Prijswinnende pseudowetenschap

Om de wetenschappelijke onfeilbaarheid van boerenlogica te illustreren, neem ik u mee naar de supermarkt, Appie Heijn om precies te zijn. Eén blik op de koeling met daarin de vis, maakt u geschikt om een- in media en politiek- toonaangevende mariene wetenschapper naar het grof vuil te dirigeren van pseudowetenschap.

Ookal publiceert hij regelmatig in Science en Nature vanwege de politieke juistheid van zijn beweringen, volgens het museale standpunt dat de mens de aarde verpest. Hij komt ook voor in het boek dat ik nu schrijf, waarover later meer.

Ruggengraat Pauly: vis hoger in voedselweb is meer waard
Zijn naam is Daniel Pauly, bedenker van het ‘Fishing Down the Foodweb’- concept, dat hem academische sterstatus opleverde, invloed op mariene conventies van de Verenigde Naties en in 2008 een eredoctoraat aan Wageningen Universiteit. De centrale gedachte van Pauly’s concept, ruggengraat van zijn carrière luidt dat vissers eerst de meest waardevolle vissen uit zee weg vissen, de grote roofvissen.

Vervolgens zouden ze steeds lager in het voedselweb gaan vissen, tot enkel kwallen zouden overblijven. Pauly wordt het meest door journalisten geciteerd omdat hij continue roept dat de zee leeg raakt, ook nadat zijn eredoctoraat in handen was. Wie iets engs roept krijgt bij media de aandacht, en dus ook het geld.

Welke vis op welke plaats in het voedselweb is het duurste?
We stappen naar het schap, en kopen 150 gram Noordzee-garnalen. Die zijn duur, 4 en een halve euro. Even duur als een MSC-kabeljauw van 420 gram uit die zelfde Noordzee. Een kabeljauw vreet zich in de Noordzee vol met…..garnalen. Vang een kabeljauw of wijting op de kust en zijn bek puilt er nog van uit. Op welke plaats in het voedselweb rangschikken wij die kabeljauw dus? Deze grote roofvis zit hóger dan de garnaal, niet op de plaats die je conform Pauly-logica zou verwachten.

Maar de garnaal is bijna drie maal zoveel waard, 3 keer zo duur in het schap, en gaat nu voor 7,50 per kilo over de afslag (inderdaad wordt u zwaar genaaid door de super), kabeljauw komt iets boven de 2 euro.

Dos Winkelen in de wetenschap voor mariene reservatenlobby
Wanneer wij zouden gaan Dos Winkelen in de Appie Heijn, en Pauly geloofden moest de kabeljauw 3 maal duurder zijn dan de garnaal. Zo zijn ook kreeften- voedsel voor de kabeljauw, een veelvoud duurder, gamba’s en onderhand moet u zich toch afvragen: wat heeft zo’n Pauly in Science nog te zoeken, als de ruggengraat van zijn redenering niet opgaat, afgezien bij een dure blauwvintonijn in de sushi.

Pauly is de enige mariene wetenschapper die de Partij voor de Dieren kent, en de enige die als basis dient van Dos Winkel zijn angstgegner ‘Sea the Truth’: bedoeld om vishufters die ons voedsel verzorgen uit de vaart te halen, voor de vestiging van ‘mariene reservaten’.

Mensloze zandakkers onder water, zodat we onze vis niet uit eigen Noordzee mogen halen maar moeten importeren uit Vietnam, waarbij het Ministerie van Buitenlandse zaken via CIBI subsidies verstrekt om deze Vietcong-kweekvis zo goedkoop mogelijk in Nederland te kunnen dumpen: ontwikkelingshulp, met ASC-keurmerk van antivisserijlobbyclub Stichting de Noordzee.

    O how I love this country.

En ja, natuurlijk is ook de theoretische uitwerking van Pauly’s concept al ten grave gedragen door serieuze visserijbiologen. Die vanuit boerenlogica en praktijk begonnen, en met krachtig rekenwerk eindigden. Dus als boerenlogicus mag u concluderen dat u ook wetenschappelijk aan de goede kant staat.