Ik schreef op Climategate.nl al herhaaldelijk over de door Jeroen van der Sluijs en Zembla- geïnstigeerde hysterie over stervende bijen door bestrijdingsmiddelen- neo-nicotinoiden. Wageningse bijenonderzoeker Tjeerd Blacquiere en collegae zouden samenspannen met Bayer, fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen die ooit een onderzoeksbijdrage leverde aan Bijen@wur.
Het door de overheidsbureaucratie gefinancierde Pesticide Action Network ging ook al in die riedel mee om een Wageningse hoogleraar verdacht te maken, terwijl wetenschap om BEWIJS draait: de riedel ‘wie betaalt, wie bepaalt’is te simpel en onderzoeksvrijheid is de regel. Juist door de overheid gefinancierd beleidsadviesonderzoek zoals van Imares is tenenkrullend van wetenschappelijke kwaliteit.
Bijenbioloog lastig gevallen dankzij medialaster Zembla
De bijenonderzoekers zouden de rol van neo-nicotinoiden onder het tapijt vegen, en de hoofdoorzaken varroamijt en verminderde beschikbaarheid van dracht alle aandacht geven. (wat volkomen terecht is gezien het bewijs)Wageningse bijenonderzoeker Tjeerd Blacquiere wordt sindsdien in de supermarkt lastig gevallen door mensen, die roepen dat hij met Bayer zou samenspannen. Ook al heeft de bijenbioloog de wetenschap aan zijn kant.
Ook Britten bevestigen: Neo-nicotinoiden marginale oorzaak in het veld
Want ook een Britse review van de Defra bevestigt wat wij al schreven: bij normaal gebruik van neo-nicotinoiden vormen zij een marginaal risico, en studies die wel een verband toonden kwamen in het lab met onrealistisch hoge doses aanzetten, die nergens worden aangetroffen in het veld.
Het napraatcircuit dendert door
Niet alleen Volkskrantcolumnistes schrijven over de Bayerbij, ook ecologen als Elias Udo de Haes gaan in Bionieuws vrolijk mee in het napraat-circuit: zolang het maar in de standaardriedel van ‘natuurzuiverheid versus vieze chemie’ past, zijn ecologen niet te beroerd zo maar domweg wat over te schrijven/na te roepen. Zie milieuhuppelmeisje Louise Vet (directrice NIOO en KNAW-lid) met haar ‘weg met de boomkor’en ‘subsidies op fossiele brandstoffen’. Bij intelligente mensen is dat onvergeeflijk. Bij linkse journalisten (pleonasme) kun je nog over je hart strijken: vergeef hen Heer want zij weten niet wat zij doen.
Blacquiere reageerde nog in Bionieuws over de kloof tussen ‘maatschappelijke werkelijkheid’en de stand van wetenschap: die bevestigt dat neo-nicotinoiden een marginale oorzaak zijn. Maar het helpt niet meer, de napraat-trein dendert verder en heeft zijn eigen werkelijkheid gemaakt.
-
Zo lijkt het onderzoeksproject van Jeroen van der Sluijs toch bijzonder geslaagd: tonen hoe je via mediamanipulatie de risicoperceptie bij Jan Publiek kunt verwringen, zodat de besluitvorming op gronden plaatsvindt die geen verband houden met de stand van wetenschap. Eigenlijk leunt het gros van het reeds 32 miljard euro per jaar kostende milieubeleid op verwrongen risicoperceptie, maar dat terzijde.
Laten we de Britse studie nog even aanhalen, die de kérn weergeeft waar alles om draait:
A concentration of 1-5 µg/l of neonicotinoid in nectar appears to be the threshold below
which an effect tends not to be observed [9] and most residue measurements in the
nectar and pollen of treated crops are normally at or below this level [4,6,7,10,11]. In
addition, examination of bee foraging shows that they tend not to feed exclusively on
treated crops [7], thus diluting any effects of neonicotinoids. Consequently, the
evidence of effects of neonicotinoids on bees come from studies [1-3] in which doses
were likely to have been at least 2-10 times above this threshold.
Het kenmerk van een insecticide is dat een insect er aan dood gaat.
Giftigheid zit in de dosis, en daar draait de hele paniek om rond Imidacloprid en de Bayerbijen. Begin deze maand verscheen uit de groep van Jeroen van der Sluijs, Tessa van Dijk en Marja van Staalduinen in Plos One een nieuwe studie die claimt:
Our regression analysis showed a significant negative relationship (P<0.001) between macro-invertebrate abundance and imidacloprid concentration for all species pooled.
