Ik bewonder bij de Volkskrant vooral de evenwichtige afwisseling tussen zin en onzin in de kolommen. Je moet als kwaliteitskrant het volledige palet van lezers bedienen nietwaar? Michael Persson krijgt van de hoofdredactie vandaag groen licht, om de liefhebbers van politiek gekleurde klimaatonzin te bedienen.

Persson mag zijn vriendin Marjan Minnesma van Urgenda een kontje geven in Chocoletters, plus nog enkele doucheplassende studentes van Groen Links/SRVU die door Minnesma werden opgehitst. Meer is er niet gebeurd.

Michael: stel eens de goede vragen, je kunt het best en je leest Climategate.nl
Persson vergroot de bezwaren uit van decadente studenten die al fossiele brandstof brandend in het dagelijks leven, actie voeren tegen beleggingen van universiteiten in fossiele brandstof. Dat beleggen gebeurt volgens mij vooral in Amerika, omdat universiteiten daar op particulier geld draaien. Zodat ze net als milieuclubs als Greenpeace, Wereld Natuur Fonds deels draaien op legaten van oliebaronnen als Rockefeller en Pew Foundation (Sun Oil).

Hoeveel beleggen Nederlandse- op overheidsgeld draaiende- universiteiten nu met belastinggeld?
Michael zoekt dat niet uit: dát zou ik nu juist wél willen weten, niet wat voor verbale lekkage er nu weer optreedt uit de groene pishoek, zoals ‘klimaatverandering is de nieuwe apartheid’, en ‘fossiele brandstofbeleggingen zijn een zeepbel’. Maar toch bedankt Michael, dat je het bestaan van deze linkse mensen en hun gedachtengoed voor de Volkskrantlezers aan de vergetelheid ontrukte, ieder zij haar moment of fame gegund.

Toch betrap ik mezelf op de neiging een abonnement te nemen op de Volkskrant.
Neem bijvoorbeeld de columns van Martin Sommer, iemand die zijn artikelen lijkt te baseren op zelfstandig waarnemen en nadenken in plaats van politiek activisme en taboes die het stellen van de goede vragen belet.

En zo berichtte Sommer op de van ‘groenigheid’overlopende Bilderbergconferentie: de Schaliegas-revolutie is nakende. Zoals we al in de Verenigde Staten zien, waar de gasprijs zo keldert dat ze hun goedkope kolen in Europa tegen dumpprijs afzetten.

Mijn vrouw zei van de week, heb je nou ook al verstand van gas? Nee hoor. Maar het lijkt me niet goed dat in Nederland rondom schaliegas dezelfde religieuze discussie ontstaat als destijds over kernenergie. Het mag niet, punt uit. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks heeft haar banvloek al uitgesproken. Voor de rest koersen we op 16 procent duurzaam in 2020 want dat staat in het regeerakkoord. Maar het is toch niet verboden om na te denken?

Beste Martin Sommer, dan zou ik me toch eens in de klimaat en duurzaamheidslobby verdiepen..
Vraag Michael om hun namen en nummers. En Michael, het lezen van mijn artikel over de Ecologische Voetafdruk behoedde je al eerder voor een beschamend eenzijdig campagnebericht voor het Wereld Natuur Fonds (net als de Telegraaf die wel de campagne overkalkte), door tenminste Jeroen van den Bergh te bellen.

    Dus. ga eens je huiswerk doen, Michael, hup fort. Zoek uit: hoeveel beleggen Nederlandse universiteiten met overheidsgeld, en voor je het weet heb je een journalistiek artikel!