bam! En de VVD? Slaat die nu eens met de vuist op tafel? Geen denken aan en al helemaal niet omdat ze telkens weer zo nodig met de grote opvreters aan tafel moeten: Socialisten en Christelijke boeren.

  En dan schuiven we jaarlijks nog wat miljarden naar andermans overzeese gebiedsdelen waar vriend en vijand zo zoetjes over weet te melden dat ze ook niet doen wat wordt beoogd.
  Louise Fresco is b.v. van mening dat die hele OSW stopgezet moet worden en vervolgens MET BELEID weer langzaam opgebouwd.

  Je hoeft immers geen econoom te zijn om je huishoudboekje op orde te krijgen. Iedere verstandige huisvader of –moeder kan het en doet het. Eerst moeten de grootste frivoliteiten eraan geloven, dan de kleinere genoegens en zo verder en zo voort.
  En de politiek, tja die heeft z’n eigen problemen momenteel. Ik geloof dat “geloofwaardigheid” er een van is. De radeloosheid druipt momenteel van Ruttes gezicht waarbij ik me afvraag wat z’n werkelijke zorgen zijn. Is het het landsbelang of vraagt hij zich af hoe hij zich nog op elegante wijze uit de voeten kan maken?

 6. DWK 28 februari 2013 om 20:05- Antwoorden

  Maar laten wij eerlijk zijn. Ook wij doen niets. Wie van ons wil op het journaal komen omdat hij op het Binnenhof de ruiten eruit heeft gesmeten of een windmolen in de fik stak? Wie van ons neemt de moeite om frisse realiteitszin op de kaart te zetten? Het actievoeren zit ons niet in het bloed terwijl onze opponenten er letterlijk van leven! Wij hebben niets op dat gebied en zij alles en daar moeten we onszelf op aankijken. Gisteren las ik een stukje over de zojuist overleden Stéphane Hessel.
  Deze Frans-Duitse warhoofdintellectueel (in wie zo’n beetje alle socialistisch gekte en kwaadaardigheid is ingekookt tot een giftige stroop die je nergens meer vanaf krijgt) schreef een paar jaar geleden een boekje dat voor 3,- Euro op de markt kwam. “Indignez vou!” (Pik het niet!) met een heuse beweging in Franstalig Europa als resultaat.
  Waarom hebben wij niet zo’n man? En waarom bestaat er geen “rechtse” “Krautsorsing” om maar eens wat te noemen. Ja, omdat we gewoon werken of iets beters te doen hebben.

  Maar hoelang nog?

  P.s. Ik stel vast dat al niet eens meer de moeite neem om wij en zij tussen aanhalingstekens te plaatsen. Kun je nagaan.

 7. Turris 28 februari 2013 om 21:17- Antwoorden

  @ Rob B: “Er is een grote noodzaak voor een gigantische politieke en bestuurlijke NIEUWBOUW”; Dat riekt naar prutpraat van D66!

  Bestuurlijke nieuwbouw niet nodig, wel het besef dat we een falende overheid (toezichthouders, NGO’s/Quango’s) moeten sanctioneren en niet-functionerende ambtenaren met ontslag moeten sturen.

  We moeten bestuurlijke myopia bestrijden; Topambtenaren en politici mogen slechts nadat ze een gezonde tijd een leidinggevende functie in het bedrijfsleven hebben uitgeoefend. De meeste politici komen nu voort uit sociaal maatschappelijke functies en mankeren de ervaring en voeling met de knoet van de economische prestatie.

  Nu is het zo, dat bij elke economische crisis de verkeerde ambtelijkheid de oplossing is, die het mee heeft helpen veroorzaken.

 8. DWK 28 februari 2013 om 21:19- Antwoorden

  Pardonnewietsj: “Indignez vous!”