Wat deden ze om dit te achterhalen? Statistische innovatie
Nogmaals, giftigheid zit in de dosis. Wanneer je een bestrijdingsmiddel wilt verbinden met de abundantie van ongewervelden, moet je dus aantonen dat OP de meetlocatie de concentratie van een middel zo hoog is, dat deze toxische verschijnselen geeft. Maar dat doen ze niet: ze pikken van 1998, en van 2003-2009 data van waterkwaliteit en Imidacloprid uit een wateratlas.
Daarvan kennen ze de exacte locatie niet, maar dat schijnt niet belangrijk te zijn, want ze kunnen verspreidingsgegevens van een kilometer afstand én soms maanden tijdverschil in abundantiemetingen van ongewervelden statistisch aan die concentraties vastknopen.
The locations of the measurements of the imidacloprid concentrations and those of the samples of aquatic macro-invertebrates were mostly different. Chemical and biological samples were situated at various distances from each other. The same is true for the dates on which the measurements and samples were taken. (!!!) To be able to investigate the relationship between imidacloprid concentration and species abundance, we paired the two datasets by making a selection based on a limited distance between the measurement location and sampling location and a small difference in dates between the measurement and sampling.
Je kunt dan de vraag stellen: hoe robuust is dit werk dan nog? Is dit een ‘veldstudie’die geen veldstudie is, om het gebrek aan veldstudies te vullen? Of is deze paper vooral bedoeld om het stapeltje academische aanklachten te doen groeien, vergelijkbaar met de opgeblazen rampen rond ‘oceaanverzuring’: onrealistische labproeven die een stressreactie op plotse stresspulsen meten, in plaats van een realistische veldsimulatie.
Jeroen, kun je dat uitleggen?
NGO-horzels vermorzelen
Waarom blijven bedrijven toch aan de zijlijn staan -bang voor imagoschade- terwijl zij om niet voor honderden miljoenen euro’s worden gedupeerd dankzij NGO-geinstigeerde medialaster en elkaar napratende linkse academici. Kom op: Ik snap niet dat er geen bedrijven zijn die mee willen helpen die NGO-horzels te vermorzelen. Ik ben nu in het visserij-natuurdossier 2 jaar bezig en kan zeggen dat we aardige vorderingen maken, gezien het feit dat we vanaf NUL begonnen omdat visserijbestuurders het dossier uit onbegrip en angst voor NGO’s verwaarloosden.
Waarom bang zijn voor één procederende Swarowskykijker met een oehoenestkapsel? (Lenze Hofstee) Quasi-underdogs die zogenaamd de moraal in pacht hebben, en een valse tegenstelling economie-ecologie in stand houden vanuit een achterhaald natuurbeeld waar de mens indringer heet, waar alles dat mensen maken ‘kunstmatig’heet, ‘onzuiver’: dat is geen biologie maar ideologie, persistente bestrijdingsmiddelen uitgezonderd natuurlijk.
Het braaf polderen en maatschappelijk geaccepteerd doorleuteren met mensen die
a. maatschappelijk gezien bij juiste informatievoorziening een absolute minderheid vertolken
b. je langzaam doodknuffelen
…is onvoldoende om pathologische leugenaars-jagers op fondsen en overheidsmacht- van repliek te dienen. Ik ben meer van de totale oorlog, vernichtung op alle fronten en in alle genres van blog tot ABN-burgerproza. Wat ik hier op Climategate.nl doe is natuurlijk ook maar een genre. In deze economische tijden heeft dat toch een zekere urgentie. Hier in Friesland valt al vast het één na het andere bedrijf om, en overregulering door de overheid met lastenverzwaring (energiekosten exloderen door ‘klimaatbeleid’) speelt daarbij een substantiële rol, naast de plaag van prestige-geile linkse plezierpolitici als Hans Konst. Willen we een tweede wereldland worden?
Goed artikel: 4 sterren. De waarheid moet boven komen.
In Tros Nieuwsshow van 11 mei 2013 vertelt Henk Zoetmulder (ervaren bijenhouder) niet geheel tot tevredenheid van het (groene politieke) onderwerp en tot tevredenheid van de (groene) journaliste Mieke Verweij, dat het allemaal wel meevalt, en dat 30% van zijn volk jaarlijks sterft, maar ook jaarlijks weer uitzwermt en zich dan verdubbeld.
