httpv://youtu.be/M_sPJe3hw7M

Ik wil deze zomer naar IJsland, onder andere om de onderzoeksjournalist Magnus Gudmundsson te ontmoeten, die in bovenstaand filmpje de tactieken van NGO’s toelicht. Hij toonde in bekroonde films als Survival in the High North en opvolger Reclaiming Paradise hoe NGO’s als Greenpeace (Firma Angst BV) lokale jagers- en vissersgemeenschappen verwoesten met hun – meestal op waarheidsfabricage- gebaseerde campagnes.

‘De bedreigde en leeggeviste Noordzee’.
Een beetje zoals nu weer gebeurt via hun door de Postcodeloterij gefinancierde ‘Oceanen’-campagne (3,5 miljoen extra cadeau) met hun Natuurplan Noordzee (met WNF) om 30 procent van de Noordzee visserijloos te maken.

Waarbij ze via een alarmistische en beperkte selectie van wetenschap (meestal de fabricaties van Daniel Pauly) een staat van angst creëren, breed gesteund door de cheerleaders van de meanstream-journalistiek. De reden van Greenpeace daarvoor is meer zakelijk dan politiek. De clubs moeten steeds nieuwe ‘scares’ in de lucht houden om hun gegroeide personeelsbestand te kunnen betalen, zo is ook Gudmundsson zijn stelling.

Mythbuster Ray Hilborn ontkracht de fabricages
Dat je Greenpeace kunt betrappen op onnodige handel in angst, het is niet zo moeilijk. De door mij gewaardeerde en vaak aangehaalde (want datagedreven) visserijbioloog Ray Hilborn heeft op zijn blog nu enkele Greenpeace-mythes ontkracht, die Greenpeace (en Esther Ouwehand) op hun beurt weer ontlenen aan Daniel ‘Fishing down the Foodweb’ Pauly, en studies die de Pew Foundation financiert over ‘de zee is leeg in 2048’.

Myths
Fisheries science has been the unfortunate victim of a number of myths that have become widely accepted but are patently untrue. These myths include

we are fishing down food chains
all large fish in the oceans are depleted by 90%
most of the worlds fisheries are overfished
all fish stocks will be collapsed by 2048
the “Ocean Health Index” assertion that France and Spain have the best managed fisheries in the world

Hilborn fileert ze, en wie enig historisch besef van visserijbeleid heeft weet dat met name de bewering over Spanje een lachertje is. Ieder visserijbeleid ontbreekt daar, wat genoeg zegt over de indicator: tenzij géén beleid beter is dan wél, wat bij de overheid goed mogelijk is.

Gudmundsson slachtoffer van Greenpeace-tactieken
Gudmundsson werd met allerlei rechtszaken door Greenpeace aangevallen om hem financieel uit te kleden en om filmvertoning te voorkomen. Hij werd door Greenpeace geschaduwd. Hij won uiteindelijk, maar omdat hij Greenpeace op één zijdetail niet van repliek kon dienen ging ook de mythe de wereld in dat zijn bewijs niet deugdelijk was. De wijze waarop Greenpeace zaken voert is dat ze wel 20 of 30 punten aanvoeren, altijd wel met één daarvan half raak schieten en vervolgens roepen dat ze gewonnen hebben. Deden ze ook bij Dupan, ze doen het bij Natura 2000.

Normale natuurbeschermers doen er goed aan zich van deze dubieuze entiteit te distantiëren. Er zijn zoveel betere natuurverenigingen, maar zodra geld de hoofdrol gaat spelen (Greenpeace heeft omzet kwart miljard euro) gaan ze allemaal nat.