UAH satellietmetingen: een warm plateautje met maart 2013 een anomalie van 0,18 graden boven gemiddelde sinds 1979

Ook de mainstream-media als Der Spiegel pakken uit met het debat van wetenschappers in Nature Geoscience ‘Test of a decadal Climate Forecast‘over de ‘afremming’van opwarming: de opwarming blijft achter bij de meer alarmerende prognoses.

Goed nieuws: de natuur haalt de klimaatdoelen voor ons
Het VN-klimaatpanel IPCC geeft door de onzekerheid over temperatuurprognoses en oorzaken traditioneel een grote bandbreedte van opwarming met een beste schatting van 3 graden bij een verdubbeling van CO2. Het politieke doel is de ‘2-gradengrens’. Maar zoals ook al uit het komende AR5 rapport van het IPCC blijkt kan het IPCC die 3 graden als beste schatting op basis van nieuwe studies niet meer hard maken.

We zakken nu- op basis van nieuwer onderzoek- onder de 2 graden-grens als meer waarschijnlijke uitkomst. Dat betekent dat we zonder klimaatbeleid al de politieke klimaatdoelen halen, én natuurlijk dat alle geclaimde zekerheid over ‘catastrofale opwarming’ slechts ingenomen dient te worden met een stevige zak zout.

Het is niet toevallig dat de wetenschapsjournalist van Der Spiegel een geoloog is. Die kijken altijd naar langere termijn en schrijven meer realistisch dan de alfamensjes die doorgaans journalist zijn en hun blad moeten verkopen.