Tros Nieuwsshow Titel : “Maatregelen tegen bijensterfte onvoldoende”;
Subtitel: “Een EU-verbod op het bestrijdingsmiddel neonicotinoïde moet dat tij keren, maar biologen en imkers geloven niet dat die maatregel ver genoeg gaat”.
Henk Zoetmulder wijdt bijensterfte overwegend aan de………..Varoamijt, en niet overwegend aan de bestrijdingsmiddelen met een breed bestrijdingsspectrum, iets wat boeren juist nodig hebben.
Zo blijkt, dat de GroenePies-GroenLinks actie wel weer op zijn plek valt als de bekende agitatie-propaganda tegen de kapitalistische Chemische industrie.
http://www.tros.nl/tros-radio-tips/nieuwsshow/nieuwsshow-uitzendingen/item/?tx_trosradio%5Bitemid%5D=136877&cHash=a2218780914e443a5c0f814eadfdb084
In NRC stond er ook een kritische brief nav een stukje over de Plos One paper van Van der Sluis et al.
Landbouwgif
De NRC besteedde onlangs (‘Waterleven lijdt onder landbouwgif”, 2 mei) aandacht aan een recente wetenschappelijke publicatie over milieueffecten van het neonicotinoïde insecticide imidacloprid (van Dijk e.a., Plos One). Neonicotinoïden worden grootschalig toegepast in land- en tuinbouw en in de huishoudelijke omgeving, o.a. in anti-vlooienmiddelen voor huisdieren. Die publicatie lijkt op het eerste gezicht aanleiding te zijn om imidacloprid of zelfs de hele groep neonicotinoïden te verbieden. In het oppervlaktewater gemeten hoeveelheden imidacloprid worden in verband gebracht met waargenomen soorten ongewervelde dieren. Die gegevens zijn echter door verschillende instanties op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen onafhankelijk van elkaar verzameld. Combinaties van metingen, die binnen een straal van 1 km en binnen een tijdspanne van 160 dagen van elkaar zijn verricht, suggereren een negatieve correlatie tussen de hoeveelheid imidacloprid en het aantal waargenomen soorten. Bij de gevolgde methode kunnen grote vraagtekens worden geplaatst. Immers, de hoeveelheid imidacloprid zal aanzienlijk afnemen tussen het moment van meting en het tellen van de soorten – een periode die wel 5 maanden kan bedragen. Wat in de tussenliggende periode nog meer is veranderd kan niet worden achterhaald. Bovendien valt niet te voorspellen of en hoe imidacloprid zich vanaf een willekeurige plek over een afstand van 1 km in het oppervlaktewater verspreidt.
Door bovenvermelde onzekerheden wordt de betrouwbaarheid van de resultaten ernstig aangetast. Bovendien is de gekozen onderzoeksopzet ongeschikt om een oorzakelijk verband aan te tonen, terwijl de berichtgeving in de media wel zo’n verband suggereert. Wij concluderen dan ook dat het onderzoek geen argument vormt om de milieunorm voor imidacloprid aan te passen.
Dr. Henk Vijverberg en Prof. Dr. Bas Blaauboer,
toxicologen Instituut voor Risk Assessment Sciences, Universiteit Utrecht
GroenePies “vergissingen” op een rijtje gezet.
* Brent Spar was “gevaar voor milieu”
* Kernenergie is “gevaar voor mensheid”
* “Biofuels zijn duurzaam”
* Feit 800.000 doden per jaar door GroenePies-Ban op DDT.
* Biolandbouw blijkt 2x meer CO2-uitstoot te geven.
* Bioveeteelt blijkt 2x meer CO2-uitstoot te geven.
* “Massale” bijensterfte “door chemische bestrijdingsmiddelen”
* Windturbines “sparen het klimaat en milieu”
* Zonne-energie “sparen het klimaat en milieu”
* Elektrische auto “spaart energie en grondstoffen”
* “Fossiele voorraden brandstoffen raken op”
* “Schaliegas is slecht voor milieu en werkgelegenheid”
@ Marcel: je weet wat ik je toemailde toen de studie verscheen en je ‘m toonde, meteen spot on de zwakte er uit gehaald en de Utrechters bevestigen dat
Uiteraard kopieert het NRC-journaille weer driftig de gifmythe, vanuit de tunnelvisie op de werkelijkheid die progressief urbane kwaliteitsjournalisten zo eigen is
Oftewel Marcel, ik wilde maar even horen hoe geweldig ik ben. Sorry, heb ik af en toe nog even nodig….
