michael-oleary-ryanair-ceo1

Ik start vandaag twee nieuwe categorieën voor dit blog: “Goede CEO” en “Foute CEO”. Met vandaag als primeur voor de goede categorie Michael O’Leary van Ryan Air. De Seattle Times interviewde hem deze week op een luchtvaartbeurs in Parijs en tekende uit zijn mond op (H/T iceagenow.info) als antwoord op een vraag naar de voorgestelde Europese CO2-tax voor airlines:

He began by deriding the notion of global warming, which he blamed on “environmental loonies” and “a bunch of incompetent European politicians taxing Europe’s consumers so that they can do something about climate change.” It would be better to address real issues such as European unemployment by promoting tourism, he said. “Instead of trying to solve nonexistent issues like climate change, why don’t you actually get young people in Europe back to work?”

Helemaal goed dus die man. We zetten dit blog door op een speciale nieuwe pagina Goede CEO’s. Hopelijk groeit de verzameling snel. Wie heeft namen? Mag ook bakker op de hoek zijn. Als het maar iemand is die als beslissingsbevoegde ondernemer speciale verantwoordelijkheid voor onze samenleving. Ik spreek vaak van “het veraad van de CEO’s”, wat je ook het verraad van rechts of zo iets zou kunnen noemen. Mijn wijlen grootvader hadden het wel eens over “het verraad van de leraren”. Daarmee bedoelden ze – en het moet ooit een gangbare term zijn geweest – dat leraren vaak uit arme milieu’s kwamen en dat ze van de gegoede burgerij de kans kregen als leraar hun maatschappelijke status te verhogen. Het verraad was dan dat ze vervolgens het onderwijs tot een links bolwerk maakten in plaats van enige dankbaarheid aan de toegeeflijke conservatieven (lees: reeds gearriveerden) te tonen.

Zo hoort het bedrijfsleven gewoon een plek te zijn voor rechts gedachtengoed: “De wereld is OK. De mens is OK. Ik ben OK. We moeten vooruit. Iedereen wil en krijgt steeds meer. Maar een revolutie is too much want leidt tot armoe voor iedereen. ” Dat is de essentie van conservatisme. De essentie van progressivisme, socialisme, communisme, klimatisme is: de mens is slecht, er zit een weeffout in het systeem, er is een revolutie nodig, een ommezwaai om een rechtvaardige wereld te scheppen. Stiekum haat ik mezelf en iemand moet hiervoor gestraft worden.”

Duurzaamheid dekmantel
CEO’s horen de houders te zijn van goed burgerlijk conservatisme. En niet over te lopen naar links radicaal en ook niet naar aristocratisch reactionair (starve the peasants to feed the pheasants). CEO’s horen keer op keer op keer in de media op te treden en aan de wereld uit te leggen hoe het kapitalisme werkt en hoe de vrije markt de welvaart voor iedereen bevordert. CEO’s moeten MVO betrekken op hun eigen producten en eigen arbeidsvoorwaarden in plaats van te dwepen met een wezensvreemd begrip als “duurzaamheid”. Ik ken een hoge pief bij Mars. Mars gaat helemaal sustainable. Maar de wereld verleiden grote hoeveelheden zwaar suikerhoudende producten te eten is anti-MVO. Duurzaamheid is een dekmantel voor immoreel ondernemerschap.

Bij deze een oproep aan CEO’s om voor hun klimaatgeaardheid uit te komen. ben je CEO? Doe ook je coming-out en krijg gratis reclame op Climategate.nl. Boek nu je ticket bij Ryanair!