Laten wij hier op Climategate ons medeleven betuigen met het Tropeninstituut. Het moet haar bibliotheek sluiten, en haar eeuwenoude boekencollectie ontmantelen meldt de Volkskrant, omdat deze PvdA-regering liever 3,2 miljard euro subsidies per jaar weggeeft aan de windustrie-lobby dan cultureel erfgoed.

Buitenlandse Zaken kan beter bezuinigen op glossy eigengeilerij Buitenlandse Zaken is de wegbezuiniger van het Tropeninstituut. Het geeft liever subsidie aan NGO’s als IUCN (8-10 miljoen euro per jaar, ’s werelds grootste financier is NL), subsidie voor import van Vietnamese kweekvis en zelfs Milieudefensie dan aan erfgoed.

Subsidies voor Vietnam aan de Noordzee, powered by Buitenlandse Zaken
Zoals subsidie aan Niet Gekozen Organisaties (NGO’s) als Stichting de Noordzee en het Wereld Natuur Fonds in Vietnam, die met BUZA-subsidies een ASC-keurmerk opzetten en verlengstukje van de overheid spelen in andermans achtertuin, in dit geval van de Vietcong.

Zodat ze Vietcong-kweekvis hier met BuZA-subsidies op de markt dumpen en zo de Noordzeevis van de markt drukken. Blijkbaar heeft Vietnam ook een Noordzee, dat daar een Stichting de Noordzee nodig. Ik zwets niet, deed ik dat maar, je kunt het halve verhaal lezen in One World van deze maand.

Nee, ‘de toon’ van dit stukje, daar komt het niet meer goed mee.
De overheid bezuinigt dus niet, ze geeft steeds meer uit aan de verkeerde dingen, met de reeds 18 miljard euro kostende ‘ strijd tegen klimaatverandering’als meest absurde geldversnipperaar sinds het ontstaan van de constitutionele monarchie. Ik lever die context nog maar even, de Volkskrant-journalist wilde waarschijnlijk tegen de VVD campagnejournalistieken. Hier een koekje van eigen PvdA-deeg, alle ambtenaren zijn namelijk PvdA of erger, en journalisten zijn net ambtenaren.


De ondraaglijke lichtheid van Tropeninstituut-‘wetenschappers’
Nu kwam ik niet dagelijks in het Tropeninstituut en het museum. De keer dat ik een expositie bezocht over ‘het Kwaad’kreeg ik plaatsvervangende schaamte voor de samenstellers en hun innerlijke leegte. Vanwege de ondraaglijk postmoderne lichtheid waarmee zij dit belangrijke thema behandelden, en hun enorme collectie misbruikten van demonenmaskers en al het moois dat wij in koloniale tijden plunderden uit onze wingewesten, de Gordel van Smaragd.

Het kwaad, duivels, demonen, sadisme, bij de expositie waren het allemaal ‘grappige snuisterijtjes’en culturele eigenaardigheidjes huppeldehuppel deconstructie. Terwijl zelfs de aanwézigheid en herkomst van de tentoon gestelde attributen al schreeuwde om een iets dieper begrip van de zaak.

Dan maak je mij acuut voorstander voor sluiting van alle sociale huppelfaculteiten van antropologie, genderstudies en vergelijkbare sociale rancunewetenschappen, sociale psychologie: de Klassieke Leuterkunde-faculteiten en Boerenwijsheidsbegeerte waar men de biologische basis van menselijk gedrag blijft ontkennen, waar ‘wetenschap’ er uit bestaat om eenvoudige waarheden zo academisch mogelijk te verhullen, al naar gelang de heersende politieke mode.

Juist eeuwenoude collecties, het geheugen kunnen die intellectuele leegte en postmoderne mode ter sociale academie corrigeren. Uiteindelijk is sociale wetenschap ook maar de voortzetting van biologie met andere middelen. Juist in de continuïteit van menselijke eigenaardigheden kun je die natuurlijke basis van menselijk gedrag bevestigen. Omdat één van de hardnekkige constanten bij mensen is om deze te ontkennen en zichzelf te foppen. Dat is heel menselijk, dat doet hij van nature: alsof het genetisch is bepaald, net als het ‘geneigd zijn tot alle kwaad’.