Duimpje naar beneden van mij Rypke. Je artikel is goed, hoewel ik die me er niet in verdiept heb, niet kan zeggen wat er op valt af te dingen. Ongetwijfeld best wel het een en ander door Jeroen. Hoe goed is het Defra-rapport? Mogelijk heeft Jeroen daar kritiek op. Probleem is dat je Jeroen nu al zo belachelijk maakt dat hij zich niet welkom zal voelen om hier te reageren. Maar goed misschien is dat niet je bedoeling. Hajo sprak zich gisteren ook uit tegen een Climate Dialogue. Ieder mag zijn eigen route volgen.
De Groene Rekenkamer is zichzelf nieuw leven aan het inblazen. Dit lijkt me een uitgelezen onderwerp om te laten zien waartoe de GR in staat is: een gedegen rapport dat op een rustige gebalanceerde wijze laat zien wat er op dit moment over imidacloprid te zeggen valt. Niek, is dat een idee?
Marcel
Marcel, je bent één van de mensen waarvan ik graag iets aanneem, dus ik heb het meteen aangepast
Idd, moet het hier niet een soort sekte worden/blijven, iedereen is welkom
Well done Rypke! Jeroen is een van de weinige onderzoekers die zich wel eens in dit wespennest hier :) durft te begeven. En dat zou zo moeten blijven.
Marcel
Gedeeltelijk kun je zijn gelijk toeschrijven.
De manier waarop kwistig met bestrijdingsmiddelen omgegaan wordt is al kwalijk te noemen.
Reeds eerder aangegeven dat Zembla het vanuit de positieve hoek benaderd!
Terug naar kleinschaligheid niet alleen op landbouwbeleid maar ook op zorg etc.
Morgen gaan 2 miljoen mensen de straat op protest tegen de multinationals.
Hmmm… ik zeg het nu al weken maar naar mij luistert ie niet, dus ik hield deze keer maar weer eens mijn mond. Kudo’s voor Marcel dat hij de vinger op de zere plek legt, ook een van de redenen dat hij veel serieuzer wordt genomen door de personen waar het om gaat in deze wereld…
Turris schrijft: “Henk Zoetmulder wijdt bijensterfte overwegend aan de………..Varoamijt,”
Aha, een nieuwe markt voor Bayer: een bestrijdingsmiddel tegen de Varoamijt. (grapje!)
De personen waar het in deze wereld om gaat zijn WIJ; de burgers. Burgers uit rijke landen, burgers uit arme landen. De rest bedenk je zelf maar.
Ik heb Rypkes faux pas gemist, helaas. Maar ik neem hem wel serieus. En laat ik nou toch behoren tot de personen waar het in de wereld om gaat.
@Chris
Je idee is prima alleen kun je het ook positief benaderen geen bestrijding van maar de bijen weerbaar maken tegen de varioamijt
DWK, Rypke kan fantastisch schrijven, heeft veel kennis maar af en toe slaat hij helemaal door, wat dan weer alles teniet doet, dat is zo jammer van de moeite.
En het gaat toch om échte verandering, niet alleen om een leuk stukje te schrijven? Hier vinden we het allemaal prachtig maar het is preken voor de eigen parochie. Wat ik belangrijker vind is dat zijn stem serieus wordt genomen buiten Climategate, dát telt en daar gaat het toch om?
@ TINSTAAFL: Rypke is groot talent, beeldend schrijvend, scherp kritisch analytisch, sceptisch tegen alarmisten, humoristisch, zelf-kritisch. Dat af en toe even doorslaan is juist zo leuk en effectief, juist voor extra lezerspubliek en extra giftige reacties.
Het is ook per slot van rekening een dagelijkse web-column. Soms is hij net Hugo Brandt-Corstius, omgekeerd weliswaar, en dan ook nog eens altijd met perfect verstand van zaken.
Rypke is het succesvolle zout in het debat van “serieuze” klimaat- en milieu querulanten, gepolitiseerde wetenschappers, gesubsidieerde transitie-demogogen en groene konkelaars.
Kom daar tegenwoordig nog eens om.
