Wat eens een parkeerplaats was, zo’n tegelveld van Tokkies en (b)oermensen is nu tuin geworden, ik heb de steenvlakte ontgonnen tot kleurparadijs. Volgens mij zegt een tuin veel over iemand’s geest. Zo’n grintveld, kingsize kattenbak, die heb je alleen als je geest ook beperkt is. Er is een hoge correlatie tussen tattoo-tokkiegehalte en tegeltuinen, hermetisch afgesloten met Intratuin kampomheining, lijkend op de binnenplaats van een kerncentrale.

Momenteel bloeien de papavers, scherpe boterbloem, kattenkruid, en de gouden regen van de buurman. Achter in de tuin knalt de lupine uit zijn voegen, tegelijk met de gele lis in de vijver en smeerwortel, fluitekruid, duizendblad, lelietjes van dalen, akkerviooltjes, margrieten enzovoort.

Het zoemt hier continue, en zonder dat ik het zelf doorhad werk ik mee aan een prachtig initiatief waarmee een heerlijke dame van de NOS kwam aanzetten bij ons Nova Zembla Mediacafé: het bijenlint. Een corridor van bloemen door Nederland waarmee je voor bijen voldoende dracht geeft, ieder moment voldoende nectar en stuifmeel.

Doe ook mee, niet omdat het moet maar omdat het mooi en leuk is. Sloop die Intratuin-kasteelmuur en leg een mooie haag aan, of behang het met klimop. Waarom alles recht en een betonnen designtuin aanleggen met van die truttige bloempotten op tegels. Zo’n verlengstuk van de huiskamer, klinisch ontsmet, schoon en veilig, als je tuin kan leven en gonzen, je de seizoenen zo kan meeleven.

Wat mij bij Bayerbelasteraar Jeroen van der Sluijs brengt: zeg Jeroen, hoe ziet jouw tuin er uit? Je kunt nog zoveel lullen over de mogelijke bij-effecten van een gewasbeschermingsmiddel dat werd ingevoerd om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen met een factor 100 te verminderen. Maar ben je werkelijk met de bij bezig?

Overigens geldt voor Bayer het zelfde. Je kunt allerlei wetenschappelijke rapporten produceren waarmee je aantoont dat je neo-nicotinoiden een marginaal effect hebben bij normale toediening. Maar moderne politici -verwijfde alfa’s die liever debatteren over Bultrug Johannes dan economie en wetenschap- lezen dat toch niet, dus dat is mooi verspilde moeite en kapitaal van honderden miljoenen euro’s.

Investeer in een bijenlint, of opleiding van imkers. Zo maar een idee. Of doen jullie dat al? Uiteindelijk is de overheid de grootste vijand van burgers en van de natuur, en zal het bedrijfsleven de positieve bijdrage moeten leveren.

Voortuin


Missiegebied, twee huizen verder