Bos: De belangrijkste niet-fossiele brandstof in de EU dankzij klimaatbeleid

In januari melden wij al hoe het Kabinet Rutte 2 (VVD!!!) via Agentschap.nl de bijstook van Amerikaans bos (Georgia) in Nederlandse kolencentrales subsidieert met miljarden euro’s via de ‘Green Deal’. De Volkskrant meldt nu dat ook Delta in dit prijzenfestijn wil meedelen, om ook bos te verbranden in haar kolencentrale. Voor het klimaat!

De Nederlandse praktijk is regel in Europa
. De Economist meldt nu dat hout dankzij alle klimaatsubsidies in de Europese Unie de grootste niet-fossiele energiebron is geworden. Ook in ‘duurzaam’Duitsland dat 38 procent van haar niet-fossiele energie haalt uit de gesubsidieerde verbranding van bos. In Groot Brittanie lopen de subsidies voor het bijstoken van bos in kolencentrales op tot 45 pond per MWh, wat één centrale een gesubsidieerde winst geeft van een half miljard pond.


Bos verbranden snelste manier om papieren klimaatdoelen te halen
Amsterdam werd de thuisbasis van een in alle haast opgetuigde beurs voor houtpellets, dankzij alle vrijkomende klimaatsubsidies-bedoeld om voor 2020 de Europese klimaatdoelen te halen. Die pellets kunnen uitbaters van kolencentrales eenvoudig bijstoken (onze regering wil naar 15 procent) zonder majeure aanpassingen, en de overheid kan zo grote volumes papieren klimaatdoel in één keer halen. Ons land haalt de 16 procent duurzaam enkel door nutsbedrijven te trakteren die bos bij stoken.

Met zo’n incentive- klimaatwaanzinnig geworden regeringen die belastinggeld bijstoken- is het hout niet meer aan te slepen. De verwachting is dat Europa in 2020 tussen 20 en 30 miljoen ton bos zal verbranden om haar klimaatbeleid te voldoen. Het moet nu uit Canada en De Verenigde Staten worden aangesleept en prijzen van hout gaan door het plafond, meldt de Economist:

Europe does not produce enough timber to meet that extra demand. So a hefty chunk of it will come from imports. Imports of wood pellets into the EU rose by 50% in 2010 alone and global trade in them (influenced by Chinese as well as EU demand) could rise five- or sixfold from 10m-12m tonnes a year to 60m tonnes by 2020, reckons the European Pellet Council. Much of that will come from a new wood-exporting business that is booming in western Canada and the American south. Gordon Murray, executive director of the Wood Pellet Association of Canada, calls it “an industry invented from nothing”.

Het lullige is dat CO2-emissies op kortere en langere termijn door deze bosbijstook de pan uit rijzen.
Want de verbranding van hout geeft in het begin 79 procent meer CO2-emissies dan de smerigste kolen (mede door landconversie), en de mate waarin bos verbranden klimaatneutraal zou zijn hangt af van de houtsoort en groeisnelheid van de nieuwe bomen.

Tim Searchinger of Princeton University calculates that if whole trees are used to produce energy, as they sometimes are, they increase carbon emissions compared with coal (the dirtiest fuel) by 79% over 20 years and 49% over 40 years; there is no carbon reduction until 100 years have passed, when the replacement trees have grown up.

Volgens mij klopt die bewering- hoewel afkomstig van Princeton- niet helemaal, want de aanname is hier dat je bomen 100 jaar oud moet laten worden terwijl oudjes minder CO2 opnemen, maar toch….

Neanderthalers hadden al biobased economy
Wanneer je houtverbranding innovatie wilt noemen in de ‘biobased economy’- onze regering en Agentschap.nl doen dat- dan waren de Neanderthalers 200.000 jaar geleden mooi innovatief bezig en klimaatvriendelijk bezig: wat zeg ik, al die ijstijden en afkoeling van het klimaat werden veroorzaakt door.. nou ja, ik hoef niet verder te benadrukken dat wij in de meest absurde periode van de moderne geschiedenis leven sinds de 2de Wereld Oorlog.