@TINSTAAFL: Serieus genomen worden buiten de leeskring van climategate is meer iets voor De Groene Rekenkamer. Niek Rodenburg heeft de handschoen die Marcel hem toewierp al opgepakt. Hij ziet er een mooie kans in voor DGRK.
@Turris: die kan Rypke in zijn zak steken!
@Marcel
Professor/activist van der Sluijs heeft al eens gereageerd op climategate.nl.
Zoals hier:
http://climategate.nl/2013/02/10/bestrijdingsmiddelen-landbouw-nauwelijks-rol-bijensterfte/
Daar schreef professor van der Sluijs o.a. het volgende:
Waarop ik (ik wil me niet op de borst slaan of zo, maar mijn vragen blijven) vroeg:
Het antwoord bleef uit en blijft uit.
Als mensen denken, dat men met het verbieden van neonicotinoieden bijenvolken gaat redden, moet ik ze teleurstellen. De boosdoener van de bijensterfte is de varoamijt, hooguit ziet men die neonicotinoide als een zgn. stressor…maar dan kun je wel een aantal andere opnoemen: te weinig beschikbaarheid van stuifmeel is een belangrijkere stressor bijvoorbeeld (dus maai de bermen niet te snel weg , wat elke gemeente doet – vind ik persoonlijk ook leuk als ik in youngtimer over ‘s lands wegen stuur). Strenge/lange winters etc.
Verder moet je bij het bestrijden van de Varroa als bijenhouder er boven op zitten en tijdig bestrijden. M.i. hangen de verhalen van de grote bijensterfte in de US ook samen met de grootschaligheid (en de manier – veel transporten van bijenkasten), waarmee men daar bijen houdt.
Zijn er bij gebruik van neonicotinoiden in het verleden wel eens fouten gemaakt. Ja zeker in Baden Wurtemberg, vond massale bijensterfte plaats en dat is ook toegegeven door Bayer. En imkers zijn schadeloos gesteld. En dat liep (zoals veel in Duitsland) via de rechter. Dat voorval aangrijpen, wat van der Sluijs cs. regelmatig doet, vertroebelt gewoon een normale uitwisseling van standpunten.
Zembla deed er nog een schepje bovenop, en professor van der Sluijs doet vrolijk mee.
Dat professor van der Sluijs niet zo aardig bejegend wordt – trouwens niet alleen door Rypke (ondergetekende kan er ook wel wat van) – heeft te maken met de irritatie, die zijn activistische instelling bij mij oproept. En ik denk ook de schade die veel dan dit soort lieden met hun pretenties te weeg brengen. En dan schiet ik – voor me zelf sprekend – wel eens uit de slof.
Een voorbeeld daarvan is deze (en daar kun je, Marcel, mijn zeer onaardige reactie lezen – je mag blij zijn, dat ik geen postings achterlaat op jouw blog ☺ ):
http://climategate.nl/2013/02/15/utrechtse-klimaatpsychologen-slaan-weer-toe/
En als ik weer aan die hele bijencontroverse denk en dat activisme komt weer de drie keer bah-gedachte (© Hajo Smit) bij mij op.
@Marcel voor mijn weerwoord op de kritiek Vijverberg en Blaauboer op onze PLOS ONE studie imidacloprid & insectenrijkdom:
http://www.bijensterfte.nl/nl/node/534
De Defra studie is al weerlegd in Nature:
http://dx.doi.org/10.1038/496408a
en door het Britse Environmental Audit Committee:
http://www.publications.parliament.uk/pa/cm201213/cmselect/cmenvaud/668/668.pdf
Het is dit soort activisten als van der Sluijs dat de wetenschap in diskrediet brengt. Een verwijzing naar een paar brochures moet dan enig gewicht geven aan de zogenaamde reputatie.
Er komt een tijd dat dit soort figuren zich voor de Schepper van de natuur moet verantwoorden.
“Zeg van der Sluijs, wat is jouw bijdrage geweest aan het behoud van de natuur op aarde en aan de Nederlandse economie in het bijzonder?”
Jeroen, is de onderstaande quote uit de Nature studie voor jou werkelijk een wetenschappelojke weerlegging?
Sorry, niet Nature “studie” maar Nature “artikel”
Vandaag is de tekst van het gedeeltelijk EU verbod op drie van de vijf in Europa toegelaten neonicotinoiden (imidacloprid, thiamethoxam en clothianidine) bekend gemaakt:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:139:0012:0026:NL:PDF
De EFSA her-evaluaties van de risico’s die de aanleiding waren voor dit verbod staan hier:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3068.htm
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3066.htm
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3067.htm
Het is typisch dat dit soort activistische doktoren de discussie uit de weg gaat en maar blijft doordrammen met het verwijzen naar nietszeggende brochures.
Over enkele jaren verandert de mening van de EU over deze stoffen net zo snel als ze met het klimaatbeleid heeft gedaan.
Zo´n brochure van de EU is niets waard omdat het op geen enkele manier wetenschappelijk is onderbouwd en slechts een politiek doel nastreeft.
Sprak laatst een Zuid-Hollandse imker. Hij heeft geen last van bijensterfte, integendeel. Wel merkte hij op dat zijn bijen niet nabij landbouwgrond komen, waar neonicotinoiden worden toegepast. De varroamijt moet wel worden bestreden, voordat ze in het broed terechtkomt. De mijt zit dan op de bij zelf. Sublimatie van oxaalzuur kan dan helpen. De bijen vinden het niet leuk, maar kunnen daar tegen. Ik had een veroordeling verwacht van de genoemde gifstoffen, maar die bleef dus uit.
Wat is er waar van massale bijensterfte door landbouwgif? Was het een modelstudie? Was het “actiewetenschap” vanuit GroenePies. Er blijft weinig geloofwaardig van over, zo langzamerhand!
@Jeroen, je commentaar betreft het beroepen op autoriteit, niet het ingaan op inhoud. Feit is dat je studie niet KAN aantonen dat er een verband is
reageer aub op wat ik schrijf
En feit blijft: ik beheers alle genres, maar ga hier niet zereneus doen, heb ik geen zin in, tenzij mensen er voor willen dokken. BIJ mijn weten is er van tinstaafl nooit een donatie gekomen dus mag hij vrolijk zijn mond houden. Kom met geld over de brug en ik schrijf als een ambtenaar
Nou jij weer
T here
I s
N o
S uch
T hing
A s
A
F ree
L unch
:-)
Ik wist niet dat er gedoneerd moest worden om commentaar te kunnen geven. Overigens heb ik wel een keer gedoneerd in het begin.
De dosis-werkingsrelaties van neonicotinoide insecticiden bij geleedpotigen zoals bijen zijn Druckrey-Küpfmüller vergelijkingen die we kennen van kankerverwekkende stoffen zoals nitrosamines[Tennekes, H.A. (2010) Toxicology 276, 1–4]. Kenmerkend voor deze vergelijking: Hoe lager het niveau van blootstelling, hoe langer het duurt voordat bijen sterven, hoe minder van de stof echter nodig is voor een dodelijke werking. Het risico van chronische blootstelling van bijen aan zeer lage imidacloprid concentraties in stuifmeeel en nectar wordt enorm onderschat. De uiterst geringe imidacloprid concentraties die in de praktijk in stuifmeel of nectar worden gemeten hebben binnen een week (!) een dodelijke werking op bijen. Dat is een onaanvaardbaar risico voor de nummer 1 bestuiver op deze planeet.
Ik heb de Zembla uitzending gezien. Als imker zou ik mij rot schamen bij het zien vd raat met daarop de dode bijen. Wat een smerig zwart raat. Met zo’n raat heb je geen discussie over gif en varroa nodig om je bijen naar de verdommenis te helpen Zo’n raat zit vol met bacteriën Had al jaren vervangen moeten worden. Bij een volgende uitzending hoop ik dat Zembla een imker laat zien met schone raten.
De fin. Telegraaf doet een Zeilmaker:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21765889/__Imker_vreest_doodsteek__.html
“Terwijl Europa de beestjes wil beschermen door bestrijdingsmiddelen te bestrijden, komen de nijvere insecten massaal om het leven door een gebrek aan bloemen en de beruchte varroamijt.”
En toen kon Harvard haar eigen onderzoek reproduceren…
http://www.techtimes.com/articles/6843/20140511/honeybee-killer-neonicotinoids-caused-colony-collapse-disorder-harvard-study.htm
Tjeerd Blacquiere heeft de instituten en bedrijven en daarmee de mainstream mee. Maar de mainstream is dwaas en kortzichtig, als lemmings stormen ze (we) op het ravijn af.