Marco Visscher is één van de weinige freelancers die ooit iets zinnigs gepubliceerd wist te krijgen op milieugebied in de krant voor goedgelovigen, dagblad Trouw. Hij is volger van Climategate.nl en nu hoofdredacteur van ecotijdschrift Ode. Van hem deze gastblog op de dag dat het Wereldbestuurfonds uit Zeist wil dat u ’s avonds een uur lang het licht uit doet ‘voor de aarde’, hun anti-welvaartsideologie verkocht als milieuzorg.

Laat het licht in hemelsnaam aan
Op zaterdagavond gaat om half negen het licht een uur lang uit in honderden miljoenen huishoudens in 152 landen. Met deze actie wil het Wereld Natuur Fonds laten zien dat we ‘zuiniger met onze aarde’ kunnen omgaan. Earth Hour heeft steun van oud-politici als Nelson Mandela en Al Gore tot komiek Stephen Fry, ruimtevaarder André Kuipers, muziekgroep Coldplay en multinationals als Philips en Ikea.
Nu ben ik ook voor een betere wereld met schone energie voor iedereen. Maar deze campagne werkt daar niet bepaald aan mee. Niet zozeer omdat kaarsen, gemaakt van op aardolie gebaseerde paraffine, ook de nodige uitstoot van broeikasgassen hebben. Ook niet omdat de actie wordt afgesloten met tal van openluchtoptredens en lichtshows (echt waar). Ik doe niet mee, omdat het WNF een progressief toekomstbeeld volledig op zijn kop zet. Voor wereldverbeteraars was het ooit gebruikelijk zich in te zetten voor al die honderden miljoenen mensen op deze aardbol waar ze nog wel wat verlichting kunnen gebruiken als de zon eenmaal is ondergegaan; tegenwoordig lijken ze geobsedeerd om een rem te zetten op de verspreiding van moderne verworvenheden.

Elektrische verlichting heeft de wereld immense voorspoed gebracht. We konden ‘s avonds lezen en onszelf bijscholen. Bedrijven, fabrieken en ziekenhuizen konden langer open blijven. Het gevolg: een beter opgeleide, gezondere, meer productieve bevolking met ineens tal van nieuwe mogelijkheden. Het leven werd er leuker van. Bovendien heeft een serie van voortgaande innovaties ertoe geleid dat licht steeds energie-efficiënter én goedkoper is geworden.
Niet dat we daardoor minder licht gingen verbruiken. Onze huizen en kantoren laten we nu gewoon vaker verlicht. Prachtig, nietwaar? Het is onze ultieme ontsnapping aan precies dat meedogenloze natuurlijke ritme van dag en nacht, dat van Afrika letterlijk een donker continent maakt. De anderhalf miljard mensen die van minder dan een euro per dag leven zou ik zo’n ontworsteling van harte gunnen.

    Voor velen van hen is het ieder uur Earth Hour.

Waarom zouden wij onze vooruitgang eigenlijk niet vieren – al was het maar voor een uurtje – en vervolgens eraan werken dat ze ook elders toegang krijgen tot diezelfde mogelijkheden? Zou het niet veel mooier zijn om in de toekomst goedkope energie te verspreiden naar alle uithoeken van de wereld? Als de geschiedenis ons iets leert, is het dat meer energieconsumptie zal leiden tot meer innovaties die energie meer toegankelijk, goedkoper en milieuvriendelijker maakt.
U mag zaterdagavond natuurlijk best een uurtje het licht uitschakelen (tips van het WNF: ‘doe een spelletje bij kaarslicht’, ‘ga slapen’), maar er is geen uit-knop voor de ambities van miljarden mensen die vooruit willen in hun leven. Zij verdienen een sprankje licht.

Marco Visscher is hoofdredacteur van opinietijdschrift Ode.