 9. DWK 28 februari 2013 om 21:43- Antwoorden

  Goed idee Turris. Sociale dienstplicht voor ambtenaren.
  Eigenlijk zou je pas ambtenaar mogen worden als je eerst drie jaar als zelfstandige je brood hebt verdiend. Ik heb een klein handje neven en nichten die nooit iets anders waren dan ambtenaar; bij de gemeente DH. Die hebben werkelijk NO BLOODY idee wat er in de wereld loos is. Maandelijks geld is zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Als er een bezuinigingsronde dreigt worden ze lid van de bond en van DE partij als een soort levensverzekering à raison van een paar tientjes per jaar.
  En dan is er nog die voormalige sportvriend die poolshoogte kwam nemen toen ik de zaak net had overgenomen. Hij werkte jaren bij de belastingdienst en nu alweer een jaar of 15 bij CWI (Centrum Werk en Inkomen? heet dat zo?) Het was voorjaar 2008 en hij vertelde dat hij gek werd op zijn werk; geeen reeedt te doen. Zijn droom was een job in de buitendienst want al zijn collega’s die dat genoegen wel mochten smaken stonden de hele dag op de tennisbaan en pleegden bij het wisselen van helft even een telefoontje. Hij besloot de klaagzang over zijn persoonlijke ‘laagconjunctuur’ met de verzuchting dat het hoog tijd werd dat er weer eens wat bedrijven failliet gingen. Let wel: tegen iemand die zojuist een bedrijfje was gestart!
  Inmiddels moet hij zich in het Walhalla wanen.

 10. Turris 28 februari 2013 om 23:45- Antwoorden

  @ DWK: De schandelijk arrogantie van de groene en linkse denkpatronen binnen de overheid, die openlijk nastreeft voor je te gaan denken / beslissen, en feitelijk zegt, dat je moet stoppen met zelf denken, je eigen verantwoordelijkheid afneemt en je ontmoedigt voor je eigen inkomen te moet zorgen.

  Geen sociale dienstplicht! NEE! Maar voor top ambtenaren en politici bestuurlijke ervaring in bedrijfsleven i.p.v. bestuurlijke ervaring in sociale stichtingen zonder knoet van de economische prestatie.

  Als je ziet de sociologen, biologen, polemologen, eurologen, juristen, vakbondsfiguren in politiek, overheid en NGO’s die geen enkele notie hebben hoe een land bestuurd dient te worden, hoe een boekhouding werkt en die slechts de staatschulden kunnen laten oplopen met duurzame klimaatsprookjes en meer verlammende Eurobureaucratie.

 11. Chemical 1 maart 2013 om 08:11- Antwoorden

  De bron van ellende is de enorme dadendrag van bestuurders,politici en ambtenaren! Alleen maar op de winkel passen is beneden hun stand, daar kunnen ze zichzelf niet in kwijt. Als visionairs met een hogere missie willen ze “beleid maken”, “impulsen (liefst duurzaam) geven”, “focussen”, “draagvlak creeeren”, “uitdagen en doorpakken”, en meer van dat spul.
  Ze zullen er ongetwijfeld zijn, maar ik ken ze niet, de successen van onze visionaire bestuurders. In het meest gunstige geval wordt er alleen veel geld doorheen gejaagd, maar meestal komt er ook nog een berg problemen van, waarvoor dan weer nieuwe beleid nodig is, dat dan weer wel..
  Kortom, laat ambtenaren maar lekker op de tennisbaan werken, dan doen ze het minste kwaad.

 12. boels069 1 maart 2013 om 10:36- Antwoorden

  Gedachtenoverdracht tussen ratten voor het eerst gelukt
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3401748/2013/02/28/Gedachtenoverdracht-tussen-ratten-voor-het-eerst-gelukt.dhtml

  Dat is toch niet nieuw?
  De rattenmentaliteit heeft zich al veel eerder genesteld in de samenleving.

 13. Niek Rodenburg 1 maart 2013 om 11:14- Antwoorden
 14. Niek Rodenburg 1 maart 2013 om 11:43- Antwoorden

  Het schijnt te helpen om klimaat extremisten voor de rechter te brengen. Dat zegt de Lord.

  http://joannenova.com.au/2013/03/monckton-explains-why-taking-climate-extremists-to-court-works-and-uni-tas-agrees-to-investigate/

  Hij mag wat mij betreft ook een keer in Nederland langskomen. Er liggen genoeg rapporten op tafel die een onderzoek door de Lord zeer de moeite waard zijn.

 15. Turris 1 maart 2013 om 12:03- Antwoorden

  Prachtige beeldend statement over de “duurzame” windturbine cult dei wordt geforceerd door de politiek op basis van klimaatleugens:

  “What we must understand is that the Windmill Cult is a new Pagan religion akin to the Easter Island Statue Cult”

  Als je weet dat het Paaseiland bewoners ten onder gingen aan hun kortzichtige heidens geloof om “Moai” (ook wel paasbeelden genoemd) op te richten, waarbij ze de complete bebossing kapten en vervolgens ten onder gingen aan kanibalisme en ziekten.

Geef een reactie