Het kan haast niet gekker: op de dag dat Nederland besluit helemaal voor duurzaam (vreemd synoniem voor “op faillissementskoers”) te gaan, bereiken ons uit Brussel heugelijke berichten! De vlag kan uit! D-Day is here:

Europe’s heads of State and government want to promote shale gas and to reduce energy prices. They would rather promote competition than stop global warming.

Meer is er eigenlijk niet te zeggen. Beter kun je het niet samenvatten. Een waterscheiding! Trendbreuk. Conie Hedegaard gedegradeerd tot hopeloze post hoc zeurkous.

Ik ga het allemaal niet herkauwen, dus hier de bronnen:

Nu is het afwachten welk Nederlands nieuwsmedium het oppikt. Trouw zal het niet zijn want dit voorheen Christelijke dagblad heeft haar ziel aan de milieuduivel verkocht. De Telegraaf misschien? Het zal echt tot hilarische discussies leiden omdat het precies samenvalt met de koudste 23 mei sinds het begin van de metingen (of het record echt gebroken wordt weten we rond 19 uur) en met de puur Nederlandse aankondiging dat de SER helemaal voor duurzaam en CO2 neutraal gaat. Nu ken ik de nieuwe voorzitter van de SER via-via persoonlijk – hij mocht ook aanzitten op de Kroning van WA – maar me dunkt dat we zijn eerste wapenfeit al over een week zullen zien als de flater van de eeuw! Vooral benieuwd hoe Rutte en Kamp op persvragen gaan reageren!

Voor wie nog droomde dat de Duitse Energiewende een succes is de volgende quote uit het artikel van Der Tagesspiegel:

The costs of climate protection, however, Oettinger does want to contain. Later this year, his agency will propose a claw back of subsidies for solar and wind power. “We cannot expand renewable energy sources at any price forever,” said his party colleague Reul.

Claw-back. Schitterend woord! Eens kijken wat er in het Duitse origineel staat:

Die Kosten des Klimaschutzes will Oettinger dennoch eindämmen. Noch dieses Jahr wird seine Behörde eine Rückführung der Subventionen für Solar- und Windkraft vorschlagen. „Wir können nicht erneuerbare Energien um jeden Preis immer weiter ausbauen“, sagte sein Parteifreund Reul. Zugleich solle vermieden werden, dass neue Kraftwerke Beihilfen erhalten. Um Engpässe zu beseitigen, favorisiert die EU-Kommission nach Angaben aus Oettingers Umfeld Lieferverträge mit Nachbarn: „In Baden- Württemberg sollte man lieber mit Österreich und Frankreich reden, statt neue Gaskraftwerke zu bauen.“

Rückführung. Beetje saai woord. Als de Romeinse overheid geld nodig had pasten ze gewoon het “decimeren” toe: het beslagleggen op 90% van het vermogen van schatrijke Romeinen meestal met een gedwongen zelfmoord voor de oligarch. Dat moeten we anno nu niet miemelen als Berlijn contractbreuk gaat plegen en de duurzame roofkapitalisten hun geld weer gaat afpakken. Duurzaam is namelijk niet alleen synoniem met “op faillissementskoers” maar ook met “asociaal”. Het is de ultieme vorm van zelfverrijking over de rug van de argeloze burger en vooral van de arme mensen in de wereld die we hun recht op hun CO2 uitstoot (lees: welvaart) ontzeggen. Dus moedig ik de Duitse regering bij deze aan tot zeer onbehoorlijk bestuur: gewoon terugpakken dat geld!

Nederland natuurlijk in verbijstering achterlatend. Ons kikkerlandje van de handelaren en dominees. Waarom wij het niet snappen? Juist omdat wij een derde categorie in onze ziel missen: die van producent! We zien dat de schaliegasrevolutie in Amerika vooral een echte producentenrevolutie is. Een gebied waarop Europa dreigde te verarmen omdat producenten nu eenmaal goedkope energie nodig hebben. Lees ff mee op Euractiv:

In a press briefing last week, officials from the European Commission’s energy directorate handed out briefing papers with a series of talking-point headlines such as ‘EU gas prices among the highest in the world’, ‘EU electricity prices have risen much more than in the US’ and ‘More than 200,000 [aluminium-based] jobs are in danger of disappearing’. These dovetail with a ‘re-industrialisation’ agenda articulated in the past months by Energy Commissioner Günther Oettinger. His agenda aims at a goal of a 20% industrial contribution to Europe’s gross domestic product by 2020. This share sank to 18% in 2010 from around 22% in 2000, Oettinger contended.

Re-industrialisation. Herindustrialisatie! Ga er maar aanstaan. Hoe ver zijn we dan af van Maurice Strong met zijn:

“Isn’t the only hope for the planet that the industrialized civilizations collapse? Isn’t it our responsibility to bring that about?” – Maurice Strong, Chairman 1992 Rio Conference and founder of the UN Environment Programme (a.k.a. “Agenda 21″).

Of van de “geplande recessie” die enkele jaren geleden nog hip was. Nog kort geleden hoorde je enthousiaste geluiden op de radio dat we dankzij de recessie goed op koers liggen om onze klimaatdoelen te halen.

En daarom zeg ik: de muur is gevallen! De EUSSR is niet meer. En wat mij betreft is het een teken van beschaving dat we voor Bruntland, Hedegaard en andere klimaattirannen geen Neurenberg-proces nodig hebben. Laat ze lekker in vergetelheid raken zoals Norbert Röttgen, de milieuminister en CDU-kroonprins die van Merkel de bons kreeg, wat eigenlijk het proces inluidde wat gisteren de bekroning kreeg. Of nog erger: zoals de Britse klimaatpaus Chris Huhn die na een akkefietje over  een snelheidsovertreding ergens ligt te verstoffen. Nu alleen in Nederland nog even Jaqueline Cramer, Pier Vellinga en onze duurzame koningin Marjan Minnesma nog even hun funding afpakken. Want het is altijd follow the money. En dus is ook het lot van de klimaatwetenschap as we know it bezegeld.

Yihaaaaaaaaaaaaaaaa!