incompetente journalisten als John Geijp kosten de Nederlandse burger miljarden euro's per jaar

De hier reeds besproken kapitaalcowboys van Typhoon Capital, afkomstig van het failliete Econcern en Horizon Solutions in Leiden krijgen van Henk Kamp (VVD) zijn Agentschap.nl de komende jaren 4,2 miljard exploitatiesubsidie voor een windmolenfarm in zee, 50 kilometer boven Schiermonnikoog – Gemini, dat de overheid via Tennet dan ook nog tegen 1,2 miljard euro aansluit op het land. Typhoon nam het project over van het failliete Bard.

De kapitaalcowboys claimen nu de benodigde investeerders te hebben gevonden (naast semi-publieke HVC en Europese Investeringsbank), waarmee de bouw van start zou kunnen/ de subsidie gecasht voor een looptijd van 15 jaar. Eerder leek het dat Typhoon geen bankgaranties kon krijgen ondanks de coulantie van de overheid.

Journalist John Geijp kalkt prognoses Typhoon over
Brenger van het heuglijke nieuws is John Geijp, de ‘redacteur Economie van het Dagblad van het Noorden’ – en daarmee van alle kranten die zijn berichten kopieren. Geijp meldt dat Gemini 700 Megawatt vermogen levert en 785.000 huishoudens in stroom voorziet en ‘500 banen op zee leveren’ . Geijp veert al jubelend van zijn luie redactiestoel en schrijft rechtstreeks over wat één van de Typhoon-Capital Cowboys- Eugene Kops (tevens oprichter bedrijf Horizon Solutions)- hem influisterde in de Eemshaven, inclusief eigen vergissingen. Journalisten kalken standaard de optimistische prognoses van de windustrie over, zoals bij 80 windmolens in Friesland die ’15 procent van de energie leveren.

Hoeveel huishoudens? Typhoon geeft 285.000 huishoudens teveel op
Volgens de website van Typhoon geeft Gemini (John heb je internet in Groningen?) een ‘projected capacity’van 600 Megawatt en voorziet het daarmee 785.000 huishoudens van stroom. John Geijp verschreef zich, overkomt mij ook wel eens. Onvergeeflijk is dat hij niet narekent hoeveel ‘huishoudens’ die molens dan stroom leveren. Ik kom bij correctie- gewoon met simpel middelbare school-rekenwerk dat zelfs John Geijp zou moeten kunnen als hij zijn rekenmachine pakt- op 500.571 huishoudens. Kijkt u maar mee, het is heel simpel.

Welke productiefactor?
Uit METINGEN van windmolens op land in Nederland via KEMA blijkt dat je bij het opgesteld vermogen een productiefactor moet hanteren van 20 procent. Bij offshore ligt de zaak gunstiger want het waait op zee harder, dus een productiefactor van éénderde is mogelijk volgens berekeningen van Fred Kreuger in 2005 van het KIVI in ‘Waar staan we met windenergie’.

    600 Megawatt geeft bij productiefactor 1/3 dus 200 MW= 200 X 24X 365 = 1752000 MWh. Volgens CBS verbruikte het gemiddelde huishouden 3300 kWh stroom per jaar in 2010, dit stijgt jaarlijks met 50 kWh. In 2014 als Gemini wordt gebouwd- zoals journalist John Geijp hoopt- zitten we op 3500 kWh per huishouden, een getal dat je al vaker tegenkomt bij berekeningen van ‘huishoudens’ . Gemini zou dan 500.571 huishoudens van stroom voorzien.

Hoe komt Typhoon Capital dan op die 785.000 huishoudens?
Gewoon, door van een extreem hoge efficiëntie van haar 150 Siemens turbines uit te gaan. Want 785.000 x 3500 = 274 7500 MWh energie die de molens zouden opwekken, dus 314 MW gemiddeld. Typhoon capital spiegelt dus een productiefactor van meer dan 50 procent voor. Ik wed om 100 euro- (=0,0000024 procent van de subsidie die Typhoon krijgt) dat Typhoon géén metingen kan overhandigen waaruit blijkt dat molens die efficientie over een jaar haalden

    Tenzij: Typhoon capital kleinere huishoudens als maat neemt. Met het toenemend aantal alleenstaanden en hun lagere energieverbruik in een zielig kaal appartementje (2200 kWh per jaar) hebben we geen reden te twijfelen aan de integriteit van Typhoon Capital haar prognoses. Ze zijn net als onze Marc Rutte en het verzamelde onbenul der vaderlandse journalistiek gewoon ‘optimistisch’ over windenergie. Als je maar gelóóft dat windmolens op zee zo’n hoog rendement draaien, dan wordt het vanzelf waar en hoef je niets na te rekenen of op rentabiliteit te toetsen. Ook de wikipedia over windenergie-gemaakt door belanghebbenden van ECN deelt dat optimisme.

    Ik geloof wél dat de ‘120 banen voor onderhoud in de Eemshaven’ die Geijp jubelend opgeeft groter uitvallen. Want 65 procent van alle turbines in de Noordzee zijn gefundeerd op monopiles, die door trilling snel vermoeien en los raken zoals voor de kust van Egmond al gebeurt. Ook was bij windpark Amalia voor de kust van Egmond na 3 jaar al een kwart van de turbines toe aan vervanging. Leermomentje.

Punt van informatie: 200 Megawatt geleverd vermogen tegen 4,2 miljard euro subsidie is 1/10de van het vermogen dat een gascentrale levert ZONDER subsidie. En Nederland heeft al overcapaciteit in stroomproductie. Maar met Gemini op zee koelen we tenminste het klimaat af – als we onze overheid en haar klimaatbeleid mogen geloven- en dat is hard nodig zie ik terwijl de sneeuw hier uit de lucht valt.