Gifbelt met monnikskap

Greenpeace- firma Angst BV met omzet van een kwart miljard euro per jaar- heeft ecologische smetvrees als bestaansrecht. Zij streeft letterlijk naar- het staat écht op hun website bij donateurswerving: “Een schone aarde, help ons dat doel te bereiken.” Ook kunt u na uw dood een ‘schone aarde’ nalaten door uw erfenis aan Greenpeace over te maken. En zelfs de cookies op de website van Greenpeace hebben reinigende eigenschappen:

“Cookies kunnen zo gebruikt worden dat ze je privacy aantasten. Dat geldt niet voor de onze: die maken het je juist makkelijker om in actie te komen voor een schone en groene aarde. Dus kom in actie en zeg JA tegen onze cookies.”

Hier pauzeren we even bij zoveel jeugdige opwinding.

Uw tuin, één grote gifbelt
Vraag mij niet hoe Greenpeace de combinatie schoon en groen in deze aardse modderpoel wil bereiken vol spuwende vulkanen, waar planten gigatonnen stoffen uitstoten – 30000 varianten- in de meest giftige combinaties. Ik woon naast een gifbelt, de tuin. Zie maar in deze top tien van giftige planten in uw tuin, van De Kruidhof.

Waaronder het algemene onkruid doornappel (Datura stramonium) waarmee Voodoo-priesters op Haïti schijndood opwekken zoals stadsecoloog Jean Marie Pelt vertelt in het fantastische ‘De Geheimtaal van de Natuur’. Drie besjes van de klimop (Hedera ibernica) achter huis doen u ademhappend ineenzijgen en zelfs een onschuldig ogend polletje boterbloemen (Ranunculus acris) legt al een koe om.

Met besjes van de klimop houdt uw adem op


Mijn tuin is een gifbelt, met onder andere Taxus baccata met cyanide in de takken , voorgeschreven aan biologisch dynamische zelfmoordenaars die het verantwoorde leven niet meer zien zitten. Monnikskap (Aconitum napellus) -zie op de foto- met grote hoeveelheden atropine, dat het zenuwstelsel aantast. Voor de liefhebbers van een hallucinatie, de grens tussen een lekkere trip en RIP is dun. Vingerhoedskruid, lelietjes van dalen, het is rotspul.

Met 50 milligram cytisine uit de Gouden Regen van mijn buurman kan ik direct dit aardse tranendal verlaten, maar dan mis je het voorjaar. Stuk voor stuk alkaloïden die al in kleine doses giftig zijn en de plantenwereld maakt er megatonnen van. Geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor tegels.

Hoe krijgt Greenpeace zo’n planeet schoon, behalve door alle plantenleven met Round-up te bewerken? Laat staan groen én schoon. Het woord ‘groen’ is al aan inflatie ten onder gegaan- zie Dagblad Trouw- maar blijkbaar heb je dus ook schoon en schoon. Onze Postcodeloterij had al meer dan 40 miljoen euro aan blanco cheques over voor deze club. Schoon genoeg, zou je zeggen.