Het Bayer-bijencomplot bestaat niet

Bij mijn eerdere bijenposting viel de actiegroep Huisvrouwen voor Honingbijen/Beesupport Climategate.nl aan, doordat ik hun complottheorie over Bayerbijen naar het fabelrijk verwees van anti-industriële beweringen. Dit geloven ze:

Het is een bekende tactiek van alle grote agrochemische bedrijven zoals Monsanto, Bayer, Syngenta, Dow, DuPont en BASF om vooral de varroamijt als grote boosdoener aan te wijzen. En ook om iedereen die daar financieel belang bij heeft dit uitvoerig te laten verkondigen.

Tsja, een interessant gezichtspunt zullen we dat noemen.

Bijgeloof en Bayergeloof weerlegd in Journal of Insect Physiology
Een kersverse- zaterdag geaccepteerde- studie met de meeslepende titelInteractive effect of reduced pollen availability and Varroa destructor infestation limits growth and protein content of young honey bees in het Journal of Insect Physiology onderschrijft nog eens wat wij bij Climategate.nl al lang schreven: Varroamijt is 1, minder dracht versterkt de effecten van Varroa. De studie van Van Dooremaalen werd door het voormalige LNV-ministerie gefinancierd. Ook al omgekocht door Bayer.

Hier is de abstract van de experimentele (dus geen modelgeneuzel en Jeroen van der Sluijs-blabla) studie met laboratoriumbijtjes van Coby van Dooremaalen en collegae, inderdaad, de Wageningse bijenexperts die volgens Zembla samenspannen in een kapitalistisch bijenmoordcomplot met Bayerzzzzzzzz:

Varroa destructor in combination with one or more stressors, such as low food availability or chemical exposure, is considered to be one of the main causes for honey bee colony losses. We examined the interactive effect of pollen availability on the protein content and body weight of young bees that emerged with and without V. destructor infestation. With reduced pollen availability, and the coherent reduced nutritional protein, we expected that V. destructor infestation during the pupal stage would have a larger negative effect on bee development than without infestation.

Moreover, when raised with ample pollen available after emergence, infested pupae were expected not to be able to compensate for early losses due to V. destructor.

We found that both V. destructor infestation and reduced pollen availability reduced body weight, abdominal protein level, and increased the head to abdomen protein ratio. The availability of pollen did indeed not result in compensation for reduced mass and protein content caused by V. destructor infestation in young bees after one week of their adult life. Both V. destructor and nutrition are top concerns for those studying honey bee health and this study demonstrates that both have substantial effects on young bees and that ample available pollen cannot compensate for reduced mass and protein content caused by V. destructor parasitism

Minder dracht? Opruimdrift overheid
Omdat Gerda Geranium meteen de gemeente belt over ‘overlast’ wanneer de natuur uitbundig wordt, een linde haar bloesems doet bloeien: takjes op de stoep! blaadjes in de dakgoot! Dat is ‘onveilig’! Ongezond! En dan gaat de zaag er in.

Ook de Gemeente Skarsterlan waar ik woon, heeft een visie op plantengroei die op het etiket van Glorix niet zou misstaan: hygiënisch schoon. Ieder bloempje in ieder hoekje of berm dat het waagt het levenslicht te zien krijgt meteen gemeentebezoek.

Qua bomen lijkt een provinciaal experiment te gelden: ‘Wat gebeurt er als ik Empatec-medewerkers onbeperkt kettingzagen verstrek’. Tel daarbij steriele mest-geinjecteerde biljartlakens Engels raaigras zover het oog strekt die sommigen ‘natuur’durven noemen, en je hoeft geen deskundige te zijn om te zien: das nie goed voor bijen. In al mijn eenvoud concludeer ik dat dan…

Reach, Brusselse bureaulast die bedrijven honderden miljoenen euro’s aan herkeuring kost
Dat vervolgens nog niet alle bestrijdingsmiddelen zijn HERkeurd volgens het 2007 vanuit Brussel opgelegde REACH (10.000 pagina’s bureauwerk, per middel herkeuring is een bedrijf één mensenleven mankracht kwijt, honderden miljoenen euro’s onkosten) wil niet zeggen dat ze nationaal niet gekeurd zijn. Daar ging de bestrijdingsmiddeldiscussie over, en zoals gewoonlijk raken linkse Zembla-journalisten dan het spoor bijster, op hun voet gevolgd door bezorgde Gooise huisvrouwen.

Wij respecteren hun gevoelens.

    Dooremalen, C., Stam, E., Gerritsen, L., Cornelissen, B., van der Steen, J., van Langevelde, F., Blacquière, T., Interactive effect of reduced pollen availability and Varroa destructor infestation limits growth and protein content of young honey bees, Journal of Insect Physiology (2013)