most-influential-tree-3501

Het leuke van sceptisch zijn is dat je tot de groep behoort die als laatsten het allerhardst lachen. Het is een genoegen waarvoor je graag twee decennia financieel in de marge rommelt. O hoe leuk de binnenpret bij een breaking WUWT-headline als Hey Ya! (mal) McIntyre was right – CRU Abandons one tree Yamal Superstick. Het is een gevoel als vlinders in je buik als blijkt dat dat mooiste meisje toch van je houdt, gecombineerd met de rotsvaste zekerheid dat bijvoorbeeld je moeder ook echt je moeder is. En het leuke is dat sceptici onder elkaar  ook genoeg hebben aan de 11 woorden van die titel. Het is als die mannen die een moppenboek uit hun hoofd hebben geleerd en die hard lachen als een paginanummer word genoemd.

Dus is het enige wat rest, aan buitenstaanders uit te leggen wat er loos is. Gaan we proberen in een rijtje bullits!

  • Keith Briffa is een empirisch klimaatonderzoeker die verschillende veldjes Siberische eeuwenoude dennenboompjes onderzocht op boomringen en de groeisnelheden van de boompjes in de laatste duizend jaar die een proxy zouden zijn voor de temperatuur op aarde.
  • Michael Mann baseerde zijn hockeystick-grafiek van de temperatuur van de laatste 1000 jaar (900 jaar constant en dan 100 jaar scherp omhoog) volledig op een kleine subset van deze dennenboompjes behalve dan voor de laatste decennia waarvoor hij besloot een truc toe te passen to hide the decline.
  • Michael Mann en Keith Briffa zijn/waren lid van THE TEAM: het selecte groepje klimaatwetenschappers die de wereld wilden beetnemen met gefingeerde data en tendentieuze wetenschap
  • Dit groepje lieden was de klos omdat de zelfverklaarde klimaat-auditor Steve McIntyre hun pad kruiste en hun snode plannen en malversaties genadeloos aan de kaak stelde op zijn blog climateaudit.org.
  • Steve McIntyre toonde met ondersteuning van Marcel Crok aan dat de hockeystick beruste op foute toepassing van statistiek op de boomringdata (de gebruikte statistische methode spuugt ook een hockeystick uit als je er ruis in stopt).
  • Later toen het eindelijk lukte de bronnen van Briffa in te zien bleek ook nog eens dat van alle onderzochte bomen er maar een stuk of 12 waren gebruikt (Yamal) waarvan er 1 die pas echt een mooie hockeystick liet zien (misschien omdat in 1920 een grote boom ernaast bij een storm omwaaide) extra gewicht had gekregen. Vandaar het plaatje bovenaan.
  • Dit groepje botvierde hun frustratie over die vervelend kritische McIntyre in e-mailconversaties waar de honden geen brood van lusten en waarin ze zonder gêne aangaven dat ze over lijken zouden gaan om hun frauduleuze wetenschap te beschermen tegen de boze buitenwereld (Mike’s nature trick to hide the decline, We will keep it out somehow even if we have to redefine what peer review is, We have to get rid of the Medieval Warm Period etc.)
  • Dankzij de mol die zichzelf FOIA noemt (Freedom of Information Act in Nederland te vertalen met WOB) kwamen deze mails op straat te liggen en wist de hele wereld dat de klimaatwetenschappers die Al Gore van wapens voorzagen al net zo onwaarachtig waren als hun boegbeeld
  • Uit deze e-mails komt Keith Briffa naar voren als een mens met een geweten die ook nog wel eens twijfelt of de praktijken van The Team wel door de beugel kunnen. Mensen als Michael Mann en Phil Jones daarentegen blijken compleet gewetenloos.
  • En nu 3 en een half jaar na climategate heeft Briffa een nieuwe update van zijn dataset uitgegeven en guess what? Jawel het superhockeystickboompje is uit de Yamal-set geëlimineerd als een onwaarschijnlijk buitenbeentje.

En wat gebeurt er met de Yamal dataset als de superhockeystick eruit vliegt? Je raadt het al….

 

En waar lijkt die nieuwe Briffa 2013 grafiek verdacht veel op? Inderdaad op de grafiek die Steve McIntyre al in september 2009 (2 maanden voor climategate dus) maakte toe hij de bronnen van de dataset via moeizame FOIA-verzoeken in handen kreeg. Deze grafieken lijken zo sterk op elkaar dat reageerder ianl8888 op climateaudit.org tegen @Steve McIntyre grapt dat (vertaald voor dummies):

Uit fig. 4 hierboven blijk zonneklaar dat u in 2009 en opnieuw in 2011 schaamteloos plagiaat heeft gepleegd van Briffa 2013. Dat is met afstand de grootste zonde in de academische wereld, op de voet gevolgd door het verstoren van het ruimte-tijdcontinuum – oftewel het maken van een tijdreis naar de toekomst – om het plagiaat te plegen.

Als je nu niet krom ligt van het lachen ben je geen nerd. Maar misschien blijft er toch iets hangen van de bizarro world die de klimaatwetenschap is en dat er een handvol godenzonen waaronder Steve McIntyre met hun nette kritische bevragingen de grootste wetenschapsfraude ooit gepleegd op de knieën dwingen. Wat mij betreft is zo’n Briffa en integere wetenschapper. Ieder mens kan fouten maken. Het gaat erom dat je je loutert in plaats van je verder in te graven.

Bedenk wat er voor een schokgolf door de wereld zou gaan als op een dag Al Gore een persconferentie zou geven waarop hij zou zeggen: “Sorry, ik heb me vergist!”. Daarom bij deze nog 1x de Al Gore als Hitler-in-de-bunker video waarin ook Briffa een bijrolletje heeft.

[youtube id=”5ymxLA5oRYI” width=”600″ height=”340″ position=”left”]