Bovenstaand de programmaflyer van het Nova Zembla Mediacafé dat wij (ik met 2 dorpscollegae in Global Village Langweer) starten op donderdagavond 20:00. Simon Rozendaal komt, Hans Laroes debatteert met Eric Ennema die de eer van het platteland verdedigt. Ik verdedig de waarde van boerenlogica bij ontmaskering van boerenbedrog. ‘Het Milieu’ – door deskundigen gedefinieerde zaken die je niet kunt waarnemen- blijkt dan onbelangrijk voor ons leven.

Ik bedoel maar: hier in Friesland is de lucht vele malen schoner dan in hartje Amsterdam. Toch vraagt bijna iedere toerist die ik in de kroeg spreek waarom ik in godesnaam op het platteland ging wonen. En zo zijn huizenprijzen hier veel lager dan in Amsterdam. Wanneer ‘het milieu’ zo belangrijk was zouden ze die vraag niet stellen, maar zou de hele Randstad aan de poorten van Langweer rammelen met exploderende huizenprijzen tot gevolg.

Of opteren voor een hut in Zoutkamp. Ik moest daar laatst naar toe rijden. Eerst passeer je het buurtschap Leegte in Kollumerland en nadat de weg ergens in het weiland ophoudt kom je bij een vaart: een behaarde veerwachter met wolvenstaart geeft dan een raadsel op, wat je moet oplossen voor je wordt overgezet.

Gelukkig had ik het goede antwoord geraden, ‘er gaat niets boven Groningen’ want enkele menselijke resten aan de vaart deden me vermoeden wat er gebeurt wanneer je het foute antwoord geeft op het raadsel. Daarna zette de veerwolf mij over, en te voet door klei en kreken vervolgt dan de weg, tot het bord Zoutkamp opdoemt in de zeedampen. Daar werd ik aangevallen door een woeste reuzenuil, de Zoutkamper oehoe, qua mensen in het straatbeeld waande ik mij verzeild in een aflevering van Lord of the Rings en plots sloeg de twijfel toe: is dit nu dichtbevolkt Nederland?

Je denkt dat de aarde overbevolkt is, dat zei de milieubeweging en als journalist geloof je dat meteen. Maar als je door Groningen rijdt moet je die overhaaste ecologische conclusie- overbevolkte aarde- nog eens heroverwegen. De boerenlogicus heeft kortom lak aan alle zelfverklaarde deskundigen- of dit nu academici zijn of priesters die vertellen wat wij moeten geloven- is stug eigenwijs en houdt zijn poten in de klei.