Wat eens een parkeerplaats was, zo’n tegelveld van Tokkies en (b)oermensen is nu tuin geworden, ik heb de steenvlakte ontgonnen tot kleurparadijs. Volgens mij zegt een tuin veel over iemand’s geest. Zo’n grintveld, kingsize kattenbak, die heb je alleen als je geest ook beperkt is. Er is een hoge correlatie tussen tattoo-tokkiegehalte en tegeltuinen, hermetisch afgesloten met Intratuin kampomheining, lijkend op de binnenplaats van een kerncentrale.
Momenteel bloeien de papavers, scherpe boterbloem, kattenkruid, en de gouden regen van de buurman. Achter in de tuin knalt de lupine uit zijn voegen, tegelijk met de gele lis in de vijver en smeerwortel, fluitekruid, duizendblad, lelietjes van dalen, akkerviooltjes, margrieten enzovoort.
Het zoemt hier continue, en zonder dat ik het zelf doorhad werk ik mee aan een prachtig initiatief waarmee een heerlijke dame van de NOS kwam aanzetten bij ons Nova Zembla Mediacafé: het bijenlint. Een corridor van bloemen door Nederland waarmee je voor bijen voldoende dracht geeft, ieder moment voldoende nectar en stuifmeel.
Doe ook mee, niet omdat het moet maar omdat het mooi en leuk is. Sloop die Intratuin-kasteelmuur en leg een mooie haag aan, of behang het met klimop. Waarom alles recht en een betonnen designtuin aanleggen met van die truttige bloempotten op tegels. Zo’n verlengstuk van de huiskamer, klinisch ontsmet, schoon en veilig, als je tuin kan leven en gonzen, je de seizoenen zo kan meeleven.
Wat mij bij Bayerbelasteraar Jeroen van der Sluijs brengt: zeg Jeroen, hoe ziet jouw tuin er uit? Je kunt nog zoveel lullen over de mogelijke bij-effecten van een gewasbeschermingsmiddel dat werd ingevoerd om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen met een factor 100 te verminderen. Maar ben je werkelijk met de bij bezig?
Overigens geldt voor Bayer het zelfde. Je kunt allerlei wetenschappelijke rapporten produceren waarmee je aantoont dat je neo-nicotinoiden een marginaal effect hebben bij normale toediening. Maar moderne politici -verwijfde alfa’s die liever debatteren over Bultrug Johannes dan economie en wetenschap- lezen dat toch niet, dus dat is mooi verspilde moeite en kapitaal van honderden miljoenen euro’s.
Investeer in een bijenlint, of opleiding van imkers. Zo maar een idee. Of doen jullie dat al? Uiteindelijk is de overheid de grootste vijand van burgers en van de natuur, en zal het bedrijfsleven de positieve bijdrage moeten leveren.
Misschien is dat een mooi idee om via climategate.nl mensen aan te bieden hun tuin door Rypke klimaatbestendig of klimaatklaar te laten maken voor zeg 500 euro per tuin ex kosten.
Als kind ging ik al met mijn WNF Ranger paspoort langs tuinen om voor onze 20 konijnen emmers vol paardebloemen te plukken waarbij we aanbelden en zeiden dat we geld inzamelden voor konijnenboerderij xyz en dat die dames dan inderdaad geld gaven voor dat goede doel.
Hahaha! Mooi man. Mooi spul die natuur.
Ik doe het met mijn tuin zo: 30% is voor mij, is betegeld, de rest mag de natuur hebben. Ik heb niks geplant, dat komt vanzelf. Weinig ‘spontane’ bloemen trouwens, vooral bomen… wilgen… hulst… hyacint… rododendron… en nog een aantal die ik niet ken.. maar ‘ineens zijn ze daar’.
Het enige wat ik wel kap is bereklauw. Maar vaak zijn buren me al voor met stengels doorsnijden. Het schijnt een plaag te zijn.
Maar ken je de tuintoren?
http://www.lowtechmagazine.be/2010/06/milieuvriendelijke-tuinen.html
Ik ben helaas nog niet verder gekomen dan het egelhol. Van een omgekeerde grote emmer, piepschuim als bodem(voor isolatie/warmte) en een stuk PVC rioolpijp. Wie weet komt het er dit jaar van de toren eens verder af te bouwen. Ik woon overigens net buiten het centrum van een stad. Ik struikelde op gegeven moment over de kleine egeltjes.
Mooi spul die natuur. Zouden we wat meer mee moeten doen.
Ha Rypke,
Ik heb speciaal voor jou even wat foto’s gemaakt van mijn tuin bij mijn woonboot in Leiden. Je vind ze hier:
http://www.jvds.nl/tuin
Nog even en dan bloeit de bruidsbloem, dan gonst het altijd van de bijen.
Heel benieuwd naar de extended peer review van dit stukje Leidse wildernis.
Jeroen
Jeroen, geweldig, ik mag je wel eigenlijk.
Dank u wel professor van der Sluis. Het zijn mooie foto’s.
In de voorlaatste blog over de bijen reageerde ook Henk Tennekes (de toxicoloog). Dank dat hij zijn standpunt hier heeft willen uiteen zetten. Wat het wel iets verduidelijkt ;-)
Ga er nu niet verder op in, maar heb nog wel vragen over die C(T**n) = constant en de paper waarnaar verwezen wordt.