Wat ik hier nu al 2 jaar schrijf, net nog in de blog waarin ik klimaat en fosfaat de schuld gaf, en wat uit alle studies blijkt die zich op gegevens baseren in plaats van academische modes: het is wéér bevestigd in het Journal of Sea Research afgelopen maand.

Scholbox mislukt, leve de Scholbox
Marine Protected Area (MPA) de Scholbox die in 1995 met medewerking van de visserij werd in gesteld in de Noordzeekustzone- sluiting van de 12-mijlszone voor kotters boven 300 pk- mislukte door achteruitgang van voedingsstoffen als fosfaat en dalende primaire productie en ook kunnen klimaateffecten meespelen. Terwijl de visserijdruk met 90 procent daalde, al nam de inspanning van kleinere kotters toe.

It is concluded that the observed changes are most likely related to changes in the North Sea ecosystem, which may be related to changes in eutrophication and temperature. It is less likely that they are related to the change in fishing.

Zijn Imares-onderzoekers nu wetenschapper of politicus, of allebei?
Paddy Walker van de Waddenvereniging moffelde die ‘eutrophication’ volledig weg met Ingrid Tulp in ecologenblad de Levende Natuur in mei 2012, terwijl ze over exact de zelfde trends praten als verminderde groei van platvis. Tulp werkte ook mee aan deze Journal of Sea Research-studie, dus bedreef zij een grove wetenschappelijke fout in mijn ecologenkrantje: guilty by omission. Bij Walker kun je niet anders verwachten, dat is gewoon een intellectueel oneerlijk milieuhuppelmeisje. Maar Tulp gaat door voor wetenschapper.

Zodra de lobbyist voor gesloten visgebieden via Natura 2000 Han Lindeboom van Imares onze Adriaan Rijnsdorp niet op de vingers kijkt, blijkt hij gewoon wel te kunnen zeggen hoe het zit. Wat tragisch, om als wetenschapper zo te moeten leven. Adriaan wanneer kan je met pensioen? Niettemin moet volgens VIBEG/Natura 2000 de visserij 25 procent van haar visgebied inleveren, vanwege biologische trends die dus door klimaat en fosfaat zijn veroorzaakt.

Mij dunkt kan de visserij voor onderzoek voortaan beter naar het ILVO. Daar werken wél integere onderzoekers. Imares lijkt mij de Buckler van de Nederecologie, zeker nu Nathalie Steijns, afkomstig van mariene goedgedragsmonopolist MSC hoofd visserij is